kostis-xatzidakis

Ουπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος», τόσο για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» σε όλη την Ελλάδα, όσο και για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, αναφέροντας ότι η προκαταβολή των συντάξεων αυτών θα δοθεί πριν το Πάσχα, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Για τα προβλήματα που προέκυψαν σε πολλά νοικοκυριά εξαιτίας της κακοκαιρίας, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Καταρχήν, να σημειώσω ότι ακόμα και ένας συμπολίτης μας να μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να σταθούμε με προσοχή ως Πολιτεία σε τέτοια ζητήματα. Το καλοκαίρι του 2019 έλεγα ότι υπήρχαν προβλήματα σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ. Δεν υπήρχε επάρκεια σε στύλους της ΔΕΗ λόγω του Μνημονίου και της αδιαφορίας που είχε προηγηθεί. Μετά την παρέμβαση μου, έγινε επείγουσα μια προμήθεια 100.000 στύλων για να υπάρχει απόθεμα για τέτοιες περιπτώσεις. Δρομολογήθηκαν πάνω από 600 προσλήψεις που ολοκληρώνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ξεκίνησε η προσπάθεια, όμως η ΔΕΗ ανεβαίνει από τις σκάλες και όχι από το ασανσέρ γιατί πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες».

Για τα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ: «Έγινε τεράστια κινητοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο μέτρο του δυνατού. Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί όμως». Ενώ αναφορικά με το ζήτημα της υπογειοποίησης, αρκέστηκε να πει ότι: «Θα χρειαστούν πολλά χρήματα και πολύς χρόνος. Τα χρήματα που απαιτούνται δεν θα δοθούν αλλού. Είναι μεγάλης κλίμακας επένδυση».

Αναφορικά με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 155.000 εκκρεμείς συντάξεις εκ των οποίων περίπου οι 50.000 παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Έχουν δοθεί 30% παραπάνω συντάξεις το 2020 σε σχέση με το 2019. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες. Το πρώτο εξάμηνο 2019 δίναμε περίπου 10.000 συντάξεις το μήνα, στο τελευταίο εξάμηνο του 2020 είμαστε στις 15.000 – 20.000 και αν μείνουμε σε αυτό το ρυθμό θα χρειαστούμε περίπου 9 με 10 μήνες για όλες τις εκκρεμείς. Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε ταχύτητα και να πάμε και πιο γρήγορα για τους καινούριους συνταξιούχους που θα προκύψουν.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε για το ζήτημα των συντάξεων: «Για να τα καταφέρουμε πρέπει να πάμε σε μέτρα όπως η απλοποίηση της έκδοσης των συντάξεων, η κατάθεση φάκελων μόνο ηλεκτρονικά, να μπει κι ο ιδιωτικός τομέας στη μάχη της καταβολής συντάξεων και βέβαια, να γίνει αυτοματοποίηση της διαδικασίας. Δεν γίνεται να ψειρίζεις κάθε λεπτομέρεια και να τιμωρούνται άνθρωποι».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 + twenty =