australia-macquarie

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Macquarie άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό και θα φιλοξενεί εκθέσεις με παραδοσιακά ελληνικά αντικείμενα, με αναφορές τόσο στην αρχαιότητα όσο και στα νεότερα χρόνια.

Για το γεγονός, μίλησε στο sbs.com.au ο καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Martin Bommas ο οποίος ασχολείται με θέματα της Αιγυπτιολογίας και της Ελληνικής Αρχαιολογίας.

Το Μουσείο Ιστορίας περιλαμβάνει περίπου 18.000 αντικείμενα μεταξύ άλλων, ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Μόνο ένα μέρος αυτών είναι εκτεθειμένα στον εκθεσιακό χώρο.

Το μουσείο ερευνά την ιστορία της Αυστραλίας από την προ-αποικιακή περίοδο μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, φιλοξενεί ευρήματα του Αρχαίου Αιγυπτιακού και Ρωμαϊκού πολιτισμού, και της Ελλάδας.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να έρθουν στο φως οι αρχαίοι θησαυροί της πατρίδας μας τους οποίους θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν όλοι, ομογενείς και μη και οι οποίοι θα αναδεικνύουν το μεγαλείο της επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία.

Το μουσείο τιμά την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά των ελληνικών καφέ και milk bars, καθώς επίσης και την ελληνική φιλοξενία, όπως μας λέει ο κ. Bommas.

Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα αναδεικνύονται οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας καθώς και ο σημαντικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Αυστραλίας.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν κεραμικά έργα κυπριακής προέλευσης.

O κ. Bommas έγραψε το βιβλίο με τίτλο «100 Treasures / 100 Emotions: The Macquarie University History, εκδότης: D Giles Ltd, UK που εστιάζει σε 100 έργα από την συλλογή του Μουσείου.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Μουσείου, το βιβλίο εξετάζει πως οι προσωπικές συμπεριφορές, τα συναισθήματα στην πραγματικότητα βοήθησαν αυτά τα αντικείμενα να επιβιώσουν στο πέρασμα των χρόνων ως τεχνουργήματα.

Η φωτογραφία των αντικειμένων ανατέθηκε στη ομογενή φωτογράφο Έφη Αλεξάκη.

Αυτή την περίοδο, το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο: «East Meets West – the Crusades and the Age of Decolonisation», που καλύπτει την περίοδο 1095 έως το 1291,  και εστιάζει στην επίδραση των σταυροφοριών στους πολιτισμούς της Μεσογείου.

Αναφέρεται επίσης στο πως με την ανταλλαγή ιδεών διαμορφώθηκαν νέοι πολιτισμοί.

Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο από Δευτέρα έως Παρασκευή (κλειστό τις επίσημες αργίες) από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.. Το μουσείο στεγάζεται στο κτήριο arts precinct  στο 25C Wally’s Walk, Macquarie University NSW 2109.

Η είσοδος είναι δωρεάν και το μουσείο είναι επίσης προσβάσιμο για αναπηρικά αμαξίδια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 1 =