athina-linou-thromvosis-emvolia-covid-19

Να προτιμήσουν εμβόλια άλλων εταιρειών και όχι των AstraZeneca και Johnson & Johnson, συνέστησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Η κα Λινού επιβεβαίωσε τα περιστατικά θρομβώσεων από τα συγκεκριμένα σκευάσματα και ζήτησε από τις γυναίκες νεότερης ηλικίας αλλά και από άνδρες, να έχουν ως πρώτη επιλογή τις άλλες εταιρείες.

Για την περίπτωση να έχουν υπάρξει ελαττωματικές παρτίδες εμβολίων, η κα Λινού ξεκαθάρισε πως, αυτό έχει μεν συζητηθεί, δεν έχει όμως προκύψει αυτή η περίπτωση. «AstraZeneca και Johnson&Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων από τα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson&Johnson, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1 στις 50.000, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian με στοιχεία από την Αγγλία».

Πάντως, η καθηγήτρια επιδημιολογίας ξεκαθάρισε πως «αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται», έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα.

«Νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά»

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, η Αθηνά Λινού ανέφερε πως ό,τι ξέρουμε, είναι από τις έρευνες στις ΗΠΑ, με Pfizer και Moderna. Όπως είπε, στη χώρα αυτή προχωρά ο εμβολιασμός τους και μάλιστα η ίδια τάχθηκε υπέρ. «Νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά» σημείωσε, ενώ αποκάλυψε ότι και σε κάποια από τα δικά της εγγόνια που ζουν στις ΗΠΑ, προτάθηκε να συμμετέχουν στις έρευνες από τα 6 μέχρι τα 12. «Προχωρά εκεί η έρευνα σε μεγάλα πανεπιστήμια, γιατί στα παιδιά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα», εκτίμησε.

Τέλος, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού,  είπε πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να δούμε αν θα χρειαστούν τρίτες δόσεις. Αυτό το έχουν πει οι φαρμακευτικές εταιρείες».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × five =