i-xameni-genia-tou-astra-zeneca

Το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού, φάνηκε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό από ό,τι πιστεύεται κι αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη δοκιμαστική πορεία του στις ΗΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι ανέστειλε κατά 79% τα κρούσματα και διέκοψε όλες τις εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca πήραν επιτέλους κάποια καλά νέα έπειτα από ένα μήνα αρνητικών ειδήσεων, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγόρησαν το εμβόλιο ότι προκαλεί επικίνδυνες θρομβώσεις – ισχυρισμοί που αργότερα αποδείχτηκαν ανυπόστατοι. Περίπου 32.449 άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων συμμετείχαν στη δοκιμαστική φάση 3, στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των συμμετεχόντων δέχτηκαν το πραγματικό εμβόλιο (21.583) ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να συγκριθούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, υπήρχε 80% προστασία έναντι της ανάπτυξης της Covid-19, δήλωσε η Οξφόρδη.

Αυτό έρχεται να διαψεύσει αξιωματούχους της Ευρώπης, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί ότι το εμβόλιο δεν κάλυπτε άτομα άνω των 65 ετών και απέτρεψαν τη χρήση του σε ηλικιωμένους. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του συμπτωματικού κορονοϊού, ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στις αρχικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

«Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν υπέροχα νέα, καθώς δείχνουν την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μια νέα πληθυσμιακή ομάδα», δήλωσε ο καθηγητής Pollard. «Μπορούμε να αναμένουμε ισχυρό ανάχωμα έναντι της Covid-19, σε όλες τις ηλικίες». Μετά τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως άνθρωποι ανέπτυξαν θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο και ακόμη και πέθαναν μετά τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca, οι επιθεωρητές εξέτασαν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε ουδεμία αύξηση!

Ελέγχθηκε ιδιαίτερα μια συγκεκριμένη κατάσταση που φοβόταν αξιωματούχους στη Γερμανία, που ονομάζεται «θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου» και διαπιστώθηκε ότι δεν καταγράφηκε ούτε μία αντίστοιχη περίπτωση στην κλινική δοκιμή. Ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά έρευνα και προκάλεσε πανικό σε ολόκληρη την ήπειρο) την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε απόδειξη για σύνδεση θρόμβων αίματος.

Αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής MHRA και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προέτρεψαν τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο χωρίς ενδοιασμούς.

Η καθηγήτρια Sarah Gilbert, η επιστήμονας της Οξφόρδης που εφηύρε το εμβόλιο, είπε στο BBC Radio 4: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ακούω αυτά τα αποτελέσματα. Ένα πολυπληθές τεστ, σε διαφορετικές χώρες, απέδειξε την ασφάλεια και την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου». Πρόσθεσε: «Το 20% των ανθρώπων σε αυτή τη δοκιμή ήταν άνω των 65 ετών και φάνηκε ότι λειτουργεί εξίσου καλά και σε αυτές της ηλικίες, όπως και στους νεότερους». Η AstraZeneca θα υποβάλει τώρα τα δεδομένα από τη δοκιμή στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με την αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ.

Η καθηγήτρια Ann Falsey, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, και συν-επικεφαλής ερευνητής για τη δοκιμή, δήλωσε ότι ήταν «συναρπαστικό να βλέπουμε παρόμοια στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου και σε άτομα άνω των 65 για πρώτη φορά».

Αυτές οι ειδήσεις έρχονται καθώς δημοσκόπηση δείχνει ότι η εμπιστοσύνη για την ασφάλεια του εμβολίου έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την ΙταλίαΠερίπου το 55% των Γερμανών δήλωσε ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν είναι ασφαλές, ενώ το 32% είπε ότι είναι ασφαλές. Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε ήδη θεωρηθεί μη ασφαλές στη Γαλλία, αλλά οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με το 61% να λέει τώρα ότι είναι ανασφαλές, ενώ το 23% λέει ότι είναι ασφαλές, σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν 9.000 ατόμων σε επτά χώρες. Πάνω από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω ανησυχιών για θρόμβους αίματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν αποφανθεί ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται τώρα να καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. απαιτώντας να αποφύγουν τον «εθνικισμό» των εμβολίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ