arthritida

Η αρθρίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει τη φλεγμονή σε μια άρθρωση. Η αρθρίτιδα μπορεί να βλάψει τα οστά, τους χόνδρους, τους συνδέσμους και τους μυς. Οι πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνει τη διάσπαση του χόνδρου, η οποία οδηγεί σε τριβή των οστών πάνω στα οστά και πόνο όταν κινείστε. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα περιλαμβάνει την επένδυση των αρθρώσεών σας που φλεγμαίνει και πονάει. Μερικές φορές η αρθρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις όπως λοιμώξεις ή ουρική αρθρίτιδα (μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος).

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου πραγματοποιείται συχνότερα για σοβαρές περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Ο ασθενής μπορεί να έχει έντονο πόνο στην περιοχή του ισχίου που περιορίζει την ικανότητά του να περπατά ή να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον, μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει ότι έχει χαθεί σημαντική ποσότητα αρθρικού χώρου στην άρθρωση του ισχίου λόγω απώλειας χόνδρου.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπεία, αλλά οι μέθοδοι αυτές δεν ήταν επιτυχείς στη μείωση του πόνου τους και στη βελτίωση της κινητικότητάς τους οπότε ο ορθοπεδικός συστήνει την επέμβαση.

Η προχωρημένη αρθρίτιδα είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. Συνήθως, η οστεοαρθρίτιδα – μια ασθένεια των αρθρώσεων – προκαλεί προχωρημένη αρθρίτιδα. Όταν ο χόνδρος που μαλακώνει τα άκρα των οστών σε μια άρθρωση φθείρεται, το οστό τρίβεται πάνω στο οστό και προκαλεί πόνο. Η αντικατάσταση του φθαρμένου ισχίου με πρόθεση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η αρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί πόνο και αναπηρία και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Οι αρθριτικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή εκφύλιση του χόνδρου που καλύπτει τα άκρα των οστών στο ισχίο, όπου συναντώνται για να σχηματίσουν αρθρώσεις. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας που προσβάλλουν τα ισχία είναι η οστεοαρθρίτιδα, γνωστή και ως εκφυλιστική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η αβασική νέκρωση, η φλεγμονώδης αρθρίτιδα και η νεανική αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μακράν ο συνηθέστερος τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει τα ισχία.

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) καταστρέφει αργά τον λείο χόνδρο που καλύπτει και τα δύο άκρα των οστών στις αρθρώσεις όπου συναντώνται για να επιτρέπουν την κίνηση – εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου για την αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων τμημάτων με τεχνητά εξαρτήματα. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ορθοπεδικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + ten =