φορολογία ΑΑΔΕ

Με νέα ηλεκτρονικά «όπλα» εξοπλίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα τα ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. 1.700 νέα φορητά scanners και άλλα 1.500 νέα laptop θα δοθούν στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες σε real time θα διασταυρώνουν για τη γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια των εν λόω ηλεκτρονικών ελεγκτικών εργαλείων ήδη «τρέχει» και θα ολοκληρωθεί στις 21 Νοεμβρίου. Την 1η Νοεμβρίου καθιερώνεται η υποχρέωση ενσωμάτωσης QR Code σε όλες τις αποδείξεις που έχουν υποχρέωση διαβίβασης στην ΑΑΔΕ. Με το σκανάρισμα του κωδικού διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τη σκανάρουν με την εφαρμογή appodixi, η οποία θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά.

Μέσω αυτής οι χρήστες των κινητών διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν από κατάστημα ή επαγγελματία είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη. Εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν είναι κανονική η απόδειξη, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν OnLine στην Εφορία την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει, ενώ θα λαμβάνουν και αμοιβή, ανάλογη με το ύψος της συναλλαγής και μέχρι 2.000 ευρώ.

Η καταβολή της αμοιβής θα προβλέπεται σε διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ισχύσει επίσης από την 1η Νοεμβρίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν το ποσό της αμοιβής θα καταβάλλεται άμεσα στον λογαριασμό του «καταδότη» ή θα του επιστρέφεται ως φόρος εισοδήματος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 18 =