civil-protection-kythera

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος (κατηγορία 4) εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα 26-7-2021 στην Περιφέρεια Αττικής. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά ή και λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα Κυριακή 25-07-2021 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4)  αύριο Δευτέρα 25 Ιουλίου 2021 στην Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης υψηλός και πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ελλάδα

Κατηγορία 4 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά ή και λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας.

Κύθηρα Ελλάδα αφίσα

Εφαρμοργή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προέδρων των οικείων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε ισχύ για τις περιοχές όπου προβλέπεται πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας (4) οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και “ευπαθείς” περιοχές των οικείων Αντιπεριφερειαρχών (πατήστε εδώ για τις αποφάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα και τους χάρτες με τα όρια των περιοχών που ισχύει το μέτρο).

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που ισχύει το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων περιλαμβάνονται πάρκα και άλση, όπως τμήμα A τμήμα του Αττικού Πάρκου στο Γαλάτσι και ο Λόφος Φινίπουλου που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, το Πάρκο Σχινιά στο Μαραθώνα κ.λπ.. Ειδικά για το Πάρκο Σχινιά πληροφορίες παρέχονται στον κάτωθι σύνδεσμο:

Λειτουργία Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα κατά την αντιπυρική περίοδο – Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε ακολουθώντας βασικές οδηγίες πρόληψης και αυτοπροστασίας

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε. Ακολουθούμε οδηγίες και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.

Συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ιδιαίτερη προσοχή και την προετοιμασία των κατοικιών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αναλυτικότες οδηγίες αυτοπροστασίας στα ενημερωτικά σποτ και έντυπα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προσταασίας που ακολουθούν.

Δασικές πυρκαγιές: Όταν μια δασική πυρκαγιά πλησιάζει σε κατοικίες.

Περισσότερες οδηγίες και πληροφορίες για θέματα αυτοπροστασίας των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής στους ακόλουθους συνδέσμους:

Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις προβλέψεις της ΕΜΥ (www.emy.gr) για την εξέλιξη του καιρού και τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για το δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιοχές που βρίσκονται ή πρόκειται να κινηθούν.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τη σύγχρονη εφαρμογή για κινητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ) CivilAttica σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν αλλά και για την κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που εκτιμάται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η πιλοτική εφαρμογή έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details… ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από όποιον πολίτη επιθυμεί, «κατεβάζοντάς» την σε κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android.

Εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές:

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=35969:apofaseis-apagorefsis-kykloforias-kai-paramonis-ekdromeon-se-drymoys-dasi-kai-efpatheis-perioxes-kata-ti-diarkeia-tis-antipyrikis-periodou-se-imeres-poly-ypsiloy-kindynou-ekdilosis-pyrkagias-kata-tin-antipyriki-periodo-2020&catid=574&Itemid=919 

Οδηγίες προστασίας στο:

#ΕνημερωνόμαστεκαιΠροστατευόμαστε
#CivilProtectionAtticaregion

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − 16 =