Αλβανικός Τύπος: Ελλάδα και Τουρκία συζητούν για μοιρασιά στο Αιγαίο

Δημοσίευμα του Αλβανικού «Top-channel.tv», το οποίο μάλιστα επικαλείται πηγές πλάι στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, κάνει λόγο και για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, ως μέρος της ατζέντας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αλβανικού τύπου, αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο μερών συζητείται μια συμφωνία-πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο, μια λύση μέσα στο 2021 στο Κυπριακό τύπου ομοσπονδίας και σε δεύτερο στάδιο μια στρατηγική συνθήκη φιλίας, η οποία θα μετατρέψει το Αιγαίο Πέλαγος αφενός σε μια «όαση συνεργασίας» αφετέρου θα οδηγήσει σε κοινή χρήση των πόρων στο Αιγαίο (αναζητείται μάλιστα και νομική μορφή γι αυτό).

Ο συντάκτης μάλιστα του δημοσιεύματος, δεν σταματά εδώ αλλά συνεχίζει γράφοντας ότι η συμφωνία θα προβλέπει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και μια ενδιάμεση φόρμουλα με βάση τον 25ο παράλληλο (που τέμνει το Αιγαίο στη μέση) και επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια όπου επιτρέπεται (!), ενώ θα χρησιμοποιηθεί η ελληνο-ιταλική συμφωνία στο Ιόνιο, προκειμένου να επιτρέπεται η αλιεία κοντά στα ελληνικά νερά, για τους Τούρκους ψαράδες.

Στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι υπάρχει αρκετή βούληση για την ολοκλήρωσή του εν λόγω σχεδίου με συνεχείς διαπραγματεύσεις για όσα θέματα παραμένουν ανοιχτά και χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τα 2 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανότητες η Ελλάδα να πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι το δημοσίευμα απηχεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι δεν κάνει καμία αναφορά στη Ν.Α. Μεσόγειο. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση από τη στιγμή που η Αθήνα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε άτυπα από τον κ. Ράμα να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών.

Εντύπωση προκαλεί και η αφωνία της Αθήνας η οποία επαναλαμβάνει αενάως ότι συζητά τη ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ χωρίς να απαντά στην προκλητική ατζέντα της Τουρκίας που έφθασε να αμφισβητεί ακόμη και διεθνείς συνθήκες στις αρχές του αιώνα. Το σκηνικό γίνεται πολύ πιο πιεστικό για την Αθήνα από τη δήλωση Τσαβούσογλου την Δευτέρα, 11/01, στα κατεχόμενα, ότι ΗΠΑ και Γερμανία έχουν «προειδοποιήσει» την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δημιουργός του άρθρου:

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμιος ενεργειακός συναγερμός – Στερεύουν τα αποθέματα πετρελαίου, Στα ύψη οι τιμές

Η παγκόσμια αγορά ενέργειας βρίσκεται σε κλοιό ασφυξίας, αποδεικνύοντας...
00:06:55

Πεκίνο: «Κόκκινο χαλί» και ισχυροί συμβολισμοί στην υποδοχή Τραμπ – Μαζί του και ο Έλον Μασκ

Η Κίνα επέλεξε να «απαντήσει» στις πιέσεις της Ουάσινγκτον...
00:17:49

Σύγκρουση Ανδρουλάκη – Πιερρακάκη στη Βουλή: Στο επίκεντρο η ακρίβεια και η προεδρία του Eurogroup

Μια έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους εκτυλίχθηκε στη Βουλή...

Παραιτήθηκε με αιχμές από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

Την παραίτησή της από την «κάθε κομματική ιδιότητα» από τη Νέα Δημοκρατία υπέβαλε...

Κλειστή επί διετία η παιδική χαρά στη Χώρα Κυθήρων: Αντιδράσεις για την κατάσταση του χώρου

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας έρχεται το ζήτημα της...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img