al-tsipras--ellinismos-prepei-na-einai-enomenos

Την ανάγκη ο ελληνισμός να βρίσκεται ενωμένος, στα κρίσιμα μέτωπα που έχει η Ελλάδα μπροστά της, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές εντός της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ).

Στον χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, η χώρα μας, μετά την υγειονομική κρίση, να εξέλθει ακόμα πιο δυνατή. «Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα δυναμική, με σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους για τον 21ο αιώνα, που θα στηρίζει και θα αξιοποιεί τις πολύτιμες δυνάμεις της ομογένειας, όπως αυτές που εκπροσωπεί σήμερα η ΠΑΔΕΕ», είπε.

Ο αρχηγός μίλησε επίσης για την υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού οράματος για το μέλλον, σημειώνοντας ότι πρέπει να βασιστούμε σε έναν «δυναμικό ρεαλισμό» για τη διαχείριση των κρίσιμων εξελίξεων που μας αφορούν και όχι να αποτελέσει η κρίση της πανδημίας μια ανάπαυλα για να επιστρέψει η Ελλάδα στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα του παρελθόντος.

Αναπτύσσοντας τη θέση του, σημείωσε την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην άμβλυνση των ανισοτήτων:

«Με την ενεργή στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρωτοβουλίες για την άρση της πατέντας στα εμβόλια. Mε δυναμικές οικονομικές πολιτικές -που βλέπουμε να προωθούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- για τη στήριξη της απασχόλησης, την άμβλυνση των ανισοτήτων και [την ενίσχυση] των εργασιακών δικαιωμάτων. Με μια συγκροτημένη προσπάθεια για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να στοχεύει στην οικονομική σύγκλιση και με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηρίξουμε την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Επιπλέον, «με την αντιστροφή της μάστιγας του brain drain μέσα από πολιτικές αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων και θα καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό εργασιακό προορισμό. Με τη διασύνδεση Ελλήνων που σταδιοδρομούν επιτυχώς στο εξωτερικό με εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Με την ενεργή στήριξη μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης και ενός συπεριληπτικού ψηφιακού μετασχηματισμού». Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή, «πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα, είτε μιλάμε για τα δικαιώματα του παιδιού, των γυναικών και της κοινότητας LGBTQ, είτε τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας ή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η Ελλάδα του 21ου αιώνα μπορεί να είναι ισχυρή, μόνο αν βασίσει την ανάπτυξή της στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», λέγοντας ότι σε αυτή την βάση, «μπόρεσε ένας λαός που βρισκόταν σε βαθιά οικονομική κρίση να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη προσφυγική κρίση της Ευρώπης» και «μπόρεσε η Ελλάδα να εξέλθει από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια και μάλιστα με ένα ισχυρό οικονομικό απόθεμα».

Ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο του «δυναμικού ρεαλισμού» που, όπως είπε, έχουμε ανάγκη, προσδιόρισε την «προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ταυτίζει το εθνικό μας συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς μας ρόλου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιδιώκει ενεργά λύσεις των διαφορών που μας αφορούν, βάση του διεθνούς δικαίου».

Για ελληνοτουρκικά και απόδημους

«Αυτός ήταν κι ο αγώνας που δώσαμε για την επίλυση του ονοματολογικού μέσω της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε. «Και ο αγώνας που δώσαμε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συνεχίζουμε να δίνουμε σήμερα ως χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

»Αυτός ήταν κι ο αγώνας στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά όπου για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε από τον ΟΗΕ η υποχρέωση αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτός είναι ο στόχος της χώρας με την καθιέρωση του Στρατηγικού Διαλόγου και του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, την ίδρυση της Συνόδου των Χωρών του Νότου, την ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ της χώρας μας με γειτονικές χώρες», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει -αξιοποιώντας την πίεση που δέχεται η Τουρκία τούτη την περίοδο- να χαράξει μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική με την Κύπρο για να επανέλθουμε στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή εκπροσώπηση, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων».

Σημείωσε, πως ιδίως μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο, η Ελλάδα -σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία- «πρέπει να συνδέσει την πρόοδο της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, με υποχρέωση, δηλαδή, της Τουρκίας για αναστολή του παράνομου ανοίγματος των Βαρωσίων και με υποχρέωση για προσφυγή της μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Επιπλέον, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει ενεργά το ξεπάγωμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό να καθιερώσει το ρόλο της ως η ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και «να παλέψει για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να επιμερίζει δίκαια τις ευθύνες, καθώς και για μια αποτελεσματική ευρωτουρκική συνεργασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι η κυβέρνησή του ξεκίνησε μια συνταγματική αναθεώρηση, «ανοίξαμε τη συζήτηση για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» και «προτείναμε να καθιερωθεί εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές -το γαλλικό και ισπανικό μοντέλο- ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού όχι μόνο να ψηφίζουν, αλλά να μπορούν να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε μεγάλες περιφέρειες του εξωτερικού».

«Μολονότι θεωρούμε την πρότασή μας την καλύτερη θεσμικά», πρόσθεσε, «υποστηρίξαμε τον κοινοβουλευτικό συμβιβασμό -διότι έτσι οι δημοκρατίες προχωράνε- του πρόσφατου νόμου ούτως ώστε να αποκτήσουν επιτέλους δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «για να αναπτύξει η χώρα μας μια στρατηγική ήπιας ισχύος στους τομείς της ομογενειακής, δημόσιας, οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας, πρέπει να διαθέτει και ισχυρή εθνική στρατηγική για τους κεντρικούς στόχους της στον 21ο αιώνα», για να υπογραμμίσει: «Η εμπειρία αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που ζούμε, της ολοένα και πιο έντονης κλιματικής κρίσης και της αναδιάταξης των παγκόσμιων ισορροπιών δυνάμεων, πρέπει να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού οράματος για το μέλλον».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 1 =