Τα λόγια που περιγράφονται στο παρακάτω κείμενο και η κίνηση που απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες αποτελούν ένδειξη διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού μας Συλλόγου “Πορτοκαλιά”, για την ανούσια, άσκοπη και βίαιη κοπή ενός δέντρου το καλοκαίρι του 2020 στον Καραβά Κυθήρων.

Πρόκειται για ένα σπάνιο πευκοειδές, την Casuarina equisetifolia – Καζουαρίνα Αυστραλιανό πεύκο (Καζουαρίνα η ιππουριδοειδής ή Καζουαρίνα η εκουιζετόφυλλη).

Η Καζουαρίνα είναι ένα αειθαλές δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει τα 15-23 μέτρα ενώ το φύλλωμα της αποτελείται από μακριές κρεμαστές πράσινες βελόνες οι οποίες παραμένουν στο δέντρο όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Καραβίτικη Καζουαρίνα λοιπόν, προσπαθεί μάταια να ξαναβλαστήσει καθώς κάποιος κόβει και πετάει όλα τα καινούρια βλαστάρια της. Ας την αφήσουμε να μεγαλώσει!

Και είπε το δέντρο στις ρίζες του: «Σας αγαπώ! Εσείς με στηρίζετε, από εσάς ψήλωσα κι έφτασα ως τον ουρανό, κι έγινα μεγάλο».

Και οι ρίζες απάντησαν:

«Εμείς δεν βλέπουμε τον ήλιο, δεν τον είδαμε ποτέ. Μέσα στο χώμα χωμένες, μέσα στη γη θαμμένες. Νομίζαμε ότι ο ήλιος ήσουνα Εσύ».

Αυτά έγραψε ο Τάκης Κτενάς για ένα δέντρο μεγάλο, γερό, με πλούσια κόμη που η σκιά του δεν περνούσε απαρατήρητη.

“Και τούτο το δέντρο βρε παιδιά,
Σε μια στροφή του Καραβά,
Ζήλεψε ξάφνου σαν θα δεις
Που την κόμη του έχασε νωρίς.

Και μίκρυνε και ο κορμός
Που ήτανε τόσο γερός.
Καμάρι όλου του χωριού
Και που να φύγει από το νου.

Αφήστε με να μεγαλώσω
Κι εγώ θα σας το ανταποδώσω.
Θα κάνω μιά τέτοια σκιά
Κι ας γίνω και πορτοκαλιά”.

#AfisteMeNaMegaloso #NaGinoPortokalia

ΔΣ Συλλόγου «Πορτοκαλιά»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 4 =