nomimi-efodos

Παράταση έως 4 Φεβρουαρίου έδωσαν το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ στις προθεσμίες δηλώσεων φόρου που λήγουν από τις 24 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022, με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, που κατοικούν ή εδρεύουν στις περιοχές που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι νέες προθεσμίες αφορούν:

  • Την υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ.

  • Την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

  • Την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Όπως φαίνεται, οι παρατάσεις που ανακοινώθηκαν προχθές, δεν είναι αρκετές για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η χιονοκαταιγίδα. Μέχρι προχθες, είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθεί πρόσθετος χρόνος για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης, για την σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες αλλά και για την υποβολή της αίτησης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία.

Η αγορά όμως ζητούσε παράταση για όλες τις δηλώσεις φορολογίας που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα –καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η λειτουργία της αγοράς θα αρχίσει να ομαλοποιείται από την Παρασκευή όταν και θα λιώσουν οι πάγοι- αναστολή των πλειστηριασμών του επόμενου διημέρου αλλά και παράταση της βεβαίωσης μηχανικών ώστε να πάει πιο πίσω ακόμη και για δύο μήνες η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Η τελευταία εργάσιμη του Γενάρη, εκτός από προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, είναι και η τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ (τετάρτου τριμήνου ή Δεκεμβρίου για τις εταιρείες με απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα). Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με σχετική ανάρτηση στο Facebook, τόνισε ότι ζητήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο να υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής όλων των δηλώσεων και ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει γίνει δεκτό ύστερα και από την αργία.

Πρόβλημα δημιουργείται και με τους πλειστηριασμούς. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί διενέργεια πλειστηριασμών. Τουλάχιστον για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την «Ελπίδα», ζητείται αναστολή, κάτι που απαιτεί συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Παράταση τέλος, ζητείται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις (ή και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης εντός της ημέρας).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 6 =