Πέμ, 18 Δεκ 2025
14 C
Cythera

Σκύλος και Άνθρωπος: βίοι, σχεδόν παράλληλοι

Τρεις νέες μελέτες, που μας φέρνουν πιο κοντά με τον πιστό μας φίλο

Μεγαλώνουν ασύμμετρα με μας. Αντιλαμβάνονται κατ’ αντιστοιχία προς εμάς. Επιστρέφουν διαισθητικά σε εμάς. 

Την σχέση στοργής και εξάρτησης ανθρώπου-σκύλου, έρχονται να αναβαθμίσουν τρεις πρόσφατες μελέτες για το μοτίβα ανάπτυξης, κατανόησης και συμπεριφοράς του καλύτερού μας φίλου. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο που μας πέρασε, ο ρυθμός γήρανσης του σκύλου σε σχέση με τον άνθρωπο, παρουσιάζει ασυμμετρία στις διάφορες ηλικιακές του φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ένας σκύλος ηλικίας ενός έτους, αντιστοιχεί σε έναν ενήλικα 30 χρονών, όσο όμως μεγαλώνει, η απόσταση της ηλικιακής διελκυστίνδας μειώνεται. Για την ακρίβεια, εκτιμάται πως ένα λαμπραντόρ 12 ετών, προσομοιάζει σε έναν εβδομηντάχρονο. 

Από εκεί και πέρα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη από το 2014 ότι τόσο ο σκύλος όσο και ο άνθρωπος, χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου για να αναλύσουν τον τόνο και τον ήχο της ομιλίας και το αριστερό για να επεξεργαστούν την σημασία των λεγομένων.

Όσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του περίφημου gps που χρησιμοποιούν οι τετράποδοι μας φίλοι για να βρουν τον δρόμο προς το σπίτι, αυτά αφορούν τόσο την όσφρηση όσο και τον προσανατολισμό μέσω του μαγνητικού πεδίου της γης, ιδιότητα που χρησιμοποιούν επίσης τα πτηνά, οι φάλαινες και τα δελφίνια, ως εργαλείο πλοήγησης κατά τις μεταναστεύσεις τους. 

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ανακοίνωση Επιτροπής Δράσης για την Αναγέννηση του Μυλοποτάμου

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, μετά από σχετική πρόσκληση...

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικῶν Σχολείων

Τό Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 τό ἀπόγευμα καί περί...

Στασιμότητα στην αυτοπαραγωγή και «πάγωμα» των ενεργειακών κοινοτήτων μετά τη μετάβαση στο net billing

Οι ενεργειακές κοινότητες και η αυτοπαραγωγή αποτελούν τα κυριότερα...

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών

Με μια ιδιαίτερης αισθητικής χριστουγεννιάτικη εικόνα, εμπνευσμένη από τη...

Ο Βασίλης Ξ. Σπηλιωτόπουλος υπογράφει το βιβλίο «Λαθρεπιβάτης μιας ζωής» στον ΙΑΝΟ

Στον πολιτιστικό χώρο ΙΑΝΟ της Αθήνας θα βρίσκεται την...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img