Έφτασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Κύπρο, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, θα γίνει δεκτός το πρωί της Τρίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων, θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια κρίσιμη καμπή για την ειρήνη στην περιοχή. 

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο κύριος Λαβρόφ, η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, κινούμενη σε τρεις άξονες: το διεθνές δίκαιο, τον διάλογο και την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τα δρώμενα στην  περιοχή. Θεωρεί δε, πως τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Άγκυρα, υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να πέσουν οι τόνοι αλλά καθιστά σαφές πως η Ρωσική Ομοσπονδία δύναται να συμβάλλει στην επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας, μόνον αν και τα δύο μέρη το επιθυμούν. Υπογραμμίζει τέλος την προσκόλληση της Μόσχας στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου. 

Αναμένεται επίσης η υπογραφή Πρωτοκόλλου τροποποίησης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, για αποφυγή διπλής φορολογίας. Το Πρωτόκολλο, θα υπογράψουν, από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και από ρωσικής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Σαζάνοφ. 

Το πρόγραμμα θα κλείσει με περιήγηση σε φωτογραφική έκθεση, αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 + five =