al-capone

Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, οι μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο βρίσκονταν στο έλεος συμμοριών, ομάδων αποτελούμενων από βίαιους κακοποιούς με διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα, που έκαναν περιουσίες από τον παράνομο τζόγο, την πορνεία, τα συμβόλαια θανάτου κ.λπ. Παρόλο που η ιταλική μαφία ήταν η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή τέτοια ομάδα, δεν ήταν η μοναδική, καθώς διαβόητες ήταν επίσης οι εβραϊκές και ιρλανδικές εγκληματικές οργανώσεις.

Οι μαφιόζοι ανήκαν σε ιεραρχικές δομές, παρόμοιες με εκείνες μιας επιχείρησης, και από εκεί προέκυψε και η ονομασία «συνδικάτα» του εγκλήματος. Το Συνδικάτο του Σικάγου ήταν η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή τέτοια οργάνωση, παρόλο που καμία πόλη δεν αποτελούσε μονοπώλιο μίας μόνο συμμορίας.

Ας δούμε παρακάτω δέκα χαρακτηριστικά πρόσωπα της μαφίας και τις ιστορίες τους όπως τις κατέγραψε η ιστοσελίδα Biography.

1. Αλ Καπόνε

Μεταξύ 1925 και 1931, ο Αλ Καπόνε ήταν το πιο ισχυρό αφεντικό της μαφίας στο Σικάγο. Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1899, ο Καπόνε εντάχθηκε στη συμμορία του James Street Boys, όπου συνάντησε τον μέντορά του, Τζόνι Τόριο. Ακολούθησε τον Τόριο στο Σικάγο.

Η κυβέρνηση κατάφερε να τον στείλει στη φυλακή για φοροδιαφυγή το 1931. Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια (τελικά υπηρέτησε οκτώ), ο Κάπονε υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και στη συνέχεια πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1947.

2. Μπάγκσι Σίγκελ

bugsy-siegel

Γεννημένος το 1906 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Μπάγκσι Σίγκελ ήταν ευρέως γνωστός ως εκτελεστής της μαφίας. Στενός συνεργάτης του Μέγιερ Λάνσκι, ο Σίγκελ ασχολήθηκε με τη λαθραία πώληση ποτών και τα τυχερά παιχνίδια, για να γίνει τελικά συνιδρυτής της Murder Inc., του σκέλους επιβολής δύναμης της μαφίας.

Το 1936 ο Σίγκελ μετακόμισε στην Καλιφόρνια και άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ακτή. Εκεί, άρχισε να «φλερτάρει» με την εύνοια των διασημοτήτων του Χόλιγουντ και κέρδισε κάποια φήμη, χάρη στην καλή εμφάνιση και τη γοητεία του. Τελικά, άρχισε να φτιάχνει διάφορα καζίνο στο Λας Βέγκας της Νεβάδας με τη βοήθεια της φίλης του Βιρτζίνια Χιλ. Εξοργισμένος για τις άπιστες δραστηριότητες του Σίγκελ, ο Λάνσκι και άλλα αφεντικά της Ανατολικής Ακτής διέταξαν τη δολοφονία του Σίγκελ. Τελικά πέθανε το 1947 σε ηλικία 41 ετών, όταν χτυπήθηκε από σφαίρες στο σπίτι της φίλης του στο Μπέβερλι Χιλς.

3. Λάκι Λουτσιάνο

lucky-luciano

Γεννημένος το 1897 στη Σικελία και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, ο Λάκι Λουτσιάνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Εθνικού Συνδικάτου Εγκλήματος και θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από το σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα στην Αμερική, χάρη στην ίδρυση του διοικητικού του οργάνου, της Επιτροπής, το 1931. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ο Λουτσιάνο έγινε το πιο ισχυρό αφεντικό της μαφίας ως επικεφαλής της οικογένειας εγκληματιών Genovese.

Μετά την δίωξη του Λουτσιάνο για χρόνια, ο εισαγγελέας Thomas E. Dewey κατάφερε να τον πιάσει για τις επιχειρήσεις πορνείας του το 1936. Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης, όμως μπόρεσε να συντομεύσει τον χρόνο φυλάκισής του λόγω της βοήθειάς του στην ασφάλεια του αμερικανικού ναυτικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1946 απελάθηκε πίσω στην Ιταλία. Το 1962 πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε αεροδρόμιο στη Νάπολη.

4. Τζον Γκότι

john-gotti

Ο Τζον Γκότι, που ονομάστηκε «The Dapper Don» για την αγάπη του για τα ωραία κοστούμια και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Έγινε το πιο ισχυρό αφεντικό της μαφίας στην Αμερική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Γεννημένος το 1940 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο Γκότι ήταν γνωστός για την… απερίσκεπτη ιδιοσυγκρασία του.

Ο Γκότι κέρδισε εκατομμύρια από τις εγκληματικές δραστηριότητες, την πορνεία, τον παράνομο τζόγο και ναρκωτικά. Αν και μπόρεσε να αποφύγει τη φυλακή πολλές φορές δεν σταμάτησαν να τον κυνηγούν. Ο Γκότι βρέθηκε τελικά πίσω από τα κάγκελα το 1992 για εγκλήματα όπως δολοφονίες, φοροδιαφυγή και εκφοβισμό. Το 2002 πέθανε από καρκίνο στο λαιμό σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μισσούρι.

5. Βίτο Γκενοβέζε

vito-genovese

Με μια ακόρεστη όρεξη για χρήμα και δύναμη, ο Βίτο Γκενοβέζε έγινε γνωστός για το γεγονός ότι ενδυνάμωσε την αμερικανική μαφία. Γεννημένος το 1897 σε επαρχία της Νάπολης, ο Γκενοβέζε μετακόμισε στο Μανχάταν όταν ήταν έφηβος. Ανέβηκε στην εξουσία κατά την ποταπαγόρευση και είχε στενούς δεσμούς με τον Λουτσιάνο, βοηθώντας τον να δημιουργήσει την Επιτροπή. Προσπαθώντας να αποφύγει μια κατηγορία για δολοφονία, ο Γκενοβέζε έφυγε στην Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα έκανε επιχειρήσεις ηρωίνης στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε τις φασιστικές προσπάθειες του Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά τελικά πιάστηκε και στάλθηκε πίσω στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την κατηγορία του για δολοφονία. Αφού δολοφονήθηκε βασικός μάρτυρας της δίκης, ο Γκενοβέζε ελευθερώθηκε. Το 1958 ο Γκενοβέζε πήγε φυλακή για κατοχή και διανομή ναρκωτικών και πέθανε από καρδιακή προσβολή σε φυλακή του Μιζούρι 11 χρόνια αργότερα.

6. Φρανκ Κοστέλο

new-york

Γεννημένος στην Κοσέντζα της Ιταλίας το 1891, ο Φρανκ Κοστέλο μεγάλωσε στο East Harlem, και τελικά έγινε επικεφαλής μέλος της συμμορίας της 104th Street. Τη δεκαετία του 1920 ο Κοστέλο συνεργάστηκε με τον Λουτσιάνο και μαζί ασχολήθηκαν με τα τυχερά παιχνίδια και τη λαθραία πώληση ποτών, καθώς και την οικοδόμηση επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη και το Νότο. Ως ο πλησιέστερος επιχειρηματικός συνεργάτης του Λουτσιάνο, ο Κοστέλο άρχισε να αποκτά εκτεταμένη πολιτική επιρροή σε τοπικό επίπεδο και τελικά έγινε το κύριο αφεντικό συνδικάτου αφού ο Λουτσιάνο πήγε στη φυλακή για τη λειτουργία δικτύου πορνείας.

Στη δεκαετία του 1950, ο Κοστέλο αντιμετώπισε τα δικά του προβλήματα με το νόμο. Το 1957 πυροβολήθηκε στο κεφάλι με εντολή του Γκενοβέζε. Επέζησε από θαύμα και συνέχισε τις εργασίες του, αν και η δύναμή του μειώθηκε πολύ. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 82 του.

7. Τόνι Ακάρντο

mafia-boss

Γεννημένος το 1906 στο Σικάγο, ο Τόνι Ακάρντο έγινε πρωτεργός του Καπόνε, ο οποίος τον βοήθησε να ανέβει στις τάξεις του Συνδικάτου του Σικάγου. Το 1947 ο Ακάρντο έγινε επικεφαλής της Στολής του Σικάγο και συνέχιζε να ζει μια ζωή μέσα στο έγκλημα για πολλές ακόμη δεκαετίες. Ο Ακάρντο επέκτεινε την κερδοφορία της μαφίας, όχι με εκβιασμούς και ναρκωτικά, αλλά με τυχερά παιχνίδια και υπηρεσίες με call girls.

Παρόλο που ο Ακάρντο μπλέχτηκε σε πολλές δολοφονίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκληματικής του δράσης, δεν κρίθηκε ποτέ ένοχος για αυτά τα εγκλήματα. Αντ ‘αυτού, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή το 1960, αν και η απόφαση τελικά δεν ίσχυσε. Πέθανε από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις το 1992.

8. Σαμ Τζιανκάνα

mafia

Θρύλος της μαφίας και γνωστός για την αγάπη του για την αμερικανική πολιτική. Γεννημένος το 1908 στο Σικάγο, ο Τζιανκάνα ηγήθηκε της Στολής του Σικάγο από το 1957 έως το 1966, αφού ο προϊστάμενος Ακάρντο ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Η αδίστακτη προσωπικότητα του Τζιανκάνα τον έκανε διάσημο στον υπόκοσμο και λέγεται ότι πιθανότατα διέπραξε τουλάχιστον τρεις δολοφονίες μέχρι την ηλικία των 20 ετών και είχε συλληφθεί πάνω από 70 φορές.

Είχε στενούς δεσμούς του με τον Τζόζεφ Π. Κένεντι, ο οποίος ζήτησε τη βοήθειά του για να εξασφαλίσει ψήφους στο Ιλινόις για την προεδρική περίοδο του γιου του Τζον Φ. Κένεντι. Βέβαια, λέγεται ότι ο Τζιανκάνα έγινε έξω φρενών όταν ο Τζον Φ. Κένεντι έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα, Ρόμπερτ Φ. Ο Κένεντι, το πράσινο φως για να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Μέχρι σήμερα, οι θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν εκτεταμένη δουλειά της μαφίας. Αφού πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή στα μέσα της δεκαετίας του ’50 επειδή αρνήθηκε να καταθέσει κατά των δραστηριοτήτων της μαφίας, ο Τζιανκάνα εγκατέλειψε τη χώρα και έζησε στο Μεξικό και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής. Το 1974, ο Τζιανκάνα δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Oak Park του Ιλλινόις ενώ μαγείρευε.

9. Πωλ Καστελάνο

chicago-prohibition

Ως νονός της πιο ισχυρής εγκληματικής οικογένειας στη Νέα Υόρκη – της οικογένειας εγκληματιών του Γκάμπινου – ο Πωλ Καστελάνο ήταν γνωστός για την επιχειρηματική του ικανότητα. Γεννημένος το 1915 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Καστελάνο επικεντρώθηκε στη μετατροπή των μη νόμιμων επιχειρήσεων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του. Αφού έγινε επικεφαλής της οικογένειας εγκληματιών του Γκάμπινου, έτρεξε κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις από το αρχοντικό του στο Staten Island, ζώντας υπερπλούσια.

Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του περίγυρου του Καστελάνο, συγκεκριμένα εκείνων που δεν ενέκριναν τη διαδοχή του. Ο Καστελάνο δολοφονήθηκε ξαφνικά το 1985 από τον Γκότι, ο οποίος φοβόταν ότι ο Καστελάνο θα τον σκοτώσει επειδή πουλούσε κρυφά ναρκωτικά, κάτι που το απαγόρευε.

10. Φρανκ Λούκας

frank-lucas

Γεννημένος το 1930 στη Βόρεια Καρολίνα, ο Φρανκ Λούκας βρήκε το δρόμο του στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ο Λούκας ηγήθηκε στο ισχυρό βασίλειο των ναρκωτικών στο Χάρλεμ τη δεκαετία του 1960 και του 70 πουλώντας ηρωίνη. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, ο Λούκας έβγαζε 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα από την ηρωίνη «Blue Magic» και ζούσε απίστευτη ζωή.

Μετά από αστυνομική επιδρομή στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϋ το 1975, ο Λούκας καταδικάστηκε για ναρκωτικά τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε κρατικό επίπεδο και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 70 ετών. Αφού υπηρέτησε πέντε χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος λόγω της συνεργασίας του ως κρατικού μάρτυρα σε υποθέσεις ναρκωτικών. Η ταινία του 2007 American Gangster, με πρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσινγκτον ως «Λούκας», βασίστηκε στη ζωή του. Το 2019 ο Λούκας πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 88 ετών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − 11 =