Το ζήτημα του μεταναστευτικού συζητήθηκε ευρέως στην 14η συνεδρίαση (Δευτέρα 31/10/2022) του Δημοτικού Συμβουλίου με αρκετές συγκλίσεις αλλά και κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Σκληρή κριτική επιφύλασσε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Διδιμιώτης ο οποίος χαρακτήρισε «κομματική φιέστα» την τελετή βράβευσης που διοργάνωσε του Υπουργείο Ναυτιλίας για να τιμήσει τους Κυθήριους σχετικά με την διάσωση των μεταναστών. Συμπλήρωσε δε, ότι «πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος ότι στο πρόσωπό του βραβεύεται ένα νησί. Μάλλον όμως στην πραγματικότητα αυτό είναι αλαζονικό. Ένα νησί δεν βραβεύεται στο πρόσωπο ενός δημάρχου γιατί είναι πολλές οι περιπτώσεις που στο παρελθόν ο Δήμαρχος δεν έδινε ούτε νερό στους ανθρώπους να πιούνε. Οπότε μην τα γυρίζουμε τώρα και να χαμογελάμε μπροστά στον έπαινο που μας δίνει ένας υπουργός». Επίσης ο κ. Διδιμιώτης είπε για την απουσία του κ. Κατσανεβάκη από την βράβευση: «Νομίζω ότι το να μην συμμετέχει ο κ. Κατσανεβάκης σε τέτοιου είδους φιέστες είναι μάλλον τιμητικό για τον ίδιο, όχι μόνο γι’ αυτόν αλλά και όποιον άλλο είτε καλέστηκε, είτε δεν καλέστηκε».
Είχε προηγηθεί η κριτική του κ. Μαγουλά ο οποίος διερωτήθηκε πρώτος για την απουσία του κ. Κατσανεβάκη από την τελετή βράβευσης, αλλά έκανε κριτική και στο γεγονός ότι αφέθηκαν επί 4 μερόνυχτα οι μετανάστες του πρώτου περιστατικού του Οκτωβρίου στην προβλήτα του Καψαλίου χωρίς την στοιχειώδη μέριμνα από τον Δήμο».
Ο Δήμαρχος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το θέμα των βραβεύσεων παρέπεμψε στον κ. υπουργό ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την τελετή, ενώ για το θέμα της βράβευσης του Κατσανεβάκη είπε ότι η δική του βράβευση αφορά όλους τους συνεργάτες του. Ενώ δήλωσε ότι αναμένει τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στα Κύθηρα.
Ομονοούν ως προς την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας που θα καλύπτει κάθε κρίση
Ο κ. Μαγουλάς εξέφρασε την θέση της παράταξής του για την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τα συμβάντα με τους μετανάστες στο Καψάλι και στο Διακόφτι. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η συμπολίτευση μέσω επίσημης τοποθέτησης του Αντιδήμαρχου Χαράλαμπου Σούγιαννη μετά τα γεγονότα του Διακοφτίου, αλλά και η παράταξη «Μένουμε Εδώ» η οποία άνοιξε πρώτη το ζήτημα δημιουργίας δημοτικού πρωτοκόλλου για τέτοιες καταστάσεις.
Κι όμως ο Δήμος από την ακαμψία του πριν το ναυάγιο των προσφύγων δείχνει άλλα αντανακλαστικά και αλλάζει πολιτική
Φαίνεται πως το τραγικό ναυάγιο άλλαξε την άκαμπτη στάση του Δημάρχου ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο δήλωνε στο in.gr ότι ο δήμος δεν έχει κονδύλια για να χειριστεί προσφυγικές ροές ούτε υποδομές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, και δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει κάποιον χώρο.
Τελικά και χώροι βρέθηκαν, ανοίξανε τα σχολεία Φριλιγκιανίκων και Μητάτων και κονδύλια βρέθηκαν αφού ο δήμος διέθεσε χρήματα για τις ανάγκες των κατατρεγμένων προσφύγων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η υποβολή Πρότασης Χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Δήμος αιτείται χρηματοδότηση ύψους €570.400 για τα εξής:
- «Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την υποδοχή και βραχεία παραμονή μεταναστών στα Κύθηρα»
- «Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού και μέσων διάσωσης»
- «Μετατροπή δημοτικού ακινήτου σε Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και Βραχείας Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών»