stratos charchalakis

Ο Δήμαρχος Κυθήρων προέβη σε μία εκτενή δήλωση σχετικά με τα θέματα της 14ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων. Διαβάστε παρακάτω:

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά:

  1. Η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά είμαστε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τα 4.000.000€, με τα οποία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η 1η φάση της Ανάπλασης του Αβλέμωνα και αυτό – ΝΑΙ – είναι επιτυχία. Είναι επιτυχία διότι πολύ μεγαλύτεροι Δήμοι είτε δεν εντάχθηκαν καθόλου είτε εντάχθηκαν με πολύ λιγότερο ποσό σε σχέση με τα Κύθηρα. Είναι επιτυχία διότι η μελέτη αυτή έγινε εκ του μηδενός από τη δική μας Δημοτική Αρχή, χωρίς καμία απολύτως προεργασία. Την ολοκληρώσαμε σε ελάχιστο χρόνο και το έργο θα είναι μοναδικό για τον Αβλέμωνα. Στο κάτω κάτω, εμείς ό,τι υποσχεθήκαμε στον Αβλέμωνα και την ευρύτερη περιοχή το κάναμε: ο Μάκρωνας εκτελείται (πόσοι και πόσοι έλεγαν το αντίθετο;), ο Μόρμορης εκτελείται, η αφαλάτωση της Παλαιοπόλεως χρηματοδοτήθηκε και δημοπρατείται, η Ανάπλαση του Αβλέμωνα δημοπρατείται, το πρόγραμμα LEADER χρηματοδοτεί στην περιοχή μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσό σχεδόν 300.000€! Έργα με συνολικό π/υ 8.000.000€ εκτελούνται στην περιοχή Αβλέμωνα-Παλαιοπόλεως!

  2. Η Ανάπλαση του Αβλέμωνα έχει ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ προθεσμίες από το Ταμείο Ανάκαμψης: μέχρι 31/12/2022 πρέπει να αναρτηθεί ο διαγωνισμός στο ΕΣΗΔΗΣ και μέχρι 30/06/2023 να έχει υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση. Αλλιώς το έργο χάνεται. Το αίτημα μέρους των κατοίκων αναφορικά με την έναρξη των εργασιών κατασκευής θα εξεταστεί αφού υποβληθεί με θεώρηση του γνησίου μιάς εκάστης των υπογραφών. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου μεγέθους έργα, συνεπάγονται προσωρινές κυκλοφοριακές και λοιπές ρυθμίσεις στις περιοχές επέμβασης. Σχετική επιστολή έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας.

  3. Καμία διακοπή εργασιών δεν υπάρχει στο δρόμο του Μόρμορη! Το έργο έχει ΟΛΕΣ τις νόμιμες εγκρίσεις ήδη από το 2017! Αναμένεται η αρχαιολογική επίβλεψη των χωματουργικών εργασιών και εν τω μεταξύ ο εργολάβος ξεκίνησε το δρόμο του Χαλκού (ακόμα μία δέσμευσή μας που υλοποιείται!). Όσοι επενδύουν πολιτικά στην διακοπή των έργων θα βρουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία και δεν θα καταφέρουν τίποτε απολύτως.

  4. Ο Δήμος μας συναίνεσε στην κήρυξη του «Σηματωρείου» στον Καραβά σε νεώτερο μνημείο, από το Κ.Α.Σ.

  5. Αίτημα ιδιώτη για τσιμεντόστρωση οδού στο Διακόφτι: αποσύρθηκε από προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. μέχρι ο αιτών να προσκομίσει πλήρη μελέτη και το σύνολο των προβλεπόμενων εγκρίσεων.

  6. Το νέο ΚΕΠ στον Ποταμό είναι ένα αληθινό ΚΟΣΜΗΜΑ! Συστεγάζεται με τη Μόνιμη Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και είναι το πιο εντυπωσιακό ΚΕΠ στην Ελλάδα! Οι δαπάνες που έγιναν από το Δήμο είναι αναρτημένες στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ, διαθέσιμες στον οποιονδήποτε. Το να εφευρίσκει κάποιος αρνητικά ακόμα και για αυτό το σπουδαίο έργο που επικροτούν οι πάντες, μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

  7. Η ετήσια λογοδοσία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας θα γίνει και έχει ζητηθεί από την Αποκ/νη Διοίκηση η έγκριση νέας ημερομηνίας, αφού το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την 1η Κυριακή κάθε Αυγούστου, που είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω της τουριστικής κίνησης.

  8. Για την παράνομη αποκοπή ευκαλύπτου στο Λιβάδι υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πειραιά, μέσω του Α.Τ. Κυθήρων.

  9. Το Καταστατικό της Ενεργειακής Κοινότητας είναι ολοκληρωμένο και προχωρούμε στις σχετικές διαδικασίες σύστασής της, εντός του έτους.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την μίσθωση διά δημοπρασίας του ακινήτου «Παλαιό Σχολείο» στην Αγ. Πελαγία (πλησίον του παλαιού Τελωνείου), ως Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, όπως ήταν και παλαιότερα. Υπερψήφισε μόνο η δημοτική πλειοψηφία. Η πρόταση του τοπικού συλλόγου για δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καθώς αντίκειται ευθέως στη Νομοθεσία.
    Τέλος, το Δ.Σ. καθόρισε το σύνολο των δημοτικών τελών για το έτος 2023, επικυρώνοντας τις σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες διατηρείται και για το 2023 η μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 10% που έγινε ήδη από φέτος και το σύνολο των λοιπών τελών διατηρούνται απόλυτα σταθερά, παρά την τεράστια επιβάρυνση του Δήμου από το ενεργειακό κόστος. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε οριζόντια μείωση 5% χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση (σύγκριση εσόδων-εξόδων, προβλέψεις είσπραξης κ.λπ.) συγκρίνοντας το Δήμο μας με το Δήμο Αθηναίων (!) και προσωπικά απάντησα ότι ουδέποτε πρόκειται να υποκύψω στις σειρήνες του προεκλογικού λαϊκισμού (μια πρόταση μείωσης τελών δεν κοστίζει τίποτα σε εκείνον που την κάνει, μπορεί όμως να διαλύσει την οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας….) θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου, αυτοτέλεια και ευρωστία που έχουμε χτίσει πολύ κόπο και καθημερινή δουλειά! Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε «κατά» δηλαδή προτίμησε να δώσει άκυρη ψήφο, παρά να προετοιμάσει πλήρη εναλλακτική πρόταση δημοτικών τελών, με πλήρη τεκμηρίωση και ανάλυση των οικονομικών και λοιπών δεδομένων όπως προβλέπει ο Νόμος, αρκούμενη απλώς στην λαϊκίστικη παραίνεση «να μειωθούν τα τέλη κατά 5%».

Η διοίκηση του Δήμου – ευτυχώς – δεν είναι εύκολες θεωρίες, αλλά αυτοδιοικητική γνώση, εμπειρία και μεθοδική δουλειά! Και ακριβώς έτσι θα συνεχίσουμε!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 2 =