Nanocargo: Η μεγάλη ελπίδα για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Η έκχυση νανοσωματιδίων μέσω ακτίνας λέιζερ στο ανθρώπινο σώμα, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Μια νέα θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού, μας έρχεται από το Βρότσλαβ της Πολωνίας. Ονομάζεται «Nanocargo» και προβλέπει την έκχυση νανοσωματιδίων απευθείας στον όγκο, παρακάμπτοντας έτσι τις επώδυνες εγχειρήσεις.

Όπως εξηγεί η δρ. Τζοάννα Μπάουερ, επίκουρη καθηγήτρια βιοατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, τα νανοσωματίδια θερμαίνονται μέσω μαγνητικού πεδίου και περνούν με το λέιζερ στον όγκο, απελευθερώνοντας φαρμακευτικές ουσίες.

«Έχουμε έναν πυρήνα που είναι μαγνητικός και αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο. Απέξω υπάρχει ένα επιπλέον μεταλλικό κέλυφος που διεγείρεται με το λέιζερ. Στην κορυφή του έχουμε βάλει το φάρμακο, που χρησιμοποιούμε στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού» εξηγεί η Τζοάνα Μπάουερ.

Το Nanocargo συνδημιουργήθηκε από τον Ινδό επιστήμονα Δρ. Νανασαχέμπ Τοράτ, που έχει πάρει την υποτροφία Κιουρί στο Πανεπιστήμιο. Μαζί με τους Πολωνούς συναδέλφους του κέρδισαν το Βραβείο Καινοτομίας Radar της Ε.Ε. για την έρευνά τους, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού: «Η προσέγγισή μας είναι εξειδικευμένη, στοχευμένη. Εστιάζουμε μόνο στον όγκο και όχι σε άλλα μέρη του σώματος. Το βραβείο μου δίνει μια λαμπρή ευκαιρία και την περηφάνια να μεταφέρω τη βασική επιστήμη, τις ιδέες μου στις μεθόδους του πραγματικού κόσμου».

Για την Τζοάνα Μπάουερ το βραβείο θα δώσει σημαντική ώθηση στη νέα θεραπεία: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που εκτιμήθηκε η δουλειά μας. Πάνω από όλα όμως χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτή η τεχνολογία που αναπτύξαμε, θα βοηθήσει τις γυναίκες στο μέλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Η ομάδα εργάζεται αυτή την στιγμή πάνω στον καθορισμό της σωστής δόσης του Nanocargo για την αντιμετώπιση διαφορετικών ειδών όγκων. Στόχος, πριν προχωρήσουν στις κλινικές δοκιμές, η μείωση των παρενεργειών.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Θέση εργασίας καθαρίστριας στο Διακόφτι Κυθήρων

Τουριστικά καταλύματα στο Διακόφτι Κυθήρων αναζητούν έμπειρη καθαρίστρια για την τουριστική...

21η Απριλίου

το Φλεβάρη του 1964 ο γεροΠαπανδρέου κερδίζει τις εκλογές...

Αβρινέοι στα Κύθηρα, Αβρωνιές στην Κρήτη

Dioscorea communis (L.) Caddick & Wilkin Syn. Tamus communis L. DioscoreaceaeΑναρριχώμενο,...

Υποτροφίες σε Κυθήριους φοιτητές από τα έσοδα της Κληρονομίας Μαρίας Στάη

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα χορηγήσει κατά...

Τα Καλογέρια, οι βολβοί και ο Λινναίος

Στα Κύθηρα και όχι μόνον, η λαϊκή  ονομασία «καλογέρια»...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img