Ο Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Ντούμας, μιλώντας Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί η Ακρόπολη για φωτογράφηση στον οίκο Ντιόρ, έναντι χρηματικής αμοιβής περίπου 270.000 ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συγκατάθεση των αρχαιολόγων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην διοργάνωση φωτογράφησης του Ντιόρ στην Ακρόπολη, τόνισε ότι όφειλαν να μη δεχθούν και να υποβάλλουν την παραίτησή τους. «Εγώ θα είχα παραιτηθεί, θα έδινα το γραφείο μου και τη θέση μου όπως είχα κάνει πολλές φορές στην καριέρα μου. Ήμουν πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου μνημείων όταν πέρασε μια απόφαση για τη Σαντορίνη, να ανοίξει δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο που είναι στο Ακρωτήρι ως την παραλία, όπου δήλωσα παραίτηση. Λυπάμαι είχα πει, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να υπηρετώ τον αρχαιολογικό νόμο όταν έρχεται ίδια πολιτεία να τον καταστρατηγεί και να τον παραβιάζει. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Να πάρουν θέση η Ακαδημία Αθηνών και η Αρχαιολογική Εταιρεία. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».
Ο επί σειρά ετών έφορος αρχαιοτήτων, τόνισε ότι στην πολύχρονη καριέρα του, δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο προσβλητική για το μνημείο απόφαση.
«Στη θητεία μου, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 χρόνια στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εμείς που έχουμε μνημεία αξιοσέβαστα, είμαστε απλοί διαχειριστές. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες, ούτε καν κάτοχοι, γιατί αυτά τα μνημεία είναι παγκόσμια ιδιοκτησία. Από που κι ως που εγώ ως διαχειριστής, θα κάνω επεμβάσεις; Είναι σαν να μπαίνω στο σπίτι κάποιου και επειδή μου αρέσει εμένα, να βάλω στα θεμέλια δυναμίτες, νομίζοντας ότι έτσι προσθέτω αξία».
Ο κ Ντούμας κατέθεσε συγκινημένος τις εμπειρίες του από την πολύχρονη θητεία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κι από τη συνεργασία του με ανθρώπους που διαχειρίστηκαν την πολιτιστική κληρονομιά, κάνοντας μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο.
«Δεν ήμουνα καραμανλικός αλλά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μετέφερε την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Προεδρίας, γιατί εκεί είχε τη δυνατότητα να δώσει περισσότερα χρήματα. Υπουργός Προεδρίας ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, τον οποίο είχα ζήσει γιατί δούλευα πολύ κοντά στον γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων, Γιάννη Παπαδημητρίου. Ήταν τέτοιος ο σεβασμός του Τσάτσου προς την αρχαιολογία και το ρόλο που είχε ο διαχειριστής αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν δεχόταν να πάει ο διευθυντής αρχαιοτήτων για υπογραφή, αλλά πήγαινε αυτός στο γραφείο του διευθυντή αρχαιοτήτων».
Ο κ Ντούμας, θέλοντας να περιγράψει την από κει και πέρα κατάσταση, αντέστρεψε τα λόγια από τον Επιτάφιο του Περικλή, όπως παρατίθενται στο έργο του Θουκυδίδη, αναφέροντας: «Εμείς δεν φιλοκαλοῦμέν τε γάρ μετ’ εὐτελείας και δεν φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας».