kythira-airport

Η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε τελικά στα ερωτήματα που της έθεσε το Kythera.News, για τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων ενάμιση μήνα μετά, στις 2 Μαρτίου 2023. Χρειάστηκε να υπάρξει το δημοσίευμα του Kythera.News με τίτλο «Ένοχη Σιωπή» στις 21 Φεβρουαρίου 2023, στη συνέχεια οι παρεμβάσεις τοπικών φορέων του νησιού και, ίσως ακόμη, τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ας δούμε λοιπόν τι απαντά.

Στο ερώτημα για την πυρασφάλεια του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων

Η Υ.Π.Α απαντά στο θέμα της Πυρασφάλειας, με δεδομένο ότι υπηρετεί μόνο ένας πυροσβέστης και έχει απομείνει ένα πυροσβεστικό όχημα στο αεροδρόμιο τα εξής:

«Ο Αερολιμένας λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά δεδομένα του διαδρόμου, το μήκος του μεγαλύτερου αεροσκάφους που προσαπογειώνεται σε τακτική βάση, κατατάσσεται στην κατηγορία πυρασφάλειας 5, σύμφωνα με τον ICAO) τον ΕΚ 139/20142 καθώς και τον εθνικό Κανονισμό Πυρασφάλειας για αεροδρόμια-ελικοδρόμια και πεδία προσγειώσεων αεροσκαφών. Εφαρμόζοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις αυτής της κατηγορίας, ο αριθμός των Πυροσβεστικών Οχημάτων (Π.Ο) ορίζεται σε ένα Π.Ο. Η παρουσία δεύτερου Π.Ο. δεν είναι υποχρεωτική συνεπώς και η στελέχωσή του. Το δεύτερο Π.Ο βρίσκεται στον Αερολιμένα για να αντικαταστήσει άμεσα το εν λειτουργία Π.Ο., σε περίπτωση βλάβης αυτού, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση και ενδεχομένως ματαίωση κάποιας πτήσης μέχρι την επισκευή ή την αντικατάστασή του). Αναφορικά με τη στελέχωση του Π.Ο. δρομολογείται η μετακίνηση οδηγού – πυροσβέστη, προκειμένου να καλύπτεται η κενή θέση του αποχωρήσαντος υπαλλήλου, λόγω συνταξιοδότησης, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου 2023».

Η απάντηση της Υ.Π.Α στο Kythera.News, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που υπήρχαν για το ζήτημα της πυρασφάλειας και της στελέχωσης του αεροδρομίου. Τώρα μαθαίνουμε πως μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023, (δηλαδή μέχρι πριν μια εβδομάδα), θα έχει ήδη μετακινηθεί στο αεροδρόμιο ένας δεύτερος οδηγός – πυροσβέστης. Δεν διευκρινίζει αν θα επιστρέψει το δεύτερο όχημα που απομακρύνθηκε, αφού δεν είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τα επιχειρησιακά δεδομένα και την κατάταξη του αερολιμένα σε κατηγορία πυρασφάλειας 5.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απάντηση της Υ.Π.Α δόθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την εθνική τραγωδία του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Και μάλιστα σε ένα πυκνό πολιτικά και δημοσιογραφικά χρόνο, όπου αερολιμενικοί και τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι της Υ.Π.Α καταγγέλλουν απαξίωση, υποστελέχωση και υποβάθμιση των αεροδρομίων με σοβαρό κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων.

Με βάσει αυτά τα τελευταία δεδομένα, σύντομα θα θέσουμε σε γνώση των αναγνωστών μας, κάποιες ακόμη ανησυχίες σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που διαθέτουμε για την λειτουργία του αερολιμένα μας. Θα μείνουμε προς το παρόν στο γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Κυθήρων χρειάζεται περαιτέρω στελέχωση, τόσο στο ζήτημα της πυρασφάλειας, όσο και σε άλλες νευραλγικές θέσεις.

Στο ερώτημα για την αναβάθμιση του αεροδρομίου

Η απάντηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαμε, ότι από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι σήμερα υπάρχει στασιμότητα, ενώ παραπέμπει στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει «εκδηλώσει το ενδιαφέρον να εκπονήσει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο». Βέβαια μέχρι σήμερα η Περιφέρεια ούτε περιβαλλοντικές μελέτες έχει κάνει, ούτε ενδιαφέρθηκε τα τελευταία 4 χρόνια για τον αερολιμένα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση μετά από όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί τα τελευταία 4 χρόνια είναι ότι φτάσαμε μέχρι την 1η Μαρτίου 2023 για να δούμε δημοσιευμένη την Ανανέωση – τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του αερολιμένα Κυθήρων (Δείτε παρακάτω). Και όχι μόνο… Όσοι διαβάσουν με προσοχή την ανανεωμένη ΑΕΠΟ που εκδόθηκε την 01 Μαρτίου 2023 θα παρατηρήσουν ότι μόλις στις 26 Ιανουαρίου 2023 η ΥΠΑ υπέβαλε στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έντυπο αντίγραφο του φακέλου ανανέωσης – τροποποίησης ΑΕΠΟ αερολιμένα Κυθήρων! Δηλαδή 9 ημέρες μετά την καταχώρηση του ερωτήματος του Kythera.News στην Υ.Π.Α!!!

Δεν θα επεκταθούμε παραπέρα στο ζήτημα της γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας που σημειώνεται εδώ και 4 ακριβώς χρόνια ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα παραθέσουμε απλώς όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και από εκεί και πέρα ας κρίνουν οι αναγνώστες μας και οι Κυθήριοι.

Εμείς αναδείξαμε με όσο το δυνατόν πληρέστερο τρόπο τι συμβαίνει στο μείζονος σημασίας ζήτημα του αεροδρομίου. Για την Ιστορία, η συνάντηση του Διοικητή της Υ.Π.Α Γεώργιου Δριτσάκου με τους ξενοδόχους έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2023, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ο Δήμαρχος Κυθήρων ζήτησε εγγράφως ενημέρωση από τον διοικητή της Υ.Π.Α όσον αφορά τα αναφερθέντα στο ρεπορτάζ του Kythera.News με τίτλο «Ένοχη Σιωπή» (δείτε παρακάτω).

Ένα σχόλιο μόνο έχουμε να κάνουμε μετά από όλα αυτά. Έστω και τώρα, οφείλουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος, τις επόμενες ημέρες και όσο πιο γρήγορα, να θέσουν το ζήτημα σε ημερήσια διάταξη, να συναποφασίσουν και να τρέξουν πόρτα – πόρτα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Υπουργείων, δίχως να περιμένουν άλλες χρονοτριβές. Να απαιτήσουν οριστική λύση για να φύγουν τα Κύθηρα μπροστά.

Kythera.News

Ακολουθεί η απάντηση της Υ.Π.Α και σχετικά έγγαφα

Δημοσίευση Ανανέωσης – τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του αερολιμένα Κυθήρων (01.03.2023)

Επιστολή Δημάρχου προς διοικητή Δριτσάκο μετά το δημοσίευμα «Ένοχη Σιωπή»

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =