Piazzolla Nuevo Tango

Ο Astor Piazzolla (1921-1992) γεννιέται στην Αργεντινή, μεγαλώνει στη Νέα Υόρκη, σπουδάζει στο Παρίσι και επιστρέφοντας στη Λατινική Αμερική ανανεώνει τη μουσική παράδοση με το Nuevo Tango.

Στη Λατινική Αμερική, το tango, ένας ρυθμός ισπανικός σε διάδραση με την αργεντίνικη milonga και με σαφείς επιρροές από την κουβανική μουσική (habanera) εδραιώνει την παρουσία την περίοδο του ευρωπαϊκού μεταρομαντισμού (1890-1914) τόσο στην Αργεντινή, όσο στην Ευρώπη. Στις αρχές του 20ου αιώνα αρχίζουνε να συντίθεται επώνυμα tangos, ενώ στο μεσοπόλεμο το ηχόχρωμα γίνεται πιο μελαγχολικό. Ο Astor Piazzolla από Ιταλούς γονείς μετανάστες στην Αργεντινή αναπτύσσει έως το 1955 το νέο tango κυρίως στο Παρίσι όπου σπουδάζει με γαλλική υποτροφία.  Ο νέος ήχος του Piazzolla είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμος ως διακεκριμένη μουσική τεχνική του Nuevo Tango, μια μουσική τεχνοτροπία με παράλληλη πρόσληψη όλων των προηγούμενων leitmotifs.

Στη βιογραφία «Astor Piazzolla: A Manera de Memorias» από τoν Natalio Gorin μαθαίνουμε πώς η ζωή του ουσιαστικά άλλαξε όταν πήγε στη Γαλλία υπό την καθοδήγηση του Αργεντινού καθηγητή Alberto Ginastera. Η τετραετής παραμονή στο Παρίσι τον καθιστά πλέον ένα brand-name στη μουσική τέχνη ως δεξιοτέχνη του μπαντονεόν και ως συνθέτη. Ως εκ τούτου ο Astor Piazzolla είναι πάντα διεθνώς γνωστός για τις συνθέσεις Libertango, Escualo και Oblivion. O μεγάλος συνθέτης στην Ελλάδα ήρθε όταν έδωσε μια τελευταία συναυλία τον Ιούλιο του 1990 στο Ηρώδειο όταν ο Μάνος Χατζιδάκης ως μαέστρος συνάντησε επί σκηνής τον μεγάλο δάσκαλο. Ο Piazzolla έκανε 500 ηχογραφήσεις, μάλιστα η τελευταία ζωντανή ηχογράφηση έγινε τότε στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου το 1990, ενώ το συνολικό έργο του ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 3.000 πρωτότυπες συνθέσεις.

Ο κοσμοπολίτης δημιουργός Astor Piazzolla μας συντροφεύει ακόμα και 100 Χρόνια μετά τη γέννηση του.

 

Δημιουργός του άρθρου:

Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος - συγκριτολόγος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 1 =