metavolismos

Μεταβολισμός…ένα όρος πολυσυζητημένος! Ας τον προσεγγίσουμε επιστημονικά.

Καταρχήν ο μεταβολισμός είναι οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα μας. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις κρατούν το σώμα ζωντανό και λειτουργικό. Εναλλακτικά ο μεταβολισμός λέγεται και μεταβολικός ρυθμός ή ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα. Οσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε άρα είναι πιο εύκολο να χάσετε βάρος.

Διαβάστε 10 εύκολους τρόπους να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό:

1. Τρώτε άφθονη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 15 – 30%, έναντι 5 – 10%  των υδατανθράκων και 0-3% τα λίπη.

2. Πίνετε περισσότερο νερό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 500 ml νερού αυξάνει τον μεταβολισμό σε ηρεμία κατά 10-30% για περίπου μία ώρα . Επίσης δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού πριν τα γεύματα.

3. Κάντε μια προπόνηση υψηλής έντασης

Εντάξτε στη γυμναστική σας και μερικές προπονήσεις υψηλής έντασης έτσι ώστε εκτός από το μπουστάρισμα του μεταβολισμού, να κάψετε και λίπος.

4. Σηκώστε βάρη

Η άρση βαρών είναι σημαντική για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών. Δυνατοί μυς οδηγούν σε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

5. Κινηθείτε περισσότερο

Το να κάθεστε πολλές ώρες έχει άσχημη επίπτωση στην υγεία και φυσικά οι θερμίδες που καίτε είναι ελάχιστες

6. Πιείτε πράσινο τσάι ή τσάι oolong

H κατανάλωση πράσινου ή oolong τσαγιού αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού 4%. Επίσης τα τσάγια αυτά μετατρέπουν το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα σε λιπαρά οξέα τα οποία αυξάνουν την καύση λίπους 10 – 15%.  (To oolong είναι ένα είδος μαύρου τσαγιού, πολύ trend στο χώρο της ευεξίας τα τελευταία χρόνια)

7.Τρώτε πικάντικα φαγητά

Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που ενισχύει τον μεταβολισμό. Ωστόσο πολλοί δεν αντέχουν τη λήψη της καψαϊκίνης σε αποδεκτές δόσεις.

8. Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε, αλλάζει τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη αλλά και διαταράζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.

9. Πιείτε καφέ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό κατά 3-11% καθώς προάγει και την καύση λίπους.

10. Αντικαταστήστε το βούτυρο ή την μαργαρίνη

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, τα δύο πιο υγιεινά λιπαρά. Τα λιπαρά μεσαίας διατροφικής αλυσίδας αυξάνουν τον μεταβολισμό κατά 12% σε σύγκριση με τα λιπαρά μακράς διατροφικής αλυσίδας όπως είναι το βούτυρο που τον αυξάνει μόλις 4%.

Συμπέρασμα?

Υιοθετώντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, να χάσετε βάρος αλλά και νιώσετε ενέργεια και ευεξία!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα για τον μεταβολισμό, στείλτε μας μήνυμα! Είναι το αγαπημένο και σε εμάς θέμα!

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − twelve =