Στην ημερήσια διάταξη των επερωτήσεων στη Βουλή, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν 2/2/12-10-2020 επίκαιρη επερώτηση σαράντα έξι Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με θέμα: «Έλλειψη στρατηγικής και αντικοινωνική πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού.».

Είναι εντυπωσιακά τα όσα αναφέρθηκαν από την υπουργό όσον αφορά την παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων από τον βυθό των Αντικυθήρων, σε απάντησή της στην βουλεύτρια κ. Καλλιόπη Βέττα η οποία έθιξε το θέμα. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι το περιστατικό είχε απασχολήσει τόσο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα όσο και ολόκληρο το πανελλήνιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Αυγούστου. (1. Περίεργη «διάσωση» αρχαίων από τον βυθό των Αντικυθήρων, 2. Λάδι ο εφοπλιστής για την ανέλκυση ναυαγίου, 3. Ζητούν την άμεση και σαφή θέση της υπουργού Πολιτισμού, 4. Ο ΣΕΑ για την παράνομη ανέλκυση αντικειμένων από τον βυθό των Αντικυθήρων). Η υπουργός είπε ότι στο περιστατικό των Αντικυθήρων οι υπηρεσίες του υπουργείου προέβησαν άμεσα σε όσα προβλέπει η αρχαιολογική νομοθεσία αφού με βάση το νόμο 3028, η αρμοδιότητα είναι υπηρεσιακή. Συμπλήρωσε, δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μείωσε τις ποινές των αρχαιοκαπήλων με την ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων.

Η ομολογία αυτή της υπουργού επιβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες όχι μόνο έπραξαν τα δέοντα, αλλά ακολούθησαν κατά γράμμα το νόμο. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά πέραν της «παράνομης πράξης ανέλκυσης», η υπουργός όχι μόνο μία αλλά δύο φορές χρησιμοποίησε τον όρο της αρχαιοκαπηλίας. Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση αυτή της κ. Μενδώνη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αιτιάσεις των πρωταγωνιστών του περιστατικού στα Αντικύθηρα, δηλαδή του εφοπλιστή κ. Π. Λασκαρίδη και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη στα πρόσωπα των αρχαιολόγων της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων, όπως της διευθύντριας κ. Π. Καλαμαρά και της αρχαιολόγου στην ίδια  υπηρεσία και προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων κας Δ. Κουτσούμπα αντίστοιχα. (Επίθεση δημάρχου Κυθήρων στους αρχαιολόγους – Στο Documento όλες οι λεπτομέρειες της παράνομης ανέλκυσης στα Αντικύθηρα)

Να θυμίσουμε επίσης, ότι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του υπουργείου Πολιτισμού, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020 διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον φάκελο της υπόθεσης της ανέλκυσης -διαπράχθηκε κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας- δύο αντικειμένων από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων.

Αναμένονται λοιπόν οι ενέργειες της Δικαιοσύνης, αφού ο φάκελος που τεκμηριώνει τα γεγονότα στάλθηκε στην εισαγγελία.

Παραθέτουμε εδώ την επερώτηση της βουλεύτριας κ. Βέττα και την απάντηση της υπουργού πολιτισμού και αθλητισμού κ. Μενδώνη στη δευτερολογία της. Στη συνέχεια επισυνάπτουμε το βίντεο της συνεδρίασης και το πρακτικό της Βουλής.

Η επερώτηση της κ. Βέττα για την παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων στα Αντικύθηρα

Η βουλεύτρια κ. Καλλιόπη Βέττα στην επερώτησή της αναφέρθηκε στις τραγικές, όπως τις χαρακτήρισε, μεθοδεύσεις της υπουργού για τη μη εφαρμογή των νόμων σε πλείστες περιπτώσεις, όπως είναι ενδεικτικά η άτυπη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της στον Δήμαρχο Αθηναίων για αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων από τον βυθό των Αντικυθήρων, η παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας στο Καρά Τεπέ και άλλες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια απηύθυνε στην υπουργό τα εξής ερώτημα: «Με τι αντάλλαγμα, κυρία Υπουργέ, τα κάνετε αυτά; Με τι αντάλλαγμα καταργείτε στην πράξη τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς; Με ποιο δικαίωμα αμφισβητείτε τα επιστημονικά δεδομένα, αποκαλώντας πρόσφατα στη Βουλή τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων ως «λεγόμενο τύμβο»; Σε ποια υποκρισία χωρά, άραγε και συντρίβεται ο πατριωτισμός σας, όταν καταστρέφετε σπουδαίες αρχαιότητες στη γη της Μακεδονίας ή όταν καταστρέφετε την Κυνόσουρα, την ίδια στιγμή που κομπάζετε με στόμφο για τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας;»

Επίσης κατηγόρησε την υπουργό για εγκληματική σκοπιμότητα με σκοπό να επανέλθει ρεβανσιστικά ένα φαύλο καθεστώς κακοδιοίκησης και της καταλόγισε ευθύνες ότι δεν υπερασπίστηκε το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

Η απάντηση της υπουργού για τα Αντικύθηρα

Η υπουργός κ. Μενδώνη στη διάρκεια της δευτερολογίας της έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα κατήγγειλε η βουλεύτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία κ. Καλλιόπη Βέττα σχετικά με την παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων από τον βυθό των Αντικυθήρων λέγοντας τα εξής:

«Επειδή κάποιος αναφέρθηκε στα Αντικύθηρα, σας λέω λοιπόν ότι στην περίπτωση των Αντικυθήρων οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού – γιατί, με βάση το ν. 3028, η αρμοδιότητα είναι υπηρεσιακή- προέβησαν άμεσα σε όσα προβλέπει η αρχαιολογική νομοθεσία.

Ακούστε, το έχω πει πολλές φορές. Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της αρχαιοκαπηλίας. Εμείς το αντιμετωπίζουμε και το πολεμάμε. Εσείς μειώσατε τις ποινές των αρχαιοκαπήλων με την ψήφιση των Κωδίκων!».

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 − 6 =