Με πλήρες όνομα Αφροδίτη* / Οι γεωγραφίες της*, οι συνέργειές της*, οι διασταυρώσεις της*, το queer – φεμινιστικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2018, επιστρέφει διαδικτυακά στις 5-6/12 μέσω της πλατφόρμας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στόχος του θεσμού είναι πρωτίστως η δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης σχέσης μεταξύ των εγχώριων και διεθνών ΛΟΑΤΚΙ+ φεμινιστικών κοινοτήτων, μέσα από τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, συζητήσεων και εργαστηρίων. Φέτος, το φεστιβάλ έτσι φιλοδοξεί να γίνει μια πλατφόρμα queer-φεμινιστικών συλλογικοτήτων από τις όμορες βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία.

Για αυτό και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται προβολές ταινιών και βίντεο υπό την επιμέλεια βαλκανικών ομάδων όπως το Sofia Queer Forum και το φεμινιστικό φεστιβάλ από τη Βόρεια Μακεδονία «Prvo pa žensko» («Είναι το πρώτο και είναι κορίτσι») που διοργανώνει η ομάδα Tiiiit! Inc., παράλληλα με την πλατφόρμα Matka (σ.σ.: μήτρα) η οποία υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Ακόμα, το Αφροδίτη* φιλοξενεί την αλβανική ΜΚΟ Alliance Against LGBT Discrimination και το πρώτο queer φεστιβάλ της Τουρκίας Pembe Hayat Kuir Fest.

Επιπλέον, το φεστιβάλ πραγματοποίησε ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες με καταγωγή από τα Βαλκάνια ή που έχουν ζήσει στην Ελλάδα, τα έργα των οποίων έχουν συγκεντρωθεί σε ξεχωριστεί ενότητα. Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ταινίες μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και DIY βίντεο που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία και τον αγώνα για δικαίωση των θηλυκότητων, τη συστημική βία που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσα από τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου αλλά και στις οικογένειες τους. Επίσης προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται τις εμπειρίες της (queer) μητρότητας, τα φεμινιστικά δίκτυα αλληλεγγύης ως απάντηση στις πατριαρχικές και ρατσιστικές βιαιότητες, καθώς και τη δημιουργία νέων μορφών εγγύτητας στην ψηφιακή εποχή.

Οι καλλιτέχνιδες – κινηματογραφιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είναι: Σούλα Αποστολάκη, Ελευθερία Ειρήνη Κωφίδου, Χριστίνα Νίκο, Mαρίζα Αυγέρη, Δήμητρα Ιωάννου, Ερωφίλη Κόκκαλη, Νάντια Μάντεση, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Ειρήνη Ταμπασούλη, Δήμητρα Χαριζάνη, Boyka Boneva, Μελίνα Καλφαντή, Ίλια Διακάτου, Ayşenur, Ira Dika, Eremus, Ginger Έλα (Ηλίας Γκιώνης) & Tonia Ainot (Αντωνία Ράντο), Laura Konti, Global Girl Media, Sam Albatros.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 − four =