stop-sta-aiolika

Το αυτονόητο, εκ του ρόλου της, έπραξε η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), απορρίπτοντας τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις απάτητες κορυφές των Αγράφων σε υψόμετρο 1.800 έως 2.000 μέτρων για χωροθέτηση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» και «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR2430002 «Όρη  Άγραφα» του δικτύου Natura 2000.

Στην αρνητική γνωμοδότησή της, τεκμηριώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας και πανίδας, ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και ότι δεν θα οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας από την περιοχή των Αγράφων». Με άλλα λόγια, δεν ικανοποιείται η βασική πρόβλεψη της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) που ορίζει ότι ένα σχεδιαζόμενο έργο σε περιοχή Natura μπορεί να εγκριθεί μόνο αν προκύπτει βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις

Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, του Δασαρχείου Καρδίτσας και της Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετική σημασία και αποτελεί σταθμό προς την κατεύθυνση της ορθής χωροθέτησης των αιολικών σταθμών με γνώμονα τον περιορισμό των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα στην ορνιθοπανίδα, όπως επισημαίνει η Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία δημοσιοποίησε χθες τη γνωμοδότηση (27 Οκτωβρίου).

Η οργάνωση συγχαίρει τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας «για τον τρόπο με τον οποίο εξετάζονται σφαιρικά και σχολαστικά οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του έργου τόσο στο -εξαιρετικά απειλούμενο- είδος χαρακτηρισμού της ΖΕΠ  Όρνιο (Gyps fulvus) όσο και σε άλλα αυστηρά προστατευόμενα είδη πανίδας με παρουσία στην περιοχή Natura, όπως η Καφέ Αρκούδα (Ursus arctos), το Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) και η πεταλούδα Parnassius apollo, καθώς και οι σωρευτικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται και στις όμορες κορυφές των Αγράφων».

Σημαντικές παραλείψεις

Στη δεκατεσσάρων σελίδων γνωμοδότησή της, που είναι κοινή και για τα δύο έργα, αφού αφορούν την ίδια περιοχή, με τους δύο αιολικούς σταθμούς να απέχουν μόλις 3,5 χιλιόμετρα μεταξύ τους, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ εντοπίζει κι άλλες σημαντικές παραλείψεις στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αφού διευκρινίζει ότι, «αν και εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας, θεωρούμε ότι η τεχνική εφικτότητα των υπό εξέταση έργων δεν έχει αξιολογηθεί, ως όφειλε, στις ΜΠΕ», λόγω της αστάθειας των εδαφών και των μεγάλων κλίσεων. Επιπλέον, «οι μετεωρολογικές συνθήκες μεγάλου υψομέτρου που επικρατούν στην περιοχή των έργων (αυξημένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις και μακρές περίοδοι παγετού), θέτουν σε διακινδύνευση τόσο την εύρυθμη λειτουργία όσο και τη συντήρηση των προτεινόμενων έργων», κάτι που δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς .

Η Ορνιθολογική δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι η θετική εξέλιξη αποτελεί κτήμα και του δυναμικού κινήματος για την προστασία των Αγράφων, που ξεκίνησε από την τοπική κοινωνία, αλλά πλαισιώθηκε ταχύτατα από φυσιολάτρες και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, ενώ θεωρεί πως «η επίσημη και οριστική απόρριψη των δύο ΜΠΕ από το ΥΠΕΝ αποτελεί πλέον τυπική διαδικασία και θέμα χρόνου».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × five =