protaseis-programma-antonis-tritsis

Ο Δήμος Κυθήρων συνεχίζει τις υποβολές προτάσεων στις Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την βελτίωση των υποδομών του νησιού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μας υπέβαλε πρόταση με τίτλο «Αναβάθμιση ΕΕΛ Καψαλίου και Δίκτυο Αποχέτευσης Νοτίου Τμήματος Κυθήρων» προϋπολογισμού 8.625.218,00 στην Πρόσκληση ΑΤ02 με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Λυμάτων».

Η πρόταση προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την αναβάθμιση λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καψαλίου Κυθήρων προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν οι εκροές της για αρδευτικούς σκοπούς (τρίτος βαθμός επεξεργασίας) και την κατασκευή των αγωγών μεταφοράς και των απαραίτητων αντλιοστασίων, του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο νότιο τμήμα της νήσου προς τις εγκαταστάσεις της ΕΕΛ. Η υλοποίηση του δικτύου θα καλύψει τις ανάγκες των οικισμών Λιβάδι, Κάτω Λιβάδι, Κάλαμος, Σταυρός, Καρβουνάδες, Κοντολιάνικα, Τσικαλαρία και Φατσάδικα ενώ θα υλοποιηθεί και φρεάτιο για την υποδοχή βοθρολυμάτων αντιμετωπίζοντας ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο επί δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΛ Καψαλίου έχει κατασκευαστεί προκειμένου να εξυπηρετεί συνολικό πληθυσμό 5.500 περίπου κατοίκων, έναντι των 500 που εξυπηρετεί κατά τους μήνες του χειμώνα και των σχεδόν 2.000 κατά το θέρος. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η αναγκαία μέριμνα για την αναβάθμισή της ούτε για την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης στους μεγάλους οικισμούς του νοτίου τμήματος. Έτσι η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι αυτή που «βάζει στις ράγες» ένα τεράστιας σημασίας αναπτυξιακό έργο που πέραν των κυρίων δικτύων σύνδεσης των οικισμών που προαναφέρθηκαν, έχει μελετηθεί τεχνικά (κυρίως ως προς τις διατομές των αγωγών) προκειμένου μελλοντικά να μπορεί να δεχθεί τα λύματα και μικρότερων οικισμών (π.χ. Δρυμώνας, Καλησπεριάνικα, Πιτσινιάνικα, Μυλοπόταμος κ.λπ.) χωρίς την ανάγκη ανακατασκευής των κεντρικών αγωγών.

Ο Δήμος υπέβαλλε, επίσης, στην πρόσκληση ΑΤ14 «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» την πρόταση «Επισκευή και Αλλαγή χρήσης Παλαιού Σχολείου Αγγλοκρατίας σε Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στη θέση ΜΗΛΑΠΙΔΕΑ, του Δ.Δ Λειβαδίου του Δήμου Κυθήρων» με προϋπολογισμό 520.000€.

Αντικείμενο της πρότασης είναι η επισκευή & αλλαγή χρήσης του κτίσματος (από Παλαιό Σχολείο Αγγλοκρατίας σε αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στη Μηλαπιδέα Λειβαδίου Κυθήρων) και η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του ιστορικού αυτού μνημείου του νησιού μας. Η πρόταση βασίζεται στην ομότιτλη μελέτη που έχει χρηματοδοτηθεί το 2008 από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης και έχει εγκριθεί η σκοπιμότητα υλοποίησής της από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Με την πρόταση για την αποκατάσταση του σχολείου της Μηλαπιδέας, και τα τρία εμβληματικά σχολεία της Αγγλοκρατίας είναι σε διαδικασία αποκατάστασης και αξιοποίησης. Θυμίζουμε ότι η αποκατάσταση του Αστικού Σχολείου Ποταμού πρόκειται να δημοπρατηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με χρηματοδότηση από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/Leader, ενώ η αποκατάσταση του Αγγλικού Σχολείου Μυλοποτάμου έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής. Αποδεικνύεται έτσι ότι με σωστό προγραμματισμό και μεθοδική δουλειά, τα σημαντικά ιστορικά μνημεία του τόπου μας μπορούν να αποκατασταθούν και να αναδειχθούν με σεβασμό στην τοπική ιστορία και παράδοση.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 5 =