nea-dimokratia-simitiko-pasok

Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυση της έχει προχωρήσει σε πολλές διευρύνσεις, πολύ συχνά προς το (φιλελεύθερο) κέντρο του πολιτικού φάσματος. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του πολιτικού κέντρου, παρότι κατηγορείται για δεξιά στροφή σε πολλά ζητήματα.

Όμως, το γεγονός ότι τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια σε μία κυβέρνηση ΝΔ παίζουν σημαντικό ρόλο εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και πρόσωπα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό κυρίως ΠΑΣΟΚ, προκαλεί διαρκώς μουρμούρα. Πολλώ δε μάλλον, που πολλοί εξ αυτών φιλοδοξούν να ενταχθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές.

Έτσι κάθε κίνηση των στελεχών αυτών περνά από μικροσκόπιο. Το γεγονός για παράδειγμα ότι η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, έσπευσε να υπερασπιστεί τη Νίκη Κεραμέως για την κατάργηση 37 τμημάτων ΑΕΙ, δεν είναι και βέβαιον ότι βοήθησε τελικά την υπουργό Παιδείας που αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια γαλάζιων βουλευτών. Ενδέχεται όμως να ενίσχυσε την παρουσία της κ. Διαμαντοπούλου σε μία περίοδο κατά την οποία πολλοί πιστεύουν ότι “ψήνεται” ανασχηματισμός.

Σε περίπτωση ανασχηματισμού πάντως, πολλοί θεωρούν ότι ένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση είτε να μετακομίσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε άλλο θώκο. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, πάντως, ακριβώς επειδή δεν προέρχεται από το κόμμα της ΝΔ, αποτέλεσε επιλογή που χρεώθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, επομένως είναι δύσκολο να “ξηλωθεί”. Εξάλλου, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, είτε στην Α Αθήνας, είτε στο Δυτικό Τομέα.

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που, ως εκ της θέσεως του στο επιτελικό κράτος, θεωρείται από πολλούς το “νούμερο δύο” της κυβέρνησης. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει και πολλές αντιπάθειες, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι δεν αποδέχεται εύκολα την ύπαρξη “νούμερο δύο” ή βάζει φρένο εάν διαπιστώσει αυτόνομη δράση.

Η δήλωση Γεραπετρίτη πως “οι 11 δεν αποδίδουν το ίδιο σε καμία ομάδα”, δεν τον έκανε και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ των συναδέλφων του. Αν και είναι οι παλαιότερες δηλώσεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που έχουν δημιουργήσει καχυποψία.

Από πολλούς όμως, ως “νούμερο δύο” στο Μαξίμου, θεωρείται ένας έτερος πασοκογενής του επιτελικού κράτους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Μαζί με τον κ. Γεραπετρίτη “επιβλέπουν” (για να το θέσουμε κομψά…) το νομοθετικό έργο. Ο δε κ. Σκέρτσος ως αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αναμειγνύεται σε πολλά υπουργεία και έχει συγκρουστεί και με πολλούς υπουργούς

Αντίθετα, ο επίσης πασοκογενής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αν και εκ των πραγμάτων έχει συνεχώς να αντιμετωπίσει ζητήματα συναρμοδιότητας με συναδέλφους του, ως μη συγκρουσιακός και χαμηλών τόνων, θεωρείται από τους πλέον… συμπαθείς “κεντροαριστερούς” της κυβέρνησης. Και θεωρείται βέβαιη επίσης η κάθοδος του είτε στην Α Αθήνας είτε στο Δυτικό Τομέα.

Ο κ. Σκέρτσος, σημειωτέον ότι φέρεται να είναι και ο “ιθύνων νους” πίσω από το εργασιακό νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί πολλές από τις θέσεις που είχε ως γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Στο υπουργείο Εργασίας, υπάρχει άλλωστε ένα ακόμη σημιτικό στέλεχος και δη με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης: Ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, που έχει διατελέσει συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Και ο οποίος επίσης έχει βάλει τη σφραγίδα του στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου, υπάρχουν όμως και άλλοι σημιτικοί: Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος το 2009- 2012 διατέλεσε σύμβουλος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και στη συνέχεια του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του κ.Σημίτη και είχε ενταχθεί ήδη από το 2016 στη ΝΔ. Αλλά και ο γγ του Υγειας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε ενταχθεί μαζί με τον κ. Κοντογεώργη στη ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη και σήμερα χειρίζεται το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Της Βίκυς Σαμαρά

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × one =