grigoris-dimitriadis

Αρνήθηκε τα πάντα σχετικά με τις υποκλοπές και την χρήση του λογισμικού Predator ο πρώην γενικός γραμματέας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης κατά την εξέτασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία και ολοκληρώθηκε. Η αντιπολίτευση πάντως κάνει λόγο για επιβολή «ομερτά» αναφερόμενη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ώστε η επιτροπή να είναι απόρρητη και να μην υπάρξει υποχρεωτική προσαγωγή των επιχειρηματιών που σχετίζονται με το λογισμικό Predator.

Ο παραιτηθείς γραμματέας του πρωθυπουργού δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Επέμεινε πάντως στην θέση του πως παραιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία από την θέση του γραμματέα και συνδέσμου με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Υποστήριξε πως δεν είχε γνώση της «νόμιμης» όπως την χαρακτήρισε επισύνδεσης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, συμπεραίνοντας ότι δεν γνώριζε ούτε ο πρωθυπουργός. Επίσης υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο πως καμία δημόσια υπηρεσία δεν κατέχει η χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator.

Ανέφερε την εδώ και πολλά έτη γνωριμία του με τον Γιάννη Λαβράνο, όμως είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε τον Φέλιξ Μπίζιο, ούτε τον Τάλ Ντίλιαν με τους οποίες δεν έχει ποτέ συναντηθεί. Μάλιστα για τον τελευταίο αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση σχετικά με επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες το 2021. Εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του Γρηγόρη Δημητριάδη να αναφερθεί στο ενδεχόμενο παρακολούθησης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υπόθεση για την οποία είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Επίσης είπε ότι γνωρίζεται 10 χρόνια με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε και έναν επεισοδιακό διάλογο με τον Παύλο Πολάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπηρεσία προμηθειών της ΕΥΠ (ΚΕΤΥΑΚ) λέγοντας με τον Γ.Δημητριάδη να απαντά πως «δεν ξέρω κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ».

Στην συνέχεια ο Π.Πολάκης φέρεται να ανέφερε: «Με βάση το ΦΕΚ του 2021 είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ. Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του ήξερα που κλ@@@νει το μπαρμπούνι στον ΕΟΠΥΥ. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ; Και την ίδια στιγμή που δεν ξέρεις κανέναν και δεν έχεις πάει ποτέ εκεί ) πως είσαι κατηγορηματικός πως δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το Predator εκεί;”.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Την πεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρήθηκε για μία ακόμη φορά συγκάλυψη εξέφρασε σε δήλωσή του ο βουλευτής και μέλος της επιτροπής, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε «η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση, σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με τις διαρροές αυτές, και επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτα και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού». Σημείωσε όμως πως «η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ, αποτελεί την καλύτερη ομολογία ότι ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτηματικά και τις αποκαλύψεις». Δήλωσε πως «θα επιμείνουμε να έρθουν οι 3 επιχειρηματίες στην επιτροπή» ζητώντας «να μη γελοιοποιεί η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική διαδικασία και να αποδέχεται να απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

«Αν η κυβέρνηση συνδέει το Predator με την ΕΥΠ δεν έχουμε άλλη χρεία μαρτύρων» σχολίασε αμέσως μετά την συνεδρίαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. Επισήμανε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης «έρχονται αποφασισμένοι να επιβάλλουν μυστικότητα και μη βίαια προσαγωγή.

Τους εξηγώ με 200.000 τρόπους ότι κάνουν λάθος. Το άρθρο 146 του Κανονισμού λέει για αναλογική εφαρμογή των προβλέψεων της Εξεταστικής Επιτροπής. Τους λέω ότι, επειδή επικαλείστε ότι την δυνατότητα της βίαιας προαγωγής την έχει η εξεταστική, τότε ο Κανονισμός δεν θα έλεγε για αναλογική εφαρμογή Αποδέχθηκαν να καταστούν γελοίοι».

Η Νέα Δημοκρατία

Στην κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη εστιάζουν διαρροές από κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφέρουν ότι ο πρώην γραμματέας του Μ. Μαξίμου «ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα». Επίσης αναφέρουν πως «αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη».

Προσθέτουν επίσης ότι «σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του ενώ σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν». Αναφέρουν ότι ο Γρ.Δημητριάδης «υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση». Με βάση αυτά οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως «κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 15 =