dimotiko-symvoulio

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο δήμος Κυθήρων, στο οποίο αναφέρεται σε συνάντηση «ενημέρωσης και εργασίας», ανάμεσα στον δήμαρχο, Ευστράτιο Χαρχαλάκη,  με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ευάγγελο Βενάρδο με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής – Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ευάγγελου Λουράντου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας του Δημάρχου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

Συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευάγγελο Βενάρδο, την Παρασκευή 19/2 με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής – Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ευάγγελου Λουράντου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και το ζήτημα της πρόθεσης της Επιτροπής να προβεί στην μίσθωση της Σπηλιάς στη νησίδα Αυγό (Χύτρα). Μετά από αμοιβαία συνεργασία, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Η Εγχώριος Περιουσία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο (άρθρο 84 Ν.1416/84), ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα διαχείρισής της και ο Νομοθέτης έχει ορίσει ως αποκλειστικό διαχειριστή της Περιουσίας το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων» που λειτουργεί ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικού σκοπού, η δε διοίκησή του (Πρόεδρος και Μέλη) έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση ως «αιρετοί εξ αιρετών» δηλαδή εκλεγόμενοι από το ειδικό εκλεκτορικό σώμα (Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, Πρόεδροι και Μέλη Κοινοτήτων). Η σημερινή διοίκηση, μάλιστα, εξελέγη σχετικά πρόσφατα, ο δε Πρόεδρος κ. Βενάρδος προτάθηκε και υποστηρίχθηκε τόσο από την παράταξη της Δημοτικής Πλειοψηφίας όσο και από την παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας, η οποία εκπροσωπείται στην Επιτροπή και με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη της Ελάσσονος Μειοψηφίας δεν υπέδειξε υποψήφιο Πρόεδρο για την Επιτροπή.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ. 272/85, η Επιτροπή δεν ενεργεί για λογαριασμό του Δήμου, ούτε δέχεται εντολές από αυτόν, αλλά λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και αυτόνομα, καθώς οι αρμοδιότητές της για τη διαχείριση ολόκληρης της Εγχώριας Περιουσίας είναι αποκλειστικές και δέσμιες. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο σημερινός Δήμαρχος ως Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής την περίοδο 2011-2014 ήταν ένας από εκείνους που αντιστάθηκαν σθεναρά στην προσπάθεια ορισμένων (αιρετών και μη) να υποτάξουν την Εγχώριο στις ορέξεις του εκάστοτε Δημάρχου, μετατρέποντάς την σε Νομικό Πρόσωπο πλήρως υποτελές στην κάθε Δημοτική Αρχή. Αυτό απεφεύχθη με σειρά δυναμικών ενεργειών τόσο του νυν Δημάρχου, όσο και της τότε Διοίκησης της Επιτροπής.
  3. Τα όσα κατά τις τελευταίες ημέρες γράφονται δημοσίως για την Εγχώριο Περιουσία είναι εξόχως άδικα, ενώ κατά κύριο λόγο εκφράζονται από ανθρώπους που όχι μόνο αγνοούν βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του Θεσμού, αλλά ουδέποτε ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με αυτόν ή ακόμα χειρότερα υιοθετούν απόψεις και αντιλήψεις που σκόπιμα επιχειρούν να διαβάλουν το κύρος και το έργο της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα προβεί σύντομα σε αναλυτική δημοσιοποίηση και ενημέρωση όλων των έργων και δράσεών της, αλλά και των πραγματικών της εσόδων που ουδεμία απολύτως σχέση έχουν με όσα δημοσίως διαδίδονται και επιχειρούν να παρουσιάσουν την Εγχώριο ως «την κότα με τα χρυσά αβγά». Οι Κυθήριοι εμπιστεύονται τον Θεσμό της Εγχώριας Περιουσίας και είναι (και οφείλουν να είναι) ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν, καθώς τα Κύθηρα είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που έχει το μέγα προνόμιο να αυτοδιαχειρίζεται τις κοινόχρηστες εκτάσεις του, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή του Δημοσίου, που μόνο προβλήματα προκαλεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Επιτροπή λειτουργεί κατά τρόπο διαφανέστατο και διαυγή και απόδειξη τούτου είναι ότι οι κατά καιρούς καταγγελίες και μομφές που έγιναν για την Εγχώριο (από τους ‘συνήθεις υπόπτους πολεμίους της’) έχουν καταπέσει με τρόπο παταγώδη.
  4. Κυριαρχεί επίσης η αντίληψη ότι ορισμένα αξιοθέατα ή κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν κάποια ιδιότυπη «ιδιοκτησία» όσων επί χρόνια τα προβάλλουν, αξιοποιούν ή εκμεταλλεύονται εμπορικά. Αυτό δεν ισχύει σε κανένα μέρος στην Ελλάδα και για κανέναν απολύτως χώρο. Οι κοινόχρηστες εκτάσεις, οι βραχονησίδες, οι παραλίες και οι αιγιαλοί κ.λπ. ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου ο οποίος θεσμικά εκπροσωπεί το σύνολο των δημοτών, ήτοι ανήκουν συνολικά στον Κυθηραϊκό Λαό, εξ΄ ονόματος του οποίου τα διαχειρίζεται η Επιτροπή. Δεν έχουν κανένα «νόμιμο ιδιοκτήτη» ούτε είναι δυνατόν να υπάρχουν σχέσεις προτίμησης στην εμπορική τους προβολή και εκμετάλλευση με κανέναν ιδιώτη. Κάθε ιδιώτης και επαγγελματίας που ασχολείται με το τουριστικό προϊόν του νησιού μας είναι άξιος επαίνου, ιδίως όταν αυτό το κάνει μέσα σε μια περίοδο οικονομικά ασταθή, όμως και η Επιτροπή είναι εκ του Νόμου υποχρεωμένη να εισπράττει τα έσοδα που προκύπτουν από την Εγχώριο Περιουσία, τόσο για να μπορεί να λειτουργεί (μισθοδοσία προσωπικού, φορολογία, ΕΝΦΙΑ, δαπάνες ΔΕΚΟ κ.λπ.) όσο και για να εκτελεί έργα τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα ανακοινωθούν αναλυτικά. Εάν η Επιτροπή εγκαταλείψει την διαδικασία είσπραξης των εσόδων της, τότε θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε αδράνεια και τελικά σε κατάργηση με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τον τόπο μας. Σε ό,τι αφορά, δε, το φετινό καλοκαίρι που λόγω κορωνοϊού δεν θα είναι ιδεατό, κάθε διευκόλυνση και ευεργέτημα που θα θεσπιστεί από την Κυβέρνηση για την πληρωμή των ενοικίων, θα ισχύσει και για όλες τις μισθώσεις της Επιτροπής, όπως εξάλλου έγινε και το 2020 με την μείωση των ενοικίων κατά 60% σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (αντίστοιχη έκπτωση δυστυχώς δεν υπήρξε και στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης).
  5. Επιπλέον, ειδικά το θέμα της Χύτρας, ενέχει και μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί. Η ύπαρξη έστω και στοιχειώδους οικονομικής δραστηριότητας στα μικρά νησιά και κυρίως στις βραχονησίδες, σχετίζεται και με εθνικά ζητήματα αλλά και με ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και την κυριότητά τους έναντι των κατά καιρούς αξιώσεων του Δημοσίου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να πουλήσει τη Χύτρα σε ιδιώτες και η πώληση απεφεύχθη την τελευταία στιγμή χάρη στις δυναμικές τότε νομικές ενέργειες και παρεμβάσεις της Επιτροπής με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Δημήτριο Θ. Λουράντο. Εάν αυτό είχε συμβεί, σήμερα τόσο η συλλογή της Σεμπρεβίβας, όσο και η τουριστική αξιοποίηση της Σπηλιάς, θα είχαν παραδοθεί σε αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα με απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Όσοι λοιπόν σήμερα καθυβρίζουν ή ειρωνεύονται την Εγχώριο, ας σκεφτούν έστω μόνον αυτό. Και ας αναλογιστούν ότι ακόμα και η καθαριότητα στο νησί μας (που σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό) οφείλεται εν πολλοίς στην Εγχώριο Περιουσία, χωρίς την οποία δεν θα διαθέταμε έναν υπερσύγχρονο χώρο διαχείρισης (Λαχνός) και το νησί θα βρισκόταν σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο καθώς θα έπρεπε να στέλνει τα απορρίμματά του καθημερινά στη Φυλή! Καλό είναι λοιπόν, οι άκριτες και εν θερμώ κατηγορίες και συκοφαντίες κατά της Εγχωρίου, αλλά και οι προσβολές της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των μελών της (που προφανώς θα πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία), να παύσουν, γιατί πέρα από αναληθείς, μπορούν να αποτελέσουν και «επιχείρημα» για όσους διαχρονικά προσπαθούν να καταργήσουν την Εγχώριο Περιουσία. Και τότε, όσοι με περισσή ευκολία διαβάλουν την Εγχώριο, θα φέρουν μια τεράστια και ανυπολόγιστη ευθύνη έναντι όλων των Κυθηρίων.
  6. Τέλος, η Επιτροπή, αφουγκραζόμενη την κοινωνία και όχι σε διάσταση με αυτήν όπως τεχνηέντως ορισμένοι προσπαθούν να αποδείξουν, δεν έχει προβεί σε Διακήρυξη για τη δημοπρασία της Σπηλιάς της Χύτρας. Με την απόφασή της εξέφρασε την πρόθεσή της να θέσει ορισμένους όρους στην εμπορική εκμετάλλευση της Σπηλιάς (όπως είναι υποχρεωμένη εκ του Νόμου να κάνει) και τίποτε άλλο. Συνεπώς το ζήτημα ευρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όχι μόνο νομικών, αλλά κυρίως τεχνικής και πρακτικής φύσεως (π.χ. μη δημιουργία μονοπωλίων κ.λπ.), μέσα στους οποίους προφανώς εντάσσεται και η άποψη του Δήμου, της Τουριστικής Επιτροπής και των Συλλογικών Φορέων που έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν θεσμικά κατευθείαν στην Επιτροπή. Από την εμπορική-επαγγελματική εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν στη διαχείριση της Επιτροπής θα πρέπει να αποδίδεται ένα εύλογο ετήσιο μίσθωμα προς την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και φυσικά να τηρείται απαρέγκλιτα ο ανταγωνισμός σύμφωνα με το Εθνικό και Ενωσιακό Δίκαιο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ