vangelis-venardos πρόεδρος της εγχωρίου περιουσίας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, Ευάγγελος Βενάρδος, εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρεται στην μίσθωση της σπηλιάς στη Χύτρα αλλά και στις μισθώσεις των παραλιών.

Στην περίπτωση της Χύτρας, ο κ. Βενάρδος θεωρεί άδικο να υπάρχει κερδοφορία ιδιώτη, χωρίς αυτός να καταβάλλει μίσθωμα σε χώρο που, βάση νομοθεσίας, είναι κοινόχρηστος και ανήκει στην ΕΕΠΚΑ και κατ’ επέκταση στον λαό των Κυθήρων. Προαναγγέλει μάλιστα, ότι προτίθεται να απομακρύνει από τον χώρο υλικό («σχοινιά, αγκυροβόλια, σημαδούρες θα απομακρυνθούν άμεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση), το οποίο ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει αν ανήκει στον ιδιώτη που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά εκεί ή έχει άλλη προέλευση.

Στο δεύτερο κομμάτι της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της ΕΕΠΚΑ αναφέρεται στις μισθώσεις των παραλιών, τις τιμές εκκίνησης των οποίων θεωρεί «απόλυτα λογικές», χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «πολύ κατώτερες των τιμών που διαμορφώθηκαν στο διαγωνισμό του 2018.» Υπενθυμίζει την οριζόντια μείωση κατά 60% του μισθώματος, βάση νομοθετικής ρύθμισης που τέθηκε σε ισχύ πριν από το περασμένο καλοκαίρι, με «υποχρεωτική επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τουριστική κίνηση στο νησί «υπήρξε αυξημένη έναντι των προηγούμενων ετών», με τους τουρίστες, ωστόσο, να μην έχουν όφελος από αυτήν την μείωση και να μην γίνεται «καμία δημόσια παραίνεση προς την κατεύθυνση αυτή, καίτοι κατ ιδίαν ήταν θέμα συζητήσεως.»

Εδώ, τίθονται δύο ερωτήματα. Πρώτον, από πού προκύπτει ότι η τουριστική κίνηση στο νησί ήταν αυξημένη κατά την τελευταία σεζόν; Είναι γνωστό, ότι οι τουριστικές ροές περιορίστηκαν κατά πολύ το καλοκαίρι του 2020, εξαιτίας της πανδημίας. Αποτέλεσαν τα Κύθηρα την εξαίρεση σε αυτό; Και αν ναι, δεν θα έπρεπε η ΕΕΠΚΑ, μέσω του προέδρου της, ο οποίος υπογράφει την ανακοίνωση, να συνοδεύσει τον ισχυρισμό περί αυξημένης τουριστικής κίνησης, με επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο; Και δεύτερον, η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει ποιός ή ποιοί θα όφειλαν να προβούν σε δημόσιες παραινέσεις ώστε η μείωση στα μισθώματα, να αγγίξει και τους επισκέπτες. Αναφέρεται η ανακοίνωση σε φορείς του νησιού; Στην δημοτική αρχή; Σε τοπικούς άρχοντες; Και ποιοί ήταν εκείνοι που το συζητούσαν κατ’ ιδίαν όπως λέει; Απλοί πολίτες στα καφενεία, τουρίστες στις παραλίες, ή οι νεολαίοι κατά την βραδινή τους διασκέδαση;

Το κλείσιμο της ανακοίνωσης, τονίζει τα οφέλη που προκύπτουν από την μίσθωση των παραλιών, καθώς τα χρήματα μένουν στο νησί «προς όφελος των κατοίκων και όχι στο κράτος» και η όλη διαδικασία είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του ελληνικού Δημοσίου, που επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό σε άλλα μέρη της χώρας. Προφανώς εδώ, αφενός μεν ο πρόεδρος θεωρεί ότι το κράτος δεν χρησιμοποιεί τα έσοδά του προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αφ’ ετέρου δε, δεν ξεκαθαρίζει με ποιούς τρόπους ωφελούνται στην πράξη οι Τσιριγώτες από την μίσθωση των παραλιών μέσω της Εγχωρίου. Έμπρακτα, και όχι θεωρητικά μέσω της αναφοράς σε «κοινόχρηστο χώρο που ανήκει στην ΕΕΠΚΑ και κατ’ επέκταση στον Κυθηραϊκό λαό».

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας.

ΕΕΠΚΑ – Δελτίο Τύπου (16/02/21)

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας σχετικά με τη μίσθωση των παραλιών και της σπηλιάς στη Χύτρα διευκρινίζει τα εξής:

1. H σπηλιά στη Χύτρα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.2496/01 σε συνδυασμό με το άρθρο 96ΑΚ, είναι κοινόχρηστος χώρος, ανήκει στην ΕΕΠΚΑ και κατ΄επέκταση στον Κυθηραϊκό λαό, και διαχειρίζεται αποκλειστικά από αυτήν. Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο και δεν θεωρούμε ότι χρειαζόταν οποιαδήποτε επεξήγηση, ότι τον χώρο αυτόν μπορεί να τον επισκέπτεται οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο επιθυμεί, όρος που και βέβαια θα αποτυπωθεί στα γραπτά κείμενα. Για το λόγο μάλιστα αυτόν σχοινιά, αγκυροβόλια, σημαδούρες θα απομακρυνθούν άμεσα. Τον κοινόχρηστο αυτό όμως χώρο, όπως και τον οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο (παραλίες, πλατείες, πεζοδρόμια, αλσύλλια κλπ), δεν είναι δίκαιο και λογικό να τον εκμεταλλεύεται εμπορικά οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, να κερδοφορεί από αυτόν και να μην καταβάλλει κάποιο μίσθωμα σε αυτόν που ανήκει ο χώρος, εν προκειμένω στον Κυθηραϊκό λαό μέσω της Εγχωρίου. Και βέβαια, αυτό το μίσθωμα δεν πρέπει να επιβαρύνει τους επισκέπτες αλλά τον επιχειρηματία. Εξ άλλου, και η Ελληνική Νομοθεσία δεν δίνει τέτοια δυνατότητα στην Εγχώριο, να επιβάλλει δηλ. τέλος στους πολίτες που να εισπράττεται μέσω των επιχειρηματιών, όπως π.χ. γίνεται με τα Λιμενικά Ταμεία που εισπράττονται τα τέλη μέσω των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

2. Οι τιμές εκκίνησης των παραλιών είναι απόλυτα λογικές, έχουν λάβει υπόψη τους την εμπορική δραστηριότητα και σχεδόν στο σύνολό τους είναι πολύ κατώτερες των τιμών που διαμορφώθηκαν στο διαγωνισμό του 2018. Ενδεικτικά στο Μελιδόνι, το μίσθωμα διαμορφώθηκε στις 15.200,00 ευρώ τη σεζόν και η τιμή εκκίνησης  στις 8.000,00 ευρώ. Σε αυτή την παραλία έγινε ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση όλης της οδού το καλοκαίρι και ήδη δρομολογήθηκε η κατασκευή σύγχρονων wc. Στο Χαλκό, το μίσθωμα διαμορφώθηκε στις 19.500,00 ευρώ τη σεζόν και τιμή εκκίνησης στις 8.000,00 ευρώ. Και σε αυτήν την παραλία άμεσα θα γίνει ασφαλτόστρωση και wc.

Στην Παλαιόπολη, με την γνωστή καταγγελία στην Αρχαιολογία, η Εγχώριος έχασε 96.000,00 ευρώ (3×32.000,00) και μόλις το καλοκαίρι που αποδεσμεύθηκε, μετά από επίμονη και κοπιώδη προσπάθεια το Δημάρχου στο ΚΑΣ, εισπράχθηκαν 6.200,00 ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση που έγινε πριν το καλοκαίρι, χωρίς να ληφθεί υπόψη η τουριστική κίνηση κάθε περιοχής, μειώθηκε το μίσθωμα οριζόντια κατά 60%, δόθηκε υποχρεωτική επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης και βέβαια είναι γνωστό ότι η τουριστική κίνηση στο νησί μας υπήρξε αυξημένη έναντι των προηγούμενων ετών. Η μείωση όμως αυτή, δεν πέρασε στους επισκέπτες και καμία δημόσια παραίνεση δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή, καίτοι κατ ιδίαν ήταν θέμα συζητήσεως.

Η ΕΕΠΚΑ στηρίζει τους επαγγελματίες εμπράκτως, γι αυτό και ανέβαλε την είσπραξη  της προκαταβολής από το τέλος Ιουνίου, ως όφειλαν οι ενοικιαστές σύμφωνα με τη σύμβαση, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι η μίσθωση των παραλιών από την Εγχώριο αποτελεί τεράστιο προνόμιο για το νησί μας, διότι αφ’ ενός, τα χρήματα παραμένουν στο νησί προς όφελος των κατοίκων και όχι στο κράτος, και αφ ετέρου είναι απαλλαγμένο από τις παλινωδίες και τις προβληματικές διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου που παρατηρούνται σωρηδόν σε πολλά τουριστικά μέρη της πατρίδας μας, επηρεάζοντας αρνητικά τον τουρισμό μας.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΒΕΝΑΡΔΟΣ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =