kythira-airport

Όταν είμαστε μαθητές μάθαμε το «Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν». Σύμφωνα με τη Wikipedia  είναι έκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει «υποτιμητικά και απαξιωτικά για κάποιον ότι είναι γνωστός για την απρεπή συμπεριφορά του, ότι δηλ. η απρέπειά του είναι σύνηθες γνώρισμα του χαρακτήρα του, ότι η απρέπεια είναι αναμενόμενη από αυτόν.»

Ίσως αναρωτηθείτε «καλά, τι έπαθαν αυτοί στο KytheraNews και το έριξαν στα αρχαία ελληνικά;».  Σωστό το ερώτημα. Η απάντηση είναι ότι απλά προσπαθούμε ευγενικά να περιγράψουμε κάτι που συνέβη μόλις προχθές και έχει προξενήσει αλγεινή εντύπωση σε όσους ενημερώθηκαν. Εξηγούμαι:

Συναντήθηκα με έναν από τους πιο άξιους δημόσιους λειτουργούς που πέρασαν από τα Κύθηρα, το πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και Αερολιμενάρχη Κυθήρων Σταύρο Παϊζάνο. Γνωστοποίησα τη συνάντηση αυτή με ανάρτησή μου στο facebook και με δικά μου σχόλια, θετικά για τον κ. Παϊζάνο.

Στην ανάρτηση αυτή αντέδρασε με υποτιμητικά και ψευδή σχόλια ο συμπατριώτης μας κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος. Αναρωτήθηκε «γιατί το αεροδρόμιο Κυθήρων έχει εγκαταλειφθεί;», έκανε λόγο για «καλώδια που κρεμόντουσαν από την οροφή», για «σπασμένα τζάμια» και πολλά άλλα.

Αμέσως απάντησε ένας Κυθήριος με εγνωσμένο κύρος και βαθύτατη γνώση των τεκταινομένων στο αεροδρόμιο, ο κ. Πάνος Δρακάκης, επισημαίνοντας ότι «το σχόλιο αδικεί παράφορα έναν άνθρωπο ο οποίος δούλεψε πολύ σκληρά όλα τα χρόνια που υπηρέτησε στα Κύθηρα, τίμησε και με το παραπάνω το αξίωμα του, ίδρωσε και κατάφερε το αεροδρόμιο από χώρος εγκατάλειψης να γίνει στολίδι και υπόδειγμα κρατικού αερολιμένα».

Η ανταλλαγή απόψεων συνεχίστηκε με τη συμμετοχή και άλλων συμπατριωτών μας (οι περισσότεροι εκφράστηκαν θετικά για τον κ. Παϊζάνο) και με μερική αναδίπλωση του κ. Παπαδόπουλου

Εδώ θέλω να θυμίσω ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης (προς τιμήν του) στην τελετή λήξης αεραθλητισμού στις 19 Σεπτέμβρη 2021 στον κρατικό αερολιμένα Κυθήρων μεταξύ άλλων είπε: «…νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι κοπίασαν για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων αλλά κυρίως τον αερολιμενάρχη Κυθήρων, κ. Σταύρο Παϊζάνο, έναν άνθρωπο που συνδυάζει άψογα το όραμα με το πείσμα και χωρίς τον οποίον το Αεροδρόμιο θα παρουσίαζε ακόμα την αποκαρδιωτική εικόνα του 2018».

Το ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Χαρχαλάκη δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούν σε όλα. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη.

Εδώ όμως υπάρχει το «περί δικαίου» αίσθημα των Κυθηρίων: Είναι δίκαιο να επιχειρείται μια «δολοφονία χαρακτήρα» χωρίς κανέναν προφανή λόγο; Όσοι συμμετέχουμε στον «δημόσιο χώρο» (σήμερα και με την ιδιότητα του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου) δεν οφείλουμε να δίνουμε δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο λόγο; Δεν πρέπει να τηρούμε το μέτρο και να αποφεύγουμε τις ψευδείς αναφορές;

Ο Πρωταγόρας με τη χαρακτηριστική ρήση «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» επισήμανε ότι ο άνθρωπος αποτελεί μέτρο της αλήθειας και της γνώσης και γι’ αυτό κάθε υποκειμενική άποψη για κάποιο θέμα έχει την άξια της.

Όλοι όμως οφείλουμε να τιμούμε όσους προσέφεραν στα Κύθηρα, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα.

Πιστεύω ότι ο κ. Χαρχαλάκης οφείλει να αποδοκιμάσει τις αναληθείς και υποτιμητικές αναφορές του υποψηφίου του. Θα είναι μια γενναία ενέργεια εκ μέρους του, μια ενέργεια πολιτικού πολιτισμού.

Kythera.News

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 5 =