Η Νότιος Αμερική μπορεί να υπερηφανεύεται πως, εκτός από την κανονική πατάτα, είναι η πηγή προέλευσης και της γλυκιάς, ομόηχης έκδοσής της. Όμως, πέραν τούτου, δεν υπάρχει συγγένεια ανάμεσα στα δύο φυτά.

Η γλυκοπατάτα έφτασε στην Ευρώπη μετά την εξερεύνηση της Αμερικής. Αρχικά αναφερόταν ως πατάτα και πήρε το συνθετικό γλυκό- γύρω στο 1740, για να τη διαχωρίσουν από τη λευκόσαρκη πατάτα. Σήμερα, καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική, την Αφρική και στα νησιά του Ειρηνικού, αν και την παγκόσμια κυριαρχία στην παραγωγή της έχει η Κίνα. Όσο για τη χώρα μας, καλλιεργείται σε μικρή έκταση στα νησιά και στην Πελοπόννησο.

Η γλυκοπατάτα ξεχωρίζει κυρίως για το χρώμα και τη γλυκιά γεύση της (δε λέγεται τυχαία γλυκό-πατάτα άλλωστε), ενώ είναι και ένα λαχανικό που έχει συνδεθεί πολύ με τα χριστουγεννιάτικα και τα επίσημα τραπέζια. Βέβαια, δεν είναι σημαντική μόνο για τα ξεχωριστά πιάτα που σου δίνει, άλλα και για τα πολλαπλά της οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ας δούμε τους 8 βασικούς λόγους για τους οποίους οφείλουμε να εντάξουμε την γλυκοπατάτα στο διαιτολόγιό μας.

1. Είναι καλή πηγή 4 πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών
Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (μάλιστα σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες), θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Οι βιταμίνες C και D, που περιέχει η γλυκοπατάτα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα κάνουν καλό στα οστά, τα δόντια, τα ούλα, ακόμη και στο σχηματισμό των κυττάρων, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει και την απορρόφηση του σιδήρου.

3. Κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα
Λόγω των θρεπτικών συστατικών της, η γλυκοπατάτα έχει την ιδιότητα να διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές νόσους και κάνει καλό στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

4. Ρυθμίζει το σάκχαρο
Μη σε φοβίζει η γλυκιά της γεύση. Τα σάκχαρα της γλυκοπατάτας απελευθερώνονται σταδιακά χαρίζοντας ενέργεια, αλλά χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο. Επίσης, καθώς είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.

5. Κάνει καλό στα μάτια
Τα καροτενοειδή, που υπάρχουν στη γλυκοπατάτα, ενισχύουν την όραση και διατηρούν τα μάτια υγιή.

6. Χαρίζει ηρεμία
Ναι, λοιπόν! Η ευτυχία που αισθάνεσαι κάθε φορά που απολαμβάνεις ένα πιάτο με γλυκοπατάτα δεν οφείλεται μόνο στη νοστιμιά του, αλλά και στο γεγονός ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

7. Είναι σύμμαχος της σιλουέτας
Καμία ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να αποκλείει τους υδατάνθρακες και έτσι η γλυκοπατάτα μπορεί να μπει στο πιάτο σου ακόμη και σε περιόδους δίαιτας. Άσε που οι φυτικές ίνες της σε χορταίνουν για περισσότερη ώρα, ενώ η γλυκιά γεύση της ικανοποιεί και τη λιγούρα για γλυκό.

8. Γλυκοπατάτα, η πολυμορφική
Από τα μεγαλύτερα ατού της γλυκοπατάτας είναι και το ότι μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, δίνοντας μια νόστιμη γκάμα επιλογών. Όπως και η κλασική πατάτα μπορεί να γίνει τηγανητή -σε μπαστουνάκια ή λεπτοκομμένα, στρογγυλά τσιπς-, βραστή, ψητή στο φούρνο ή τη σχάρα και πουρές. Επίσης μπορείς να τη γεμίσεις με τυριά και αλλαντικά και να την ψήσεις στο φούρνο, μπαίνει σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, σε αλμυρές ή γλυκές πίτες και τάρτες και συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και κοτόπουλο και, φυσικά, τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Και μία νόστιμη συνταγή με γλυκοπατάτα:

Ψητός πουρές γλυκοπατάτας

Υλικά
1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
600γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
75γρ.βούτυρο + λίγο ακόμη για το ψήσιμο
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
χυμό από 1 λάιμ
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνου στους 180oC.
Σουρώνετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ. “Μαζεύετε” τον πουρέ σε ένα μπολ, προσθέτετε το βούτυρο, τον τριμμένο κόλιανδρο, τη μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το χυμό λάιμ και ανακατεύετε.
Αλατοπιπερώνετε και στρώνετε τον πουρέ σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σκορπάτε στην επιφάνεια του λίγο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.
Μόλις βγάλετε τον πουρέ από το φούρνο πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και σερβίρετε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + 9 =