staikouras-mitsotakis

Η ελληνική οικονομία δείχνει πως έχει πάρει φόρα – κατηφόρα μέσα στο 2021, με δεδομένο ότι η πανδημία μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πλέον παραδέχονται ότι η πτώση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα είναι μεγαλύτερη της αρχικής πρόβλεψης, εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στο Μαξίμου, εκτιμήσεις οικονομολόγων, που κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 15% για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στη χείριστη περσινή χρονιά, οπότε η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη βαθύτερη ύφεση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης, εμφανίζοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% έναντι 11,0% της Ισπανίας και 8,9% της Ιταλίας.

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία, ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% δείχνει να έχει χαθεί οριστικά, με τις προβλέψεις να την περιορίζουν στο 3%. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο ΟΟΣΑ έχει κάνει λόγο για ανάκαμψη η οποία μόλις που θα φτάνει το 0,9% για το 2021.

Την ίδια στιγμή, η εκτόξευση του χρέους στα επίπεδα του 208% του ΑΕΠ, επιφέρει επιπρόσθετους πονοκεφάλους, αν συνυπολογίσουμε την διεθνή αβεβαιότητα, λόγω της πανδημίας αλλά και τα προβλήματα στην προμήθεια των εμβολίων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το χρέος θα “πέσει” στο 202% – 203% του ΑΕΠ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη μεσοπρόθεσμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, φαίνεται ότι θα υπάρξει αναθεώρηση και για τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος για τη φετινή χρονιά εξαιτίας της συνέχισης της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, από το 3,88% του ΑΕΠ του προϋπολογισμού κοντά στο 6% του ΑΕΠ, με ανάλογη προσαρμογή και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επίσης, κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία και για την πορεία των πραγμάτων τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατη μελέτη της Eurobank για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, σημειώνει ότι, βάσει της πρώτης εκτίμησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ήταν κατά -29,8% (-66,9 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος το 2007 (προ κρίσης χρέους επίπεδα) κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια με σχετικά υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης για να ανακτηθούν οι εν λόγω απώλειες παραγωγής – εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η επιστροφή του πραγματικού ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας στα επίπεδα του 2007, ισοδυναμεί με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξεως του 3,6%. Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας (μακροπρόθεσμα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση), η επίτευξη τέτοιου επιπέδου ρυθμών μεγέθυνσης, προϋποθέτει μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.

Έτσι, αν ο μέσος ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφωθεί στο 3,6% για την περίοδο 2020-2030, τότε το πραγματικό ΑΕΠ του 2030 θα είναι ίσο με αυτό του 2007! Είναι πέρα για πέρα αντιληπτό σε ποιο σημείο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − 2 =