ekpompi-eidisis-covid

Του Γιάννη Μυλόπουλου

Πρώτα τους ψήφισες. Γιατί πίστεψες τα κανάλια που, συντονισμένα σαν σε… εθνικό δίκτυο, όλα με ένα στόμα και μια φωνή, κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και επαινούσαν τη ΝΔ.

Δεν μπορεί, είπες, τόσοι πολλοί που είναι και τόσο που φωνάζουν, δίκιο θα έχουν. Κι έτσι έκανες τη ΝΔ κυβέρνηση.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και ξέσπασε η μπόρα της πανδημίας.

Τότε, εσύ και πάλι τα πίστεψες τα κανάλια που, όλα εν χορώ, Μωυσή τον ανέβαζαν, Μωυσή τον κατέβαζαν τον πρωθυπουργό. Τόσο πολλοί, σκέφτηκες και με τέτοιο πάθος που τον υποστηρίζουν δεν μπορεί, καλός θα είναι.

Κι έτσι, με τούτα και με τα άλλα, το έφαγες το παραμύθι ότι εξ αιτίας του Μωυσή τη γλυτώσαμε και δεν πάθαμε στην Ελλάδα αυτά που βλέπαμε να παθαίνουν στην Ιταλία, την Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους χιλιάδες νεκρούς. Το ότι ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη, από τον βορρά, τη Φινλανδία και την Πολωνία μέχρι το νότο, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα δεν χτυπήθηκαν από τον ιό στο πρώτο κύμα της πανδημίας ούτε στο είπαν, ούτε βέβαια και είχες υποχρέωση εσύ να το γνωρίζεις.

Κάπως έτσι, με ελάχιστα κρούσματα χάρη στα… θαύματα του Μωυσή, φτάσαμε στο καλοκαίρι και στα δειλινά της Σαντορίνης. Ο πρωθυπουργός – Μωυσής, αφού πρώτα δάμασε την πανδημία, είχε έρθει η ώρα να δαμάσει και την οικονομία.

Κι εσύ πάλι τους πίστεψες. Αφού όλα τα ΜΜΕ σε ενιαίο δίκτυο σου έλεγαν από τη Σαντορίνη ότι η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα του πλανήτη. Κι εσύ χαιρόσουν και καμάρωνες για την πατρίδα σου και επαινούσες τον ευφυή πρωθυπουργό που και εξασφάλισε την Ελλάδα απέναντι στην πανδημία και προσκαλούσε ολόκληρο τον πλανήτη να έρθει για διακοπές στην… ασφαλή Ελλάδα. Η τουριστική βιομηχανία θα έσωζε την οικονομία της πατρίδας σου!

Όσο όμως έρχονταν τουρίστες από τα ανοικτά σύνορα, τόσο αυξάνονταν τα κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας.

Και τότε εσύ και πάλι τους πίστεψες. Φταίνε οι νέοι, σου έλεγαν με ένα στόμα και μια φωνή, αναπαράγοντας τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού. Φταίνε οι νέοι που είναι ανεύθυνοι και πηγαίνουν διακοπές και συνωστίζονται στα μπαρ και τις παραλίες στα νησιά. Το ότι τα κρούσματα όταν είναι μηδενικά σε μια χώρα δεν πολλαπλασιάζονται από μόνα τους, εκτός αν αφήσεις ανοικτά τα σύνορα και κρατήσεις σταθερές τις εισροές του ιού, δεν στο είπαν οι φωστήρες των καναλιών. Ούτε σου είπαν την αλήθεια ότι μαζί με τους υγιείς τουρίστες, αφού δεν γίνονταν συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα, μπήκαν στη χώρα και χιλιάδες φορείς του ιού, οι οποίοι μετέδωσαν γρήγορα τη νόσο στον πληθυσμό.

Κι έτσι εσύ, συνέχισες να κατηγορείς, καθ’ υπόδειξη των καναλιών, για τη μετάδοση της πανδημίας τα παιδιά και τα εγγόνια σου που ήταν ζωηρά και έβγαιναν τα βράδια.

Τελικά ο τουρισμός το καλοκαίρι καταστράφηκε, αφού δεν έφτασε ούτε στο 20% της περσινής συγκομιδής, παίρνοντας μαζί του στον γκρεμό και την οικονομία. Αλλοίμονο στους νέους!

Κι έτσι φτάσαμε στον Σεπτέμβρη. Τα σχολεία άνοιξαν κι ο κόσμος επέστρεψε στις πόλεις, συνωστιζόμενος στο μετρό και στα λεωφορεία. Που αντί να τους αυξήσουν τα δρομολόγια τα μείωσαν ακόμη περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κι εσύ τους πίστεψες πάλι τους δημοσιογράφους στα κανάλια ότι ούτε στο σχολείο, ούτε στα ΜΜΜ δεν κολλάει ο ιός. Αφού υπάρχουν μελέτες… Τις οποίες βέβαια εσύ δεν τις είδες, αλλά δεν είσαι κι εσύ ο αρμόδιος για να τις δεις. Αρκεί που το έλεγε ο… Σωτήρης κι οι υπόλοιποι σοφοί.

Ένας από αυτούς τους σοφούς μάλιστα, ο νεότερος, καθησύχασε κι εσένα και όλους τους γονείς μαθητών που στοιβάζονται σε αίθουσες των 25 και 27 παιδιών, ότι όσο περισσότεροι, λέει, σε μια αίθουσα, τόσο το καλύτερο. Έδειξε κι έναν μαθηματικό τύπο που το αποδεικνύει. Φοβάται ο ιός τον συνωστισμό στις αίθουσες και φεύγει…

Κι έτσι τόφαγες κι αυτό το παραμύθι.

Όμως τα κρούσματα συνέχισαν να πολλαπλασιάζονταν επικίνδυνα. Τώρα δεν έφταιγαν μόνο οι νέοι. Έφταιγες κι εσύ που συνωστιζόσουν στο Μετρό και στα λεωφορεία, που στεκόσουν στην ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή που πήγαινες καμιά Κυριακή στην εκκλησία.

Την είπαν θεωρία της ατομικής ευθύνης. Και σε έδειξαν με το δάχτυλο. Εσύ φταις, σου είπαν, τηλεθεατή, που μεταδίδεται ο ιός.

Εσύ κάτι πήγες να ψιθυρίσεις, ότι δεν έχεις άλλο τρόπο να πας στη δουλειά σου παρά μόνο με τις συγκοινωνίες, αλλά που να ακούσουν αυτοί. Συνέχισαν να σε κατηγορούν και να σου κουνούν το δάχτυλο, συντονισμένοι όλοι οι σταθμοί σε μια πρωτοφανή… ομοφωνία.

Με τούτα και με τα άλλα φτάσαμε στο lockdown. Με τόσους απείθαρχους Έλληνες, που δεν σταματούν να συνωστίζονται στις συγκοινωνίες, να στριμώχνονται στις εκκλησίες και να στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες στα σχολεία, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Καθολική απαγόρευση όλων των μετακινήσεων και κλείσιμο της αγοράς.

Τα κρούσματα κάθε μέρα όμως συνέχισαν να αυξάνονταν και οι θάνατοι άρχισαν να κάνουν το τοπίο εφιαλτικό. Μέσα σε δύο μόνο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, φτάσαμε να μετρήσουμε περισσότερους από 4.000 νεκρούς. Γίναμε χώρα ρεκόρ σε θανάτους σε αναλογία πληθυσμού σε αυτό το δίμηνο…

Εσένα βέβαια άρχισαν να σου μπαίνουν κάποιοι ψύλλοι στα αυτιά. Τόσον καιρό που ετοιμάζονταν για το δεύτερο κύμα, σκέφτηκες, πως δεν εξόπλισαν πολλές ΜΕΘ, ώστε να φροντίζουν όπως πρέπει τους ασθενείς; Πως γίνεται και με τόσες ΜΕΘ που σου έλεγαν ότι εξόπλισαν, το 80% των θανάτων να συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ, επειδή όλες ήταν κατειλημμένες;

Τότε βγήκε σε εθνικό δίκτυο ένας υπουργός και σου είπε όλη την αλήθεια που δεν ήξερες. Ότι οι ΜΕΘ σκοτώνουν. Ότι 1 στους 2 που νοσηλεύεται σε αυτές δεν βγαίνει ζωντανός. Γι’ αυτό η κυβέρνηση για να σε προστατέψει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που τσιρίζει για νέες ΜΕΘ, δεν εξόπλισε πολλές. Το κάναμε επίτηδες, σου είπαν, για σένα βρε κουτό…

Το επιχείρημα μεταδόθηκε γρήγορα από όλα τα συντονισμένα σε εθνικό δίκτυο ΜΜΕ.

Κι έτσι πάλι εσύ ήσουν ο φταίχτης. Που είσαι ανεύθυνος και δεν πρόσεχες και κόλλησες και αρρώστησες και επιβάρυνες το ΕΣΥ

Κι εσύ ο φουκαράς πάλι τους πίστεψες. Γιατί, πράγματι, να επενδύσουν σε… θανατηφόρες ΜΕΘ; Ο κόσμος πεθαίνει και εκτός ΜΕΘ, σκέφτηκες…

Κι έτσι, με τούτα και με τα άλλα, ήρθαν οι γιορτές. Και η αγορά άρχισε να διαμαρτύρεται γιατί αν χαθούν οι γιορτές, χάθηκε η οικονομία. Κι αυτοί οι άνθρωποι οι μαγαζάτορες τις γιορτές περίμεναν για να μειώσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί και να ρεφάρουν.

Κι εσύ, πάλι εμπιστεύτηκες τα κανάλια. Υπουργοί πήγαιναν και έρχονταν κι όλο κάτι έλεγαν ότι θα κάνουν. Έτσι όπως τους έβλεπες σε έπεισαν. Κάποιο σχέδιο θα έχουν, σκέφτηκες, για την οικονομία. Αλλιώς δεν θα τους κολλούσαν στον τοίχο οι δημοσιογράφοι;

Και πράγματι, κάποιο σχέδιο είχαν.

Τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους μπορεί να μην τους ενίσχυσαν στις δύσκολες ώρες που περνούσαν, σε αντίθεση με τα Ευρωπαϊκά κράτη που έδωσαν πολλαπλάσια ποσοστά του ΑΕΠ τους, σε σχέση με εμάς, για να τους υποστηρίξουν.

Αντ’ αυτού όμως, άνοιξαν την αγορά πριν την ώρα της, εν μέσω επιμονής της πανδημίας, για να της δώσουν τη δυνατότητα να ανακάμψει.

Άλλη μια πρωτιά της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ευρώπη. Την ώρα που όλοι οι άλλοι, οι κουτόφραγκοι, ενισχύουν τα απαγορευτικά μέτρα, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα επιχειρήσεις και εργαζόμενους για να αντέξουν, εμείς εδώ τερματίσαμε την καραντίνα για να δουλέψει η αγορά.

Και τότε, φίλε τηλεθεατή, ήρθε η μεγάλη στιγμή σου. Η στιγμή που σου είπαν να σκεφτείς σαν πατριώτης. Να πας στα μαγαζιά να ψωνίσεις, για να ενισχύσεις την τοπική οικονομία.

Κι εσύ, πάλι τους πίστεψες. Και ξεχύθηκες προχτές το Σαββατοκύριακο με όλη την οικογένεια και μπήκες στα γεμάτα λεωφορεία και στο Μετρό και κατέβηκες στην αγορά που γινόταν χαμός και συνωστίστηκες σε τεράστιες ουρές και σμπρώχτηκες για να ψωνίσεις. Χαρούμενος που συμβάλεις στο μεγάλο πρόβλημα και υπερήφανος που βοηθάς έτσι την οικονομία της πατρίδας σου που χωρίς εσένα θα πήγαινε κατά διάολου.

Και τι κατάλαβες; Δεν πρόλαβε να τελειώσει το Σαββατοκύριακο και βγήκαν επιστήμονες και δημοσιογράφοι, πάλι εν χορώ, για να σε δείξουν και να σε κατηγόρησαν.

Πάλι εσύ φταις, σου είπαν, που συνωστίστηκες και θα φέρεις έτσι και τρίτο κύμα πανδημίας.

Ρε συ φίλε τηλεθεατή, μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Σε χρησιμοποίησαν ως ψηφοφόρο για να τους κάνεις κυβέρνηση κι ύστερα ως οπαδό για να τους χειροκροτείς και να υποστηρίζεις την πολιτική τους. Κι ακόμη, σε χρησιμοποίησαν και σαν καταναλωτή για να σώσεις την οικονομία της χώρας. Και στο τέλος πάλι εσύ φταις για όλα;

Ας τα πάρουμε ένα – ένα:

  • Εσύ φταις που αυτοί άνοιξαν τα σύνορα το καλοκαίρι και υποτροπίασε η πανδημία και καταστράφηκε και η οικονομία.

  • Εσύ φταις που αυτοί δεν φρόντισαν να αυξήσουν τα δρομολόγια σε λεωφορεία και Μετρό κι έγιναν τα ΜΜΜ εστίες υπερμετάδοσης.

  • Εσύ φταις που αυτοί δεν φρόντισαν να αντιμετωπίσουν τους συνωστισμούς στα σχολεία κι αρρωσταίνουν δάσκαλοι και κολλούν οι γονείς των μαθητών.

  • Εσύ φταις που αυτοί δεν θωράκισαν το ΕΣΥ και δεν προσέλαβαν προσωπικό και δεν επένδυσαν σε νέες ΜΕΘ και δεν αξιοποίησαν τις ιδιωτικές κλίνες, επειδή δεν πρόσεχες και πήγες και αρρώστησες, με αποτέλεσμα να  επιβαρύνεις το ΕΣΥ.

  • Εσύ φταις που αντί να ενισχύσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που επλήγησαν φριχτά, αυτοί ενίσχυσαν τα ΜΜΕ για να τους λιβανίζουν και την Aegean, αναγκαζόμενοι έτσι να ανοίξουν σε δύσκολη στιγμή την αγορά, με κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας.

  • Εσύ φταις που βγήκες να υποστηρίξεις την οικονομία που αυτοί άφησαν στο έλεος του Θεού και  συνωστίστηκες στα μαγαζιά και στις συγκοινωνίες

Μήπως, ρε συ φίλε, ήρθε η ώρα από τηλεθεατής να γίνεις πολίτης;

Μήπως, ρε συ φίλε τηλεθεατή, ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις;

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × five =