plateia-ammos

Υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης λιμενικών μελετών των Κυθήρων μεταξύ του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημ. Καλλίγερου και της αναδόχου μελετητικής κοινοπραξίας «Γ. ΒΕΡΕΛΗΣ & Κ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΛΕΥΣΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ο.Ε.», συνολικού ύψους 66.650,21€ με το Φ.Π.Α. που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Προηγήθηκε δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός από το Λιμενικό Ταμείο με τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καταστροφών και ζημιών των λιμενικών εγκαταστάσεων, με την τεκμηριωμένη πρόταση των ενδεδειγμένων προς τούτο μέτρων/έργων και τα οποία θα αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά με στόχο τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή το Πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ειδικότερα θα μελετηθούν:

  1. Η διερεύνηση των αιτιών των ζημιών από την κυματική δράση στον προσήνεμο μώλο του καταφυγίου της Πλατιάς Άμμου. Προτάσεις για άρση φυσικών και τεχνιτών ογκόλιθων και ανακατασκευή του έργου με ενίσχυση της θωράκισης, επισκευές τυχόν υποσκαφών και σπηλαιώσεων, κρηπιδωμάτων κλπ.
  2. Η πρόταση των κατάλληλων μέτρων και έργων για την προστασία και την αναβάθμιση του προσήνεμου μώλου Καψαλίου και της βελτίωσης της λειτουργικότητας του καταφυγίου στον Πίσω Γιαλό.
  3. Η διερεύνηση εγκατάστασης πλωτού μονοναύδετου (τσαμαδούρα) για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιου στον όρμο Καψαλίου που αποτελεί το μοναδικό λιμάνι των Κυθήρων που δύναται πλέον να δεχθεί πλοία διεθνών πλόων λόγω των εγκαταστάσεων ISPS που διαθέτει.

Η εκπόνηση της μελέτης θα ολοκληρωθεί σε στάδια ως ακολούθως:

  • εκπόνηση προμελέτης, χρονική προθεσμία έξι (6) μήνες
  • εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών, χρονική προθεσμία εννέα (9) μήνες
  • εκπόνηση οριστικής μελέτης του έργου και τευχών δημοπράτησης, χρονική προθεσμία δώδεκα (12) μήνες

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών για την αναβάθμιση του Λιμένα και του Αλιευτικού Καταφυγίου της Αγ. Πελαγίας αμοιβής 48.387,10€ στα πλαίσια του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ-Λιμενικά Ταμεία».

Τέλος, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υπογραφής σύμβασης για ακόμα 3 λιμενικές μελέτες:

  1. Μελέτη βελτίωσης και προστασίας Αλιευτικού Καταφυγίου Διακοφτίου Κυθήρων
  2. Μελέτη αποκατάστασης και αναβάθμισης Αλιευτικού Καταφυγίου Αγ. Πατρικίας Κυθήρων
  3. Μελέτη-αδειοδοτήσεις για την κατασκευή και λειτουργία αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στον Πίσω Γιαλό Καψαλίου Κυθήρων

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης του ΔΛΤ για την εκπόνηση όλων των ανωτέρω μελετών ανέρχεται σε 435.000€ (360.000€ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και 75.000€ από την Περιφέρεια). Με τις μελέτες αυτές θα ωριμάσουν όλα τα απαραίτητα λιμενικά έργα για τα Κύθηρα και θα αντληθούν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Τα έργα αυτά, αλλά και κάθε δημόσιο έργο, χρηματοδοτούνται και εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο με την ύπαρξη ολοκληρωμένων και αδειοδοτημένων μελετών (δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για την εκτέλεση έργων υποδομής) που πολλές φορές λόγω της φύσης του κάθε έργου (π.χ. λιμενικά) απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αρκετά χρόνια τόσο για την εκπόνηση όσο και για την λήψη όλων των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × three =