navagio-metanastes
Φωτογραφία Αρχείου

Σε επιστολή κατοίκων της Τήνου τονίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου ,όταν κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού σκάφος με κλειστό το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης και σβηστά τα φώτα .Μετά από “σινιάλο”, όπως σε άλλες εποχές τα πειρατικά, το σκάφος ξεφόρτωσε ανεμογεννήτριες, οι οποίες μεταφέρθηκαν συνοδεία περιπολικών του ΑΤ Τήνου σε ένα χωράφι για φύλαξη στην Αγία Μαρίνα.

Με τον ίδιο ακριβώς «πειρατικό» τρόπο από Λιμεναρχείο και αστυνομία, μεταφέρθηκαν εξαρτήματα ανεμογεννητριών και τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου . Την ίδια ημέρα, η υπηρεσία δόμησης Τήνου(ΥΔΟΜ) – μετά από καταγγελία και αυτοψία – σφράγισε το χωράφι στην Αγ.Μαρίνα που είχε ξεκινήσει η αποθήκευση τμημάτων των ανεμογεννητριών, καθώς δεν υπήρχε άδεια για νόμιμη χρήση.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου ,έφτασε στο νησί και τρίτο φορτίο με εξαρτήματα των ανεμογεννητριών και παρά την απόφαση της ΥΔΟΜ να σφραγίσει τον χώρο αποθήκευσης, η αστυνομία έδωσε το πράσινο φως της εγκατάστασης και του νέου φορτίου στο συγκεκριμένο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο φύλαξης των εξαρτημάτων είχε καταφτάσει και ο Δήμαρχος Τήνου, ο οποίος αν και κατέστησε σαφές ότι υπάρχει απόφαση της ΥΔΟΜ για σφράγισμα του χώρου, δεν εισακούστηκε από την αστυνομία, η οποία επέτρεψε να ολοκληρωθεί η εκφόρτωση των εξαρτημάτων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πολλοί κάτοικοι της Τήνου πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία περπατώντας σε αποστάσεις και με όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες κλπ) από το Αστυνομικό Τμήμα ως το κέντρο της πόλης.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια της πορείας, άνδρες του Λιμενικού επιτηρούσαν από απόσταση το πλήθος και κατέγραφαν με κινητά τους διαδηλωτές. Παράλληλα, περιπολικά της αστυνομίας διασταυρώθηκαν με το πλήθος αρκετές φορές χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος σε κανέναν, σε όλη την διάρκεια της πορείας.

Την επόμενη μέρα, παραμονή Χριστουγέννων, αρκετοί πολίτες δέχτηκαν τηλεφώνημα από το Λιμεναρχείο για να περάσουν από εκεί για υπόθεσή τους. Στις επίμονες ερωτήσεις των πολιτών για το λόγο της κλήσης, δεν δόθηκε απάντηση.

Το αποτέλεσμα;
Κάτοικος, που παρουσιάστηκε στο Λιμεναρχείο του επέδωσαν κλήση για πρόστιμο (300€) για παράβαση του νόμου για τα μέτρα κατα του covid. (αρθ. 3 παρ. 1 και 2 της ΚΥΑ 80588). Στις αντιρρήσεις που πρόβαλε, η απάντηση που πήρε από το Λιμεναρχείο ήταν :«κάνε ένσταση». Το τραγικό είναι ότι πρόστιμο επιβλήθηκε και στη σύζυγο του ίδιου κάτοικου, η οποία αποδεδειγμένα δεν είχε πάρει μέρος στην πορεία.

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες, ότι κλήσεις για καταβολή προστίμου 300 ευρώ δέχθηκαν όχι μόνο οι μετέχοντες στην πορεία κατά των ανεμογεννητριών, αλλά και άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν είχαν πάρει μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά φαίνεται ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές έχουν καταγεγραμμένους στα «αρχεία» τους λόγω συμμετοχής σε παλιότερες κινητοποιήσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τουλάχιστον έξι κατοίκους που αποδεδειγμένα δεν είχαν μετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας.

Από τη Δευτέρα, το σκηνικό συνεχίστηκε με επιδόσεις προστίμων σε πολλούς Τηνιακούς τόσο από το Λιμενικό όσο και από την αστυνομία. Ανδρες των δύο υπηρεσιών γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και επέδιδαν κλήσεις για πρόστιμα. Στις επίμονες μάλιστα ερωτήσεις των κατοίκων αυτών «πως και γνωρίζετε που μένουνε», η απάντηση ήταν «η υπηρεσία ξέρει»! Σε πολλούς από αυτούς επιβλήθηκαν διπλά πρόστιμα ,τόσο από το Λιμενικό όσο και από την Αστυνομία.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων εκφράζεται η άποψη ότι τα συγκεκριμένα πρόστιμα, έρχονται μετά από τις καταγγελίες των πολιτών για τουλάχιστον «προνομιακή» αντιμετώπιση των “επενδυτών” τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Λιμενικό το τελευταίο διάστημα. Η εταιρεία έχει άλλωστε υποβάλει αγωγές σε τουλάχιστον 100 κατοίκους που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

«Το σημαντικό» λένε οι κάτοικοι, είναι ότι « ανεξάρτητα με τις ανεμογεννήτριες και την άποψη που έχει ο καθένας για τη χρησιμότητά τους, είναι η καταφανής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών που τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας διαμαρτυρήθηκαν για τις αυθαιρεσίες , αλλά και εκείνων που έχουν στοχοποιηθεί για τη δράση του και τους επιβάλλονται πρόστιμα για πράξεις που δεν έκαναν».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 19 =