μια-φορά-κι-έναν-καιρό

«Mια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος» ήταν ο τίτλος της σειράς κινούμενων σχεδίων που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’70.

Δημιουργός της ήταν ο Άλμπερτ Μπαρίγιε, ένας γάλλος καρτουνίστας και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Procidis, η οποία τις περασμένες δεκαετίες παρήγαγε πετυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων στη Γαλλία. Ο Μπαρίγιε αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ασχολούνταν με την συγγραφή βιβλίων και σεναρίων.

Τη δεκαετία του ’60 αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του εταιρεία ώστε να ασχοληθεί με την παραγωγή σειρών. Όπως είχε πει: «Είχα σκανδαλιστεί από τις σειρές που πρόσφεραν στα παιδιά, καθώς τους αποσπούσαν την προσοχή» και αποφάσισε να δημιουργήσει κινούμενα σχέδια που θα απασχολούσαν με σύνεση τον χρόνο των μικρών τηλεθεατών και θα τους προσέφεραν χρήσιμες γνώσεις.

Τότε εμπνεύστηκε τη σειρά: «Μια φορά και έναν καιρό… ένας άνθρωπος» με τον σοφό μαέστρο με την άσπρη μακριά γενειάδα, τον νεαρό Πίτερ και τον Τζάμπο. Η σειρά είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θεωρείται από τις καλύτερες που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Τα πρώτο επεισόδιο ξεκινούσε με τη δημιουργία της Γης και στα υπόλοιπα επεισόδια καταγραφόταν η πορεία της ανθρωπότητας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά καιρούς. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πως ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι, οι Ρωμαίοι, οι Βίκινγκς και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο. Ο Μπαρίγιε είχε προσλάβει ιστορικούς, ανθρωπολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς που επιμελούνταν τα κείμενα και τις εικόνες.

Η σειρά ήταν η δεύτερη που δημιούργησε ο Μπαρίγιε και αποτελούταν από 26 επεισόδια των 25 λεπτών. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1979 και όπως αποδείχτηκε αργότερα, περιείχε ορισμένες ανακρίβειες, γιατί οι ιστορικοί είχαν στηριχτεί σε θεωρίες που ίσχυαν αρχές του 20ου αιώνα, αλλά σήμερα οι περισσότερες έχουν καταρριφθεί. Το 1981 προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη Γαλλία.

Τη δεκαετία του ’80 και του ’90, η εταιρεία παραγωγής κυκλοφόρησε ομότιτλες σειρές με ίδιους χαρακτήρες αλλά διαφορετική θεματολογία. Είχαν ως θέμα τους το διάστημα, τη ζωή, τους εξερευνητές και τη γη και έκαναν ανάλογη επιτυχία με την πρώτη σειρά. Οι σειρές του Μπαρίγιε πουλήθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο και καθήλωσαν τους μικρούς τηλεθεατές. Στην Ελλάδα προβλήθηκε τη δεκαετία του ’80 από την ΕΡΤ και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Τώρα, η θρυλική σειρά που μεγάλωσε γενιές μικρών και μεγάλων επιστρέφει στους δέκτες μας, μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ2, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 12:00.

Η σειρά μεταδίδεται σε νέες, ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες, αλλά στην ίδια ανυπέρβλητη ηχογράφηση με τις αξέχαστες φωνές του Μηνά Χατζησάββα, του Σοφοκλή Πέππα, του Βασίλη Καΐλα, της Ανέττας Παπαθανασίου και άλλων σπουδαίων ηθοποιών.

Η σειρά θα είναι διαθέσιμη και στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =