attiki-kaike

Η Αττική καίγεται ξανά και η ξεκάθαρη αποτύπωση του μεγέθους της απόγνωσης είναι η πράξη του 84χρονου άντρα. Εκείνου που βλέποντας για τέταρτη φορά το σπίτι του να καίγεται, έδωσε τέλος στη ζωή του«Όλα είχαν καεί ξανά, δεν άντεξε», είπε για τον συνταξιούχο καπετάνιο η γυναίκα του. Νωρίτερα τα ξημερώματα, ζήτησαν βοήθεια από την πυροσβεστική αλλά τους είπαν πως δεν έχουν… νερό.

Η καταστροφή που δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, ξεκίνησε από την Πεντέλη, έκαψε Παλλήνη, Πικέρμι, Γέρακα, Ντράφι, Ανθούσα ενώ τώρα κατευθύνεται προς Ραφήνα. Οι 9.520 ιερείς και οι 55.088 αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι. Η φωτιά δεν έσβησε.

Απόντες στην καταστροφή, «ειδικοί» στην καταστολή

Ούτε η μεγάλη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από 6 μόλις ημέρες, (που διέρρευσε ως ρεπορτάζ στα συστημικά Μέσα), για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου από τον Χρήστο Στυλιανίδη: «Τα δωδεκάωρα στο γραφείο και το προσωπικό στοίχημα για τις πυρκαγιές το προσεχές καλοκαίρι. Με πάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα και τόσο ισχυρούς ανέμους, οι επιδόσεις του κρίνονται θετικές μέχρι στιγμής. Όπως όλα δείχνουν, έχει προετοιμαστεί πολύ καλά και αυτό είναι κάτι που έχει εκτιμήσει ο πρωθυπουργός. Πόσο μάλλον, μετά την περιπέτεια του χιονιά τον χειμώνα, στην οποία, όντας ακόμη καινούργιος στο πόστο του, πλήρωσε πολιτικό κόστος που δεν του αναλογούσε».

Στο μεταξύ, το μόνο που θυμόμαστε από την «άρτια προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου της κυβέρνησης»  είναι τις εικόνες ντροπής όταν η κυβέρνηση κατέστειλε με χημικά, αύρες νερού και αστυνομική βία τους εποχικούς πυροσβέστες που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την άμεση ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με έμψυχο δυναμικό.

Όλα το βράδυ καίγονταν. Για να βγει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ALPHA το πρωί, να  χαρακτηρίσει τα παραπάνω ως «δύσκολη άσκηση». Κάνοντας λόγο για μια περιαστική φωτιά κοντά σε σπίτια και αμέσως μετά να υποστηρίξει ότι πρόκειται για δύσβατο τοπίο. Χαρακτήρισε δύσβατο τοπίο την Παλλήνη, τον Γέρακα, την Πεντέλη, την Ανθούσα, το Ντράφι, την Παιανία.

Δεν σταμάτησε ούτε εκεί όμως και απέδωσε στις καιρικές συνθήκες την έκρηξη των πολλαπλών μετώπων, υποστηρίζοντας ότι καταγράφηκαν άνεμοι με ριπές 10 και 11 μποφόρ. Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι έχουν απομακρυνθεί 90.000 πολίτες, στοιχείο που διαψεύδει η πυροσβεστική καθώς στην επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος ήταν πολύ προσεκτικός, λέγοντας επί λέξει ότι: «Μέσω των μηνυμάτων του 112 και σε συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μία έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους».

Κάτοικοι και εθελοντές στην ολονύχτια μάχη

Οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμειναν στην περιοχή για να σώσουν τα σπίτια τους. Στον Γέρακα ήταν χθες τη νύχτα φίλος εθελοντής και περιγράφει: «Η κατάσταση από τις 3 τα ξημερώματα ως τις 7 ήταν χαοτική. Παντού φωτιά, εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ, μισοκαμένα ζώα να κυκλοφορούν, κόσμο να μη φεύγει προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. Καμία οργάνωση, ελάχιστοι πυροσβέστες. Παντού καμένα σπίτια και αυτοκίνητα».

Στην Ανθούσα φίλη περιγράφει, δείχνοντάς μου τις φωτογραφίες με όλο το γύρω καμένο τοπίο, δέντρα, σπίτια, αυτοκίνητα: «Έβρεχα με όλα τα λάστιχα από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 3 το βράδυ που φύγαμε χωρίς να κλείσω τα λάστιχα δεμένα προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν κάηκε, δεν ξέρω πως. Είναι όλα καμένα».

Θύματα

Μέχρι στιγμής, ένας 54χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο, «ο ασθενής Μ.Ε., ετών 54, πήγε με δικό του μεταφορικό μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος». Συνολικά έχουν μεταφερθεί 25 άτομα σε νοσοκομεία με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και συγκεκριμένα.

Αντιδράσεις

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, καθώς και στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων και υποδομών για να μην ζήσουμε και φέτος μία ακόμα Βόρεια Εύβοια».

Να θυμίσουμε εδώ ότι στις 4/6/21 γράφαμε -με αφορμή τη φωτιά στο Πάνοραμα Βούλας- ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προσέλαβε 5.000 ειδικούς φρουρούς στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αποφάσισε να αναπληρώσει τις 4.000 οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική χωρίς σαφές πλαίσιο, επιστρατεύοντας τον στρατό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

«Στις 27 Ιουνίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, έθετε στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης το ζήτημα της ετοιμότητας της για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ρωτώντας τους: τι ακριβώς έπραξε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών για το φετινό καλοκαίρι; Αν έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί δασών κι αν ναι, σε ποιο βαθμό και από ποιον, από ποιους; Ποιος ο αριθμός προσωπικού της Πυροσβεστικής συγκριτικά με την περσινή αποτυχημένη, εκ των πραγμάτων και εκ των αποτελεσμάτων, χρονιά; Πόσοι πυροσβέστες προσελήφθησαν και αν προσελήφθησαν, είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία άμεσα; Πόσοι εποχικοί μονιμοποιήθηκαν; Και τέλος, ποιος είναι ο αριθμός των διαθέσιμων και λειτουργικών τεχνικών μέσων που διατίθενται για πυρόσβεση και πόσο αυξήθηκαν αυτά, τα μέσα δηλαδή που διατίθενται, από την περσινή χρονιά;

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς, μας διαβεβαίωνε τότε πως έχει υπάρξει η σχετική προετοιμασία και πως η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε φέτος να μην ξαναζήσουμε όσα τραγικά είδαμε πέρυσι. Η “προετοιμασία” της Μητσοτάκης Α.Ε. δυστυχώς ήδη “φάνηκε” από χθες, με μεγάλο μέρος της Αττικής να κατακαίγεται και πάλι, χωρίς αρχικά οι μετεωρολογικές συνθήκες να δικαιολογούν αυτή την εξάπλωση, ενώ πολλές είναι και πάλι οι καταγγελίες πολιτών για υδροφόρες και οχήματα που δεν προχωρούσαν σε κατάσβεση περιμένοντας κάποια “εντολή”.

Προφανώς αυτή τη στιγμή προέχει η κατάσβεση της φωτιάς και ο νους μας είναι με τους κατοίκους της περιοχής και όλες και όλους όσες/ους δίνουν την μάχη αυτή. Δεν μπορούμε όμως να μη σκεφτόμαστε το γεγονός ότι έχει υπάρξει μια διαχρονική αποψίλωση της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας, με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα να καταστέλλει με ΜΑΤ και να βρέχει με Αύρες τους εποχικούς πυροσβέστες που ζητούσαν πέρυσι τη μονιμοποίηση τους.

Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη, όμως και η εγκληματική πολιτική της σημερινής και διαχρονικά των μνημονιακών Κυβερνήσεων, που υποβάθμισαν μεταξύ όλων των άλλων σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική προστασία, οδηγεί στον εκρηκτικό αυτό συνδυασμό που ξαναβλέπουμε δυστυχώς και φέτος. Ως ΜέΡΑ25 είχαμε προειδοποιήσει. Η Κυβέρνηση μας καθησύχαζε. Οι πυρκαγιές την διαψεύδουν και πάλι.

Την καλούμε έστω και τώρα να προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, καθώς και στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων και υποδομών για να μην ζήσουμε και φέτος μία ακόμα Βόρεια Εύβοια. Παράλληλα, απαιτούμε να κηρυχθούν αναδασωτέες και να απαγορευτεί η δόμηση και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε όλες τις καμένες εκτάσεις».

Μαρία Κεφαλά

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 − 3 =