anemogenitries

Άρον – άρον και με νομοθετική ρύθμιση παίρνει πίσω το υπουργείο Περιβάλλοντος την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου για διάστημα 25 ετών στο όρος Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που δεν επλήγη από τις φωτιά του περασμένου Αυγούστου στη βόρεια Εύβοια.

Με σημερινή επιστολή του στον πρόεδρο της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θ. Δαγούμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εκφράζει την (εκ των υστέρων και κατόπιν της έντονης αντίδρασης του δημάρχου Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά), «έκπληξή του» για την απόφαση της ΡΑΕ για τις αδειοδοτήσεις, την οποία καλεί να ανακαλέσει. Η απόφαση μάλιστα ήρθε, ενώ η Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια που έχει συσταθεί, δεν έχει ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της αναφορικά με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

Παρόλα αυτά, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, αδειοδοτήθηκε η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου που θα αποτελείτο από 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ., συνολικής ισχύος 29,9 MW.

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία κινητοποιήσεων εκ μέρους του δημάρχου της περιοχής, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο «ακραία προκλητική» σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως «Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε».

Να σημειωθεί ότι το Τελέθριο είναι το μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου. Έχει υψόμετρο 970 μέτρα, ενώ η περιοχή, μαζί με τη Λιχάδα και Γιάλτρα, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Στο Τελέθριο υπάρχουν πυκνόφυτα δάση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, ρεματιές, φαράγγια και καταρράκτες.

Η επιστολή Σκρέκα

Στην αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως, καλεί τη διοίκηση της η ΡΑΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος με την επιστολή του με στόχο τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα ανακοινώνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

Στην επιστολή, η οποία είναι γραμμένη σε έντονο ύφος, ο κ. Σκρέκας σημειώνει ότι «παρά τη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών».

Υπενθυμίζει επίσης ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + 1 =