Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Διαβάστε αναλυτικά:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Οι εξελίξεις στο θέμα της εγκατάστασης βιομηχανικών σταθμών στα Κύθηρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Η Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) γλίτωσε τα χειρότερα,  αφού με την εύνοια του δικαστηρίου “προτίμησε” να μεταφερθεί η δικαστική διαμάχη με κατοίκους και φίλους των Κυθήρων στις αίθουσες του ΣτΕ (Συμβουλίου της Επικρατείας) όπου θα γίνει η τελική εκδίκαση των υποθέσεων.

Ιστορικό.

Στις 14-15 του Μάρτη 2023 εκδικάστηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών οι αιτήσεις ακύρωσης των Αδειών Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν δοθεί στις εταιρείες συμφερόντων ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Αγία Πελαγία, Μυλοπόταμος) και ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ (Φοινικίες και Μερμηγκάρης).

Με προδικαστικη αποφαση στις 27-5-2022 είχε δοθεί από το δικαστήριο στη Ρ.Α.Ε ένας μήνας περιθώριο για να αποδείξει ότι η ανάρτηση των αδειών παραγωγής είχε δημοσιευτεί εγκαίρως στο website της, αλλιώς οι άδειες θα κρίνονταν ανυπόστατες όπως ο νόμος ορίζει! Η Ρ.Α.Ε., όμως, δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία και οι άδειες αναρτήθηκαν στο website της  2 χρόνια αργότερα!

Τι αποφάσισε λοιπόν, το δικαστήριο;

Μετά από πλήθος υπομνημάτων που προσκομίστηκαν από την Ρ.Α.Ε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το τριμελές δικαστήριο με ψήφους 2-1, στην πρώτη περίπτωση (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) κατάργησε τις δίκες! και στη δεύτερη (ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης!

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο εισηγητής δικαστής πήρε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα, το μέρος του νησιού, δηλαδή των πολιτών και των σωματείων που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις ακύρωσης. Μπορείτε να δείτε  λεπτομέρειες για τις νομικές ακροβασίες του δικαστηρίου στη διεύθυνση

https://kythira-windturbines.com/el/decisions-administrative-court/

Συμπέρασμα.

Οι παραπάνω αποφάσεις δεν αλλάζουν κάτι από το σχεδιασμό μας. Καθημερινά φροντίζουμε να θωρακίσουμε τον αγώνα σε νομικό επίπεδο είτε κάνοντας έγκαιρες παρεμβάσεις είτε μεγαλώνοντας τον ‘’κουμπαρά’’ της οικονομικής ενίσχυσης. Είμαστε έτοιμοι για έφεση στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) και αισιοδοξούμε. Γιατί;

Εδώ λοιπόν, αξίζει να σημειώσουμε κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών μοιάζει να αδικεί κατάφωρα τα Κύθηρα και τους κατοίκους τους. Όμως, το γεγονός είναι ότι με ελλιπή τεκμηρίωση ανέτρεψε τα δεδομένα της προδικαστικής απόφασης. Έχουμε επιχειρήματα ακλόνητα, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.  Τόσο η προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου όσο και η νομική τεκμηρίωση της εισηγήτριας αποτελούν μια σημαντική “προίκα” για τη συνέχιση του νομικού αγώνα στα έδρανα πλέον του ΣτΕ.

Τα νομικά έξοδα θα είναι πολλά και η συνεισφορά σας απαραίτητη μέσω του αριθμού λογαριασμού του ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Κ.Ι.Π.Α) στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84

ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984        BIC:  ETHNGRAA

Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × four =