sotiris-tsiodras
Φωτογραφία Αρχείου

Η κακή έκβαση της πανδημίας, η κοινωνική δυσφορία για τα αλλοπρόσαλλα περιοριστικά μέτρα και τις συνεχείς παλινωδίες, η ανασφάλεια μπροστά  στα επόμενα στάδια της υγειονομικής κρίσης, δημιουργούν εύλογη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκύψει, μεσοπρόθεσμα.

Και η εύκολη λύση, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για ένα βολικό για την κυβέρνηση blame game. Δεν αρκεί να φταίνε τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και όποιες άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αύξηση των κρουσμάτων. Τελικά, θα φταίει η επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στους λίγους δύσκολους μήνες που απομένουν χρειάζεται υπεύθυνος και ενιαίος λόγος από τους ειδικούς και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων οι οποίες δεν εξυπηρετούν την συλλογική ανάγκη» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι επαγγελματικές ομάδες που διαμαρτύρονται για τα μέτρα, στο λιανεμπόριο για παράδειγμα, ακούν από τους υπουργούς ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά οι ειδικοί. Οι ίδιοι, άλλωστε, φροντίζουν να κάνουν γνωστή την προσπάθειά τους να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα σχολεία, τα κομμωτήρια, ακριβώς για να μην έχουν πάνω τους το βάρος δυσάρεστων αποφάσεων.

Αίσθηση, άλλωστε, έκανε η δήλωση του Μάριου Λαζανά, μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ότι σταματά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Οπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Άρης Πορτοσάλτε: «Ο κ.Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ιασώ, μέλος της επιτροπής των επιστημόνων, ανακοίνωσε στον ΣΚΑΙ σήμερα 8/2 ότι σταματά τις εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι νεοτέρας. Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να οριστεί εκπρόσωπος της επιτροπής για την ενημέρωση».

Ίσως ο κ. Λαζανάς να είναι ο πρώτος στην επιτροπή που κατάλαβε τι έρχεται. Οταν θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες, το μπαλάκι θα πάει στους επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση. Είτε πρόκειται για μηνύσεις συγγενών που έχασαν τους ανθρώπους τους εκτός ΜΕΘ, είτε για εξεταστική στη Βουλή πολύ αργότερα, είτε για αγωγές πολιτών που θεωρούν ότι χτυπήθηκαν άδικα από κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία, οι ειδικοί που σήμερα δοξάζονται θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να λογοδοτήσουν. Και τότε ίσως θα ευχηθούν να δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά των συνεδριάσεών τους για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Επιμέλεια, Θοδωρής Καραγιαννίδης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + 9 =