υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας

Για «προκλητική πολιτική» από μέρους της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σζιτζάρτο.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε στην κοινή συνέντευξη τύπου, ότι ήταν η Τουρκία εκείνη που έδωσε την ευκαιρία στην διπλωματία, με την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», τον Οκτώβριο, μια ευκαιρία, την οποία όπως είπε, δεν εκμεταλλεύτηκε η Ε.Ε., ώστε να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών τις δύο χώρες.

Ο Τσαβούσογλου έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «οι Έλληνες έκαναν προκλητικά βήματα για να παραβιάσουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Εμείς πραγματικά κάναμε υπομονή».

Αρνητική εντύπωση όμως, προκάλεσαν και τα λόγια του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο, ο οποίος υποστήριξε πλήρως τις θέσεις της Άγκυρας, δηλώνοντας: «Τους αρέσει, δεν τους αρέσει, η ασφάλεια της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη σύσκεψη των κομματικών στελεχών υπό την προεδρία του Ερντογάν, υποστήριξε πως «η Γαλλία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ χωρών εναντίον της Τουρκίας και η Ελλάδα κάνει προβοκατόρικες δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο και εφαρμόζει την πολιτική των εκβιασμών».

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν τάζει στους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις και προτείνει η Τουρκία να γίνει το εναλλακτικό κέντρο παραγωγής της Ευρώπης αντί της Κίνας.

«Πιστεύω πως η χώρα μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους επενδυτές που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στις παραγωγικές αλυσίδες της Ασίας. Στη χώρα μας ξεκινήσαμε μια νέα εκστρατεία μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη Δικαιοσύνη και στη δημοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του προς τους επενδυτές.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα στην παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου με σημαία Τζαμάικας, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, καθώς αυτό πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαφτάρ. Η Αγκυρα ανέφερε πως «το τίμημα θα είναι βαρύ όσων στοχεύουν τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη».
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + two =