Unicef: Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της Covid-19

Η επιδημία της covid-19 επιδείνωσε την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε, σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα η Unicef.

“ Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει (η covid-19) πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία”, τόνισε η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φιόρ σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση για την ψυχική υγεία των παιδιών στον κόσμο με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την ψυχική υγεία που διοργανώνεται στο Παρίσι με τίτλο “ Mind our Rights, Now!”.

Σε παγκόσμιο επίπεδο “περισσότεροι από ένας έφηβος στους επτά, ηλικίας 10 με 19 ετών, είχε διαγνωστεί με ψυχικά προβλήματα” και “ σχεδόν 46.000 έφηβοι αυτοκτονούσαν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την αυτοκτονία μία από τις πέντε βασικές αιτίες θανάτου για αυτή την ηλικιακή ομάδα”, σύμφωνα με τη Unicef.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, “μόνο περίπου το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία παγκοσμίως αφιερώνεται στην ψυχική υγεία”.

Όπως αναφέρει η Unicef, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τους περιορισμούς που προκάλεσε.

“Τουλάχιστον ένα παιδί στα επτά παγκοσμίως επηρεάστηκε άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύριο παιδιά είδαν να επηρεάζεται αρνητικά η εκπαίδευσή τους”, υπογράμμισε η Unicef.

“ Η διατάραξη της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων καθώς και οι ανησυχίες που συνδέονται με το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία, προκάλεσαν σε πολλούς αίσθημα φόβου, οργής και ανησυχίας για το μέλλον”, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Unicef ζητεί να γίνουν “ άμεσα επενδύσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων”.

“ Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σωματικής υγείας (…) Έχουμε υποβαθμίσει για πολύ καιρό, τόσο στις πλούσιες όσο και τις φτωχές χώρες, τη σημασία της και τη σημαασία των επαρκών επενδύσεων σε αυτό τον τομέα”, κατέληξε η Φιόρ.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Χανιά – Κτηματολόγιο: Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει…

Στις 25 Μαρτίου 2026 γράφαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη ότι...

Απάντηση Ανδρέα Μαριάτου στο άρθρο του Σταύρου Μεγαλοκονόμου

Αγαπητέ Σταύρο,Ναι, είναι δημοκρατική υποχώρηση (στην καλύτερη περίπτωση) να...
00:02:34

Αυλέμονας: Διαμαρτυρίες για τις εργασίες ανάπλασης εν μέσω τουριστικής περιόδου

Έντονη διαμαρτυρία για τον χρόνο και τον τρόπο εκτέλεσης...

Η ντροπή των Κυθήρων

Πρωϊνό Σαββάτου και ανοίγοντας τις ιστοσελίδες των τοπικών μέσων,...
03:15:43

Το Καμένο Πρόσωπο της Ελλάδας – Η Αχρηστοκρατία

Οι "Αντιθέσεις" έριξαν την αυλαία της τηλεοπτικής περιόδου, με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img