Τζόρτζια Μελόνι

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, με δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που την συνόδευσαν από την Ρώμη. Πιο αναλυτικά, η νέα επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε:

«Θέλησα να οργανώσω στις Βρυξέλλες την πρώτη θεσμική επίσκεψή μου στο εξωτερικό. Ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι η Ιταλία θέλει να συμμετέχει, να συνεργαστεί, να υπερασπίσει το εθνικό της συμφέρον και να τα κάνει, όλα αυτά, εντός της ευρωπαϊκής διάστασης αναζητώντας τις καλύτερες λύσεις μαζί με τις άλλες χώρες, σε ότι αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Συνάντησα την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ρομπέρτα) Μετσόλα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ούρσουλα) φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Γευμάτισα, παράλληλα, με τον επίτροπο Τζεντιλόνι. Γνώριζα τον Πάολο Τζεντιλόνι και την Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ δεν είχα συναντηθεί με τους άλλους δυο συνομιλητές. Νομίζω ότι και από ανθρώπινης και προσωπικής πλευράς είχαμε μια σαφώς θετική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Είμαι ευχαριστημένη από τον απολογισμό της ημέρας, εγώ εξέθεσα την ιταλική οπτική, σε ό,τι αφορά κάποια από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το ουκρανικό και το ντόμινο συνεπειών του, το ότι πρέπει να δοθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα -με συγκεκριμένο τρόπο- μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που όπως ξέρετε συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγιναν βήματα προόδου και τώρα πρέπει να δοθούν, όσο πιο σύντομα γίνεται, ουσιαστικές λύσεις.

Φυσικά, αναφερθήκαμε στους οικονομικούς πόρους, στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο τρόπο, οι πόροι του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν (όπως την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και τον πληθωρισμό) μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί, για να τύχει εφαρμογής το Σχέδιο Ανάκαμψης και να διατεθούν όλα τα κονδύλια. Με αναφορά και στις μεγάλες προτεραιότητες όπως, ακριβώς, το ενεργειακό. Μιλήσαμε, ασφαλώς, για τα μεταναστευτικά ρεύματα και στην αλλαγή της ιταλικής θέσης: για εμάς, στο εξής η προτεραιότητα είναι μια προσέγγιση που προβλέπεται ήδη από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δεν είναι άλλο από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρόκειται για ένα λεπτό και σημαντικό θέμα και σήμερα συνάντησα συνομιλητές που ήταν διατεθειμένοι να με ακούσουν», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε συνομιλίες και για πολλά άλλα θέματα, όπως είναι η προστασία των ιταλικών τροφίμων υψηλής ποιότητας. «Το όλο κλίμα που βρήκα σήμερα στις Βρυξέλλες με ικανοποίησε. Η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην αποδόμηση του τρόπου με τον οποίο κάποιοι είχαν παρουσιάσει την υποφαινόμενη και την νέα ιταλική κυβέρνηση. Δεν είμαστε εξωγήινοι αλλά κανονικοί άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζουν τις θέσεις τους και νομίζω ότι από την άλλη μεριά του τραπεζιού υπήρχαν άνθρωποι με θέληση να μας ακούσουν. Είναι μια πρώτη συνάντηση και στην συνέχεια θα υπάρξει μια συγκεκριμένη συνεργασία, με αναφορά στα επιμέρους θέματα. Αρχίζοντας από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος με συνόδευσε σήμερα, αλλά και με την συμμετοχή όλων των υπόλοιπων αρμόδιων υπουργών μας», κατέληξε η Μελόνι.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four + 16 =