djokovic

Ποιος μπορεί να πιστέψει σε «προβληματικά χαρτιά» όταν έξι ανεμβολίαστοι αθλητές έλαβαν το πάσο και όχι στις αντιδράσεις του νούμερο ένα τενίστα στον κόσμο να χαλάσει τη δουλειά Αυστραλιανής εταιρίας με την Κυβέρνηση της Σερβίας για ορυχεία λιθίου που θα έκαναν ζημιά στην υγεία των κατοίκων; (Όλα τ’ άλλα μοιάζουν με φύκια…).

Ωραία η καραμέλα για τις ολιστικές θεραπείες, την «αγκαλιά των δέντρων» στα «υπερβαρικά δωμάτια», αλλά και η θεωρία του για τον κορωνοϊό και το 5G. Δικαίωμα του να πιστεύει ότι θέλει ως στάση ζωής ακόμη και ως αντιεμβολιαστής και επαναστάτης, άσχετα με τις πολλές φιλανθρωπικές του δράσεις, για τα παιδιά στη Σερβία.

Είναι αυτοί λόγοι για όλο το ντόρο που ξεσήκωσαν οι Αρχές της Αυστραλίας στο όνομα του Νόβακ Τζόκοβιτς, με ταμπέλα το ότι δεν  έχει εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού; Μάλλον πρόκειται για μια ακόμη παρωδία.

Ο ίδιος υπήρξε πλήρως ξεκάθαρος. Ήταν οι διοργανωτές του Αυστραλιανού open, που ζητούσαν άρον άρον την συμμετοχή του νούμερο ένα τενίστα στον κόσμο, να υπερασπισθεί τον τίτλο του. Πασίγνωστο δε σε όλο τον κόσμο ότι του εξασφάλισαν χαρτιά με χαρακτήρα εξαίρεσης –ως ανεμβολίαστος- για να δώσει το παρόν.

Τελικά μήπως ήταν παγίδα, αφού οι ίδιες Αρχές που του άναψαν πράσινο, του έβγαλαν προβληματικά τα έγγραφα και τον ταλαιπωρούν κρατούμενο σε απομόνωση και χωρίς κινητό στο αεροδρόμιο;

Ο διάσημος τενίστας είναι ηλίου φαεινότερο, ότι πληρώνει τη νωπή αντίσταση του ακόμη και έναντι του πρωθυπουργού της Σερβίας για την εκμετάλλευση ενός μεγάλου κοιτάσματος, ματαιώνοντας την εξόρυξη πριν λίγες εβδομάδες από την αυστραλοαμερικανική εταιρία Rio Tinto ενός νέου ορυκτού, του τζανταρίτη, που είναι πλούσιο σε λίθιο.

Οι Αυστραλοί έχασαν τη δουλειά με το σερβικό ορυκτό, ύστερα από εβδομάδες διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε και χρηματοδοτικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς υποχρεώνοντας την κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς  να εγκαταλείψει (προσωρινώς) ένα μεγάλο αλλά ρυπογόνο έργο, με την εξόρυξη του τζαναρίτη από ένα ορυχείο λιθίου, μόλις 130 χλμ. μακριά από το Βελιγράδι.

Ο Βούτσιτς υποχώρησε στις πιέσεις του κόσμου, έγραψε η Corriere della Sera, και ο τζαναρίτης θα παραμείνει κρυμμένος στη γη αναμένοντας τις εξελίξεις. Ο Βούτσιτς εκάμφθη όταν ο Τζόκοβιτς έγραψε στα σόσιαλ μίντια ότι ο κόσμος θέλει υγεία, και καλή υγεία είναι «ο καθαρός αέρας, το νερό και το φαγητό, αφού χωρίς αυτά δεν έχει νόημα τίποτα».

Τα συμφέροντα όμως των Αυστραλών ήταν χοντρά αφού επρόκειτο για σημαντικά κοιτάσματα λιθίου, βασικό συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια περιοχή όπου η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία αγοράζει γη και εξακολουθεί να περιμένει το τελικό πράσινο φως από το κράτος, για να ξεκινήσει την εξόρυξη.

Αξιωματούχοι του Australian Tennis φαίνεται πως δεν έχουν χαρεί με την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μπλοκάρει την είσοδο του Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα και πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση φαίνεται να υποκινείται από την πολιτική και την επιθυμία να στοχεύσουν έναν υψηλού προφίλ σκεπτικιστή για το εμβόλιο, για να τονωθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή…

Αναπάντητο και το ερώτημα γιατί άναψαν πράσινο σε άλλους έξι ανεμβολίαστους τενίστες, και κόκκινο τον πατριάρχη… Το πάσο του εμφανώς ήταν χαρακτηρισμένο από τις αντιδράσεις του στη δουλειά που ορέγονται οι επιχειρήσεις της Αυστραλίας…

Γιατί λοιπόν να μην είναι αυτός ο κύριος λόγος της τιμωρίας του Τζόκοβιτς, επειδή ξεσήκωσε τον κόσμο στην Σερβία, για να μην κλείσει η δουλειά;

Νόβακ ο συναρπαστικός

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες στην ιστορία και μαζί ένας συναρπαστικός χαρακτήρας με πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις για διάφορα θέματα και δεν διστάζει να τις μοιράζεται.

Αυτόν τον βρίσκει συχνά στο επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων για όσα λέει. Είναι αλήθεια ότι αρκετά συχνά αυτές οι λέξεις βγαίνουν εκτός πλαισίου από ορισμένα μέσα ενημέρωσης μόνο και μόνο για να κάνουν τους τίτλους πιο ελκυστικούς.

Ο Νόβακ δημοσίευσε ένα εγκάρδιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνοντας ότι θέλει να εκφράσει τη δική του γνώμη χωρίς να του δίνουν ταμπέλες. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι πριν γίνει αθλητής είναι άνθρωπος με τις δικές του ιδέες όπως όλοι.

Το επιβεβαιώνουν και οι θέσεις του πριν ένα μήνα, όταν έκοβε τη δουλειά από τους Αυστραλούς, υπερασπιζόμενος την υγεία και το περιβάλλον της περιοχής:

“Θέλω να αποστασιοποιηθώ από «Κυβέρνηση» και «Αντιπολίτευση», κάθε είδους πολιτικά ρεύματα. Πάντα προσπαθούσα να είμαι απολιτικός . Με ενοχλεί που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τονίσει την προσωπική του θέση και γνώμη για τα βασικά στοιχεία για τη ζωή και την υγεία όπως ο αέρας, το νερό και το φαγητό χωρίς να «σημαδευτεί» ως αριστερός, δεξιός, αντιπολιτεύομενος, δημοκράτης, προοδευτικός, σοσιαλιστής κ.λπ.».

«Παρόλα αυτά, προσωπικά επιλέγω να βγαίνω δημόσια και να λέω τη γνώμη μου για ορισμένα θέματα που πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά. Δεν έχω διστάσει στο παρελθόν να πάρω θέση και να παλέψω για τενίστες και αθλητές που χρειάζονται φωνή και βοήθεια από κάποια «ηχηρά» ονόματα του αθλήματός μας. Αν και είναι εύκολο για μένα να «μπαίνω στο μυαλό μου» στο πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης και της καταδίκης/κριτικής που άδικα έχω λάβει και συνεχίζω να δέχομαι, δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για δικαιοσύνη και αλήθεια.»

Του Στέλιου Μαλτεζάκη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × five =