trigmoi-oikonomia-afstralias-logo-lockdown

Οι τριγμοί στην οικονομία όλης της Αυστραλίας γίνονται πιο δυνατοί, κάθε μέρα που περνά με κάποιο lockdown σε ισχύ.

Η Νέα Νότια Ουαλία αναμένεται να είναι «κλειστή» μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Βικτώρια έβαλε πρόσφατα «λουκέτο» για 5η φορά από πέρυσι τον Μάρτιο, αυστηροί περιορισμοί εφαρμόστηκαν στη Νότια Αυστραλία, ενώ πλέον στο μεταίχμιο είναι το Κουίνσλαντ.

Με αυστηρά μέτρα να επιβάλλονται εκ νέου και στα εγχώρια σύνορα, «περίπατο» πάνε τα ταξίδια και ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο είναι αυτός των αερομεταφορών.

Μάλιστα η Qantas ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εργασία για 2.500 υπαλλήλους της, καθώς το πτητικό της έργο, εντός της χώρας, έχει μειωθεί σε λιγότερο από 40% λόγω των lockdowns.

Εργαζόμενοι της Qantas και της Jetstar θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή. Για δύο εβδομάδες θα λάβουν πλήρη μισθό από την εταιρία τους, αλλά έπειτα θα πρέπει να στηριχθούν σε επιδόματα, αν και υπάρχει ανησυχία για το ποιοι τα δικαιούνται και ποιοι όχι.

Ο επικεφαλής της Qantas, Alan Joyce, δήλωσε πως η αναστολή εργασίας προβλέπεται να έχει διάρκεια δύο μηνών, αλλά δεν αναμένονται άλλες απολύσεις μετά από την τεράστια μείωση προσωπικού το 2020.

«Η Qantas και η Jetstar είδαν το σύνηθες πτητικό τους έργο εσωτερικό να μειώνεται από σχεδόν 100% τον Μάιο σε λιγότερο από 40% τον Ιούλιο λόγω των lockdowns σε τρεις Πολιτείες (Ν.Ν.Ουαλία, Βικτώρια, Νότια Αυστραλία τότε)».

«Ελπίζουμε ότι όταν οι άλλες Πολιτείες ανοίξουν εκ νέου (τα σύνορά τους κανονικά) για τη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια την επόμενη εβδομάδα περίπου και η τρέχουσα έξαρση στο Μπρίσμπαν τεθεί υπό έλεγχο, το πτητικό μας έργο εσωτερικού θα επανέλει γύρω στο 50%-60% του κανονικού», πρόσθεσε ο κ. Joyce.

Σημείωσε δε, ότι, βάσει των αριθμών κρουσμάτων που καταγράφονται τώρα, «είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα σύνορα του Σίδνεϊ θα είναι κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες».

Πρόσφατα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Josh Frydenberg, εκτίμησε ότι ο «λογαριασμός» για τη χώρα λόγω του «κλεισίματος» σε Ν.Ν.Ουαλία, Βικτώρια, Νότια Αυστραλία ανερχόταν σε 300 εκατ. δολ. την ημέρα.

Δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη αν αυτό μπορεί να σημαίνει νέα ύφεση για την Αυστραλία λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, σχεδόν δύο στους τρεις οικονομολόγους της χώρας, σε έρευνα που έκανε το Finder, απάντησε πως η ανάκαμψη της οικονομίας επηρεάζεται από τα lockdowns και δεν αποκλείεται ακόμη και μία ύφεση, ειδικά αν συνεχιστεί το lockdown στο Σίδνεϊ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + seven =