tous-vithisan-tourkoi
Φωτογραφία Αρχείου

Την Τουρκία και ειδικότερα το λιμενικό σώμα της γειτονικής χώρας, δείχνουν ως υπαίτιο της βύθισης του προσφυγικού σκάφους τα ξημερώματα της 30ής Ιουλίου ανοιχτά της Συκαμνιάς στη βορειοανατολική Λέσβο, με απολογισμό τρεις αγνοούμενους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων ψαράδων που ήταν στον τόπο του συμβάντος, όπως τις μετέφεραν στην «Εφ.Συν.» άλλοι κάτοικοι της περιοχής, γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα οι ψαράδες αντιλήφθηκαν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να προσεγγίζει το φουσκωτό των προσφύγων και να επιχειρεί την αποτροπή του.

«Το σκάφος της Τουρκίας άρχισε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από το μικρό φουσκωτό, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα», ανέφερε στην κατάθεση που έδωσε και στον λιμενικό σταθμό Μήθυμνας ένας από αυτούς που δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο ίδιος που ειδοποίησε πρώτος τις Αρχές.

Την κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνει και δεύτερος μάρτυρας, επίσης ψαράς, που έκανε λόγο για την ύπαρξη μηχανοκίνητου σκάφους στην περιοχή λίγη ώρα πριν από το ναυάγιο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αφού, όπως είπε, δεν μπορούσε να το διακρίνει μέσα στο σκοτάδι, αλλά μόνο να το ακούσει.

Αλλος ένας ψαράς που βρέθηκε στην περιοχή την ίδια ώρα δήλωσε ότι άκουσε φωνές από τη θάλασσα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα και, όταν συνειδητοποίησε ότι καλούσαν σε βοήθεια, κάλεσε το λιμενικό που έφτασε στην περιοχή λίγο πριν από τις 4.30 τα ξημερώματα.

Κατά την επιχείρηση διάσωσης βρέθηκαν εννέα επιζώντες εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, ενώ άλλος ένας κατάφερε να κολυμπήσει και να φτάσει τη μία από τις βάρκες των ψαράδων, ακολουθώντας το φως που είχε στην πλώρη της. Ωστόσο, δυο γυναίκες και ένα παιδί συνεχίζουν να αγνοούνται.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης καταγγέλλει τη στάση της Τουρκίας με επιστολή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, τους επιτρόπους Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, και Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι, και τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι. «Οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άμεση έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά αποχώρησαν από το σημείο», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, το τουρκικό Λιμενικό χαρακτήρισε σε ανακοίνωση, αβάσιμες τις καταγγελίες και αρνείται κάθε ανάμειξη. Αντίθετα υποστηρίζει ότι όταν δέχτηκε σχετική κλήση από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ελλάδας στη 1.30 ώρα Τουρκίας, καθώς και άλλη μία ειδοποίηση στις 6.23, έστειλε εκεί τις δυνάμεις του χωρίς να διαπιστώσει κάποιο συμβάν.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 9 =