bretaniko-bloko-se-ellada-tourismos-covid

Παραμένει εκτός της βρετανικής ταξιδιωτικής «πράσινης λίστας» η Ελλάδα, καθώς μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, καμία χώρα δεν κατάφερε να μεταβεί από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα.

Η Πορτογαλία μάλιστα υποβιβάστηκε στην «πορτοκαλί» λίστα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού (κυρίως ανάμεσα σε ποδοσφαιρόφιλους μετά τον τελικό του Champions League) και του κινδύνου που θέτει η ινδική μετάλλαξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, Γκραντ Σαπς. Αυτό ίσως να ευνοεί έμμεσα την Ελλάδα, καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένας “πράσινος” προορισμός στην Μεσόγειο να απορροφήσει την ζήτηση της βρετανικής αγοράς.

Εκτός από την Ελλάδα, και άλλοι δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί έχουν τοποθετηθεί στην βρετανική «πορτοκαλί» λίστα, όπως η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ η επόμενη αξιολόγηση έχει οριστεί για τις 27 – 28 Ιουνίου.

Γρηγόρης Τάσιος: Μεγάλη ζημιά για τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με την αγγλική αγορά

Γρηγόριος Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σημειώνει πως η εν λόγω απόφαση της νησιωτικής χώρας ήταν μάλλον αναμενόμενη λόγω του τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφει καθημερινά η Ελλάδα.

«Η μη ένταξη της χώρας μας στην «πράσινη λίστα» της Μ. Βρετανίας, είναι κάτι που το περιμέναμε, με την έννοια ότι η Ελλάδα είναι ακόμα στα κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα, από την στιγμή που έχει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων».

Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος θα ζημιωθεί από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς τα ξενοδοχεία που δουλεύουν κυρίως με Βρετανούς τουρίστες θα υπολειτουργήσουν τον Ιούνιο όπως υπολειτούργησαν και τον Μάιο.

«Η Μ. Βρετανία έχει ακόμα δρόμο και από ότι φαίνεται πάμε προς τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει αρκετή ζημιά για τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με την αγγλική αγορά, διότι χάνουν και όλο τον Ιούνιο εκτός από τον Μάιο», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε «δεν γνωρίζουμε αν στα τέλη Ιούνη θα μπουν έστω κάποια νησιά στην «πράσινη λίστα», αναμένουμε την μέχρι τότε επιδημιολογική κατάσταση και τις εξελίξεις».

Λύσανδρος Τσιλίδης: Κλειδί η διαδικασία των εμβολιασμών

Ο πρόεδρος της FedHatta Λύσανδρος Τσιλίδης υποστηρίζει ότι «στην βρετανική “πράσινη” λίστα δεν μπαίνει όποιος θέλει, οπότε θέλει. Η διαδικασία του λεγόμενου χάρτη ECDC στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα.
Είδαμε για παράδειγμα ότι η Πορτογαλία από το πράσινο πήγε στο πορτοκαλί. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χωρας.

Από τις χώρες που περιμένουμε τουρίστες, πρέπει να σεβαστούμε το ίδιο δικαίωμα, όπως προστατεύουμε και εμείς εμάς, να προστατέψουν και αυτές τους πολίτες τους.

Ωστόσο, αυτό είναι αρνητικό για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

Οι τουρίστες θα έρθουν λίγο αργότερα. Όσο εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών και τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται, η αγορά θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Έχουμε πει από την αρχή ότι και φέτος δεν είναι μια ιδανική χρονιά, αλλά μια μεταβατική μετά την περσινή. Άρα περιμένουμε σιγά σιγά να ανοίγουν οι αγορές, να έρθουν και οι τουρίστες. Δεν έχουμε τον υπερενθουσιασμο των μεγεθών και της φαντασίας μας, διότι η φαντασία μας αν και καλή δεν συνάδει με την πραγματικότητα.

Αν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν το ξέρουμε. Χαρά μας είναι να αλλάξουν, εμείς δεν αντιστρατευόμαστε τη διαδικασία του να έρθει ο κόσμος, απλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για κάτι που δεν είναι για πανηγυρισμούς. Θέλουμε να μπούμε στην ομαλή διαδικασία.

Εάν τότε αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση, τότε ασφαλώς θα πρέπει να αλλάξουν και οι θέσεις της κάθε χώρας, γιατί και η Αγγλία είναι μια μεγάλη αγορά για την Ελλάδα και κυρίως για τον παρεθεριστικο τουρισμό.

Οι Βρετανοί προτιμούν τα Επτάνησα, την Κρήτη, τα νησιά του νότιου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Χαλκιδική, οπότε είναι καλό να μπούμε στην “πράσινη” λίστα».

Στα τέλη Ιουνίου το επόμενο «παράθυρο»

Η επόμενη αναθεώρηση της πράσινης λίστας του βρετανικού traffic light system έρχεται σε 3 εβδομάδες, δηλαδή στις 27 – 28 Ιουνίου και μέχρι τότε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά θα παραμένουν στο πορτοκαλί, με αποτέλεσμα όσοι βρετανοί έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα να πρέπει να παραμένουν σε κατ οίκον καραντίνα 10 μέρες μετά την επιστροφή.  

Παρότι είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες ότι δημοφιλείς τουριστικές περιοχές για τους βρετανούς, όπως τα ελληνικά νησιά θα έμπαιναν σε «πράσινο» στάτους με βάση τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Βρετανού υπουργού, η λίστα όχι μόνο δεν θα διευρυνθεί αλλά θα περιοριστεί κιόλας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με το βλέμμα στραμμένο στις μεταλλάξεις της Covid-19, δημιούργησε την ταξιδιωτική λίστα (traffic light system), ώστε από την μία να περιορίσει τα ταξίδια προς συγκεκριμένες «κόκκινες επιδημιολογικά» χώρες και από την άλλη να ενημερώσει τους πολίτες για τα υγειονομικά μέτρα κατά την επιστροφή τους.

Ειδικότερα, οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες που εντάσσονται στην «πράσινη» λίστα, χωρίς καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Ωστόσο σε περίπτωση που ταξιδέψουν σε «πορτοκαλί» χώρα θα πρέπει να πραμείνουν σε καραντίνα για 10 μέρες και να διενεργήσουν 3 μοριακά τεστ, ένα πριν την αναχώρηση και δύο μετά την άφιξη, ενώ αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, επιβάλλεται πρόστιμο 1.750 λιρών (2.000 ευρώ).

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον στοχεύει στο να απαλλαγεί η Βρετανία από όλους τους εγχώριους περιορισμούς έως τις 21 Ιουνίου, ακόμα και «αν χρειαστεί να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα».

Βungee-jumping για τις μετοχές των βρετανικών αεροπορικών

Μετά την ανακοίνωση για τις μετακινήσεις στην ταξιδιωτική λίστα, οι μετοχές των αεροπορικών της χώρας σημειώσαν νέα χαμηλά. Ειδικότερα, η British Airways, η IAG, η Jet2 και η EasyJet έπεσαν κατά 5%, ενώ η Ryanair και η TUI κατά 4%.

Αρκετοί πολιτικοί, ακόμα και από το Συντηρητικό Κόμμα (του Μ. Τζονσον), αλλά και ταξιδιωτικοί εκπρόσωποι επικρίνουν την εν λόγω απόφαση τονίζοντας την νέα τουριστική κρίση που βιώνει η Βρετανία και επισημαίνοντας πως η αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμών και των τεστ μπορούν να καταστήσουν ασφαλές ένα ταξίδι.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =