Λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σε ενημέρωση του προκαλεί δείχνοντας ότι τελικά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου όντως δεν συζητήθηκαν.

Στα παράδοξα επιχειρήματα που επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνεται και η θέση ότι η Κύπρος είναι «το εθνικό ζήτημα της Τουρκίας».

Η ενημέρωση του τουρκικού ΥΠΑΜ σε μετάφραση:
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η Τουρκία παραμένει εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.

Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες.

Από τις αρχές του 2021, έχει διαπράξει 2.061 παραβιάσεις σε αυτά τα νησιά με την παρουσία πολεμικών πλοίων και μαχητικών Α/Φ.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από τις συμφωνίες, ισχυρίζεται παράλληλα ότι κατέχει τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές, είναι διαστρέβλωση του διεθνούς δικαίου.

Λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στα πλαίσια της αμοιβαιότητας.

Και πάλι, η στάση της Ελλάδας να σχηματίσει συμμαχίες εντός της Συμμαχίας επιδιώκοντας οπλισμό και υποστήριξη με άλλες χώρες εντός του ΝΑΤΟ βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα.

– Να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη, παράνομη στάση της και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα πρόσωπα σε προβλήματα,

– Να συμμετέχει ειλικρινά σε μια προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων που βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή η λύση με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και ότι όλα τα μέρη δεν έχουν δει αποτελέσματα, και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, δύο κράτη που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα, ζουν δίπλα-δίπλα και συνεργάζονται είναι η μόνη λύση.

Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − eleven =