elaioparagogoi-terra-kytheria

Στις 22 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση στα πλαίσια του νέου κοινωφελούς προγράμματος “Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα”, που σκοπό έχει την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, διαδικτυακά και με φυσική παρουσία στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, περίπου 45 ελαιοπαραγωγοί από όλες τις περιοχές των Κυθήρων.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), κ. Γιώργου Κασιμάτη, του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου, κ. Νίκου Στάθη και του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ποταμού, κ. Παναγιώτη Σουρή.

Ο συντονιστής του προγράμματος, κ. Ρήγας Ζαφειρίου, παρουσίασε τον σκοπό και τα μέρη του προγράμματος, όπως και τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί. Στόχος είναι η ανάδειξη του ελαιόλαδου, ενεργοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού όπως η τοπική ταυτότητα και οι ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας.

Ο συντονιστής του προγράμματος Terra Lemnia του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο, κ. Γιώργος Δημητρόπουλος, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του προγράμματος στη Λήμνο, και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα Κύθηρα ως επέκταση αυτού.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Θανάσης Κίζος, αναφέρθηκε στο πρότυπο καλών πρακτικών που θα οδηγήσει στην εθελοντική πιστοποίηση, καθώς και στη χρήση εργαλείων που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ο συντονιστής της ομάδας βιοποικιλότητας, κ. Νίκος Γεωργιάδης, τόνισε τις πολλαπλές αξίες της βιοποικιλότητας για τα Κύθηρα και τους ελαιώνες ειδικότερα και πώς θα αξιοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος ώστε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Τέλος, ο κ. Αλέξης Κωτούλας, ειδικός σε θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης ‘οδικού χάρτη’ για τη διάθεση του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Ήδη υπάρχει σημαντική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

elaioparagogoi-terra-kytheria

Καλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί ενδιαφέρονται να δηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους στους συνεταιρισμούς των Κυθήρων ή στο ΚΙΠΑ. Το πρόγραμμα προχωράει και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  

  • Στοιχεία επικοινωνίας του ΚΙΠΑ: email: info@kipa-foundation.org  / τηλ: 210.3832806 (Δευτέρα-Πέμπτη 09.00-15.00) και στο 27360.37006 (Δευτέρα-Παρασκευή απογεύματα 18.00-20.00).
  • Στοιχεία επικοινωνίας  Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου: 

email: info@aslivadiou.gr / τηλ. 27360.31287

  • Στοιχεία επικοινωνίας  Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ποταμού: 

email: agrosynpotamou@yahoo.gr / Τηλ: 27360.33404 / 27360.33476 (Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-16.00)

Περισσότερες Πληροφορίες  :

Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα: Το πρόγραμμα Terra Kytheria έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και θα διατηρεί τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού αλλά και τη βιοποικιλότητα. Αποτελεί επέκταση του πετυχημένου προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο. (Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα ΚΙΠΑTerra Lemnia) .

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και με την ομάδα συμβούλων AK&P, ειδικών σε θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ): Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών, μεταξύ άλλων. Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA): Το MedINA ιδρύθηκε το 2003 και αποστολή του είναι να υποστηρίζει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την αξία και τη σχέση μεταξύ της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους και να εργάζεται για ένα δίκαιο και αειφόρο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες:  Web / Facebook / Instagram

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × four =