π. Βουλευτής Β' Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Χωρίς καμία αμφιβολία ο τρόπος που αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας αντανακλά τη γενικότερη αντίληψη που έχει και την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει για τους πολίτες της.
Αν αναλογιστούμε τα έως τώρα νομοθετήματα, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους Υπουργούς Υγείας της ΝΔ εύκολα θα καταλάβουμε πως, δυστυχώς, ο κ Μητσοτάκης και οι παροικούντες περί του Μεγάρου Μαξίμου αντιμετωπίζουν το υπέρτατο αγαθό της Υγείας ως ένα ακόμη εμπορεύσιμο προϊόν. Η άποψη αυτή διαπνέει όχι μόνο τη στάση του Υπουργείου αλλά και τις δράσεις του. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που συνοδεύτηκαν από μη παροχή βασικών μέσων προστασίας; Τις απλήρωτες υπερωρίες; Τη μετακίνηση προσωπικού αντί για την ενίσχυση με μόνιμο παραϊατρικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό όλων των δομών που έχουν ανάγκη; Τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία που στενάζουν λόγω της υποστελέχωσης; Το άνοιγμα της κερκόπορτας της ιδιωτικοποίησης; Δυστυχώς, είναι πολλά τα λιθαράκια που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο προς την εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Ένα ακόμη θύμα αυτού του αγώνα υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών της ΝΔ είναι το νοσοκομείο Κυθήρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας Μητσοτάκη, κάτι που συνεχίζεται και τώρα, βλέπουμε το νοσοκομείο να “χάνει” προσωπικό. Για παράδειγμα από τους 3 αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούσαν σε αυτό ένα χρόνο πριν τώρα δεν υπάρχει κανείς, γεγονός που καθιστά ακόμη και μια απλούστατη διαδικασία όπως η συνταγογράφηση δύσκολη.
Σύμφωνα με αναφορές που έκανε ο επί σειρά ετών δ/ντης χειρουργικής του νοσοκομείου κ Κοσμάς Μεγαλοκονόμος τρεις από αυτούς παραιτήθηκαν πρόωρα ενώ τους τελευταίους μήνες αποχώρησαν  η αναισθησιολόγος, ο ορθοπεδικός, η γυναικολόγος μία χειρουργός και ένας παθολόγος δύο χρόνια πριν η μικροβιολόγος και η παιδίατρος που βρίσκεται σε νόμιμη άδεια δεν αναπληρώνεται. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν σκεφτούμε πως κανένας από αυτούς δεν έχει αντικατασταθεί με τη δυσλειτουργία να είναι εμφανής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κάτοικοι, επισκέπτες και προσωπικό να μεγαλώνουν. Οι διακομιδές ασθενών πολλαπλασιάζονται για περιστατικά που παλιότερα αντιμετωπίζονταν επιτόπου με επάρκεια.
Στις μέρες μας, παρότι η επιστήμη έχει κάνει άλματα στο Τριφύλλειο Νοσοκομείο, όπως, δυστυχώς και σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας, επεμβάσεις ρουτίνας είναι δύσκολες. Στα Κύθηρα, που συχνά λόγω καιρικών συνθηκών αποκόπτονται συγκοινωνιακά, σε ένα νησί όπου κατά το παρελθόν συνάνθρωποί μας έχουν σωθεί με επείγουσες επεμβάσεις τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια εγχείρηση.
Έτσι μετά από αγώνες ετών και την αισθητή του αναβάθμιση κατά την περίοδο 2015-2019 με την πρόσληψη νέων μόνιμων ιατρών σημαντικών κλάδων του ΕΣΥ, την προμήθεια και εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, την προετοιμασία της διαδικασίας μονάδας παραγωγής οξυγόνου αλλά και την προμελέτη για τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού τώρα βλέπουμε ένα πλήρως στελεχωμένο περιφερειακό νοσοκομείο που είχε μειώσει στο ελάχιστο τις διακομιδές ασθενών, να ταλανίζεται από ακραία υποστελέχωση και να δυσκολεύεται να προσφέρει ασφαλή διαβίωση και επαρκή φροντίδα σε κατοίκους και επισκέπτες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Είναι δεδομένο πως πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, συνδέουμε τη ζωή μας και την επιλογή του τόπου όπου θα ζήσουμε με τις δομές υγείας μιας περιοχής. Γι’ αυτό και η επιχειρησιακή επάρκεια του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυθήρων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υγειονομική ασφάλεια του νησιού,  αποτελώντας βασική προϋπόθεση για την τοπική ανάπτυξη και ευημερία. Οι Κυθήριοι έχουν κάθε δικαίωμα να ξέρουν ποια είναι τα πλάνα της κυβέρνησης για το νοσοκομείο του τόπου τους. Δεν γίνεται να βλέπουν μια δομή που θα μπορούσε να αποτελέσει κόσμημα να μαραζώνει με τους πολίτες να μην έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται και τους εργαζόμενους να παλεύουν μόνοι τους.

Η Υγεία είναι αγαθό για όλους, δεν χωρά χρώματα ή κόμματα, ούτε είναι προϊόν προς διάθεση και πώληση. Πρέπει άμεσα να στελεχωθεί το νοσοκομείο Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό ώστε να αντικατασταθούν όσοι έχουν αποχωρήσει ή συνταξιοδοτηθεί και να μάθουν άμεσα οι κάτοικοι τι μέλλον επιφυλάσσει η ΝΔ στο νοσοκομείο και κατ’ επέκταση στους ίδιους.

Φωτεινή Μπακαδήμα
π. Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − fifteen =